ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ηγέτες» το νέο εκδοτικό εγχείρημα της «Κ»

Δέκα μεγάλες φυσιογνωμίες της ιστορίας και του πολιτισμού μαζί με την έντυπη «Καθημερινή»

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας χαρακτήρισε τον ηγέτη με τέσσερις λέξεις: Δίκαιο, σώφρονα γενναίο και φιλόσοφο. Υπάρχουν σήμερα ηγέτες οι οποίοι θα καταφέρουν με τις πράξεις τους να εμπνεύσουν την ήδη καταρρακωμένη εμπιστοσύνη του πολίτη έναντι των θεσμών;  Σήμερα, σε μια εποχή που οι ηγέτες χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ τίθεται εκ νέου το ερώτημα του τι είναι ηγέτης. Ποια η συμβολή του Περικλή στον Ελληνισμό, ποια τα δομικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη και πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ηγετών στη σημερινή περίοδο κατάπτωσης θεσμών και ηθών; Όλα αυτά αναλύθηκαν και συζητήθηκαν στην παρουσίαση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ενώπιον ανθρώπων της πολιτικής και των γραμμάτων. Ομιλητές, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Γεωργής, η τέως Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Διευθυντές της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και Ανδρέας Παράσχος.

Δέκα κορυφαίες ηγετικές μορφές
Οι «Ηγέτες» αποτελούν το νέο εκδοτικό εγχείρημα της «Καθημερινής», μέσα από το οποίο σκιαγραφούνται δέκα κορυφαίες ηγετικές μορφές οι οποίοι σφράγισαν με την παρουσία και το έργο τους την ιστορία του Ελληνισμού από την Αρχαιότητα μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Κάθε τόμος, αποτυπώνει τη ζωή και το έργο μιας ισχυρής προσωπικότητας της οποία η σκέψη κατάφερε να μας απασχολεί χρόνια τώρα και να αποτελεί σημείο αναφοράς και ανάλυσης για πολλά χρόνια ακόμη.

Παρουσίαση στο Παγκύπριο Γυμνάσιο
Το πρώτο βιβλίο της σειράς ανήκει στον  ηγέτη της κλασικής Ελληνικής Δημοκρατίας τον Περικλή. Η σειρά «Ηγέτες» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Γεωργής, μίλησε για την προσωπικότητα τη δράση το έργο και την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Περικλής. Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ανέλυσε τα δέκα χαρακτηριστικά του ηγέτη, βάσει της δικής της εμπειρίας στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον διπλωματικό κόσμο. Μεταξύ των δέκα, τόνισε πως ένας ηγέτης πρέπει να έχει όραμα, να σέβεται τους νόμους, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να επιλέγει σοφά τους συνεργάτες του.

Ζητείται Ηγέτης
Το χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυναν οι Διευθυντές της «Καθημερινής» Κύπρου και Ελλάδας Ανδρέας Παράσχος και Αλέξης Παπαχελλάς. Ο Ανδρέας Παράσχος στον χαιρετισμό του επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικού ηγέτη, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το πολιτικό σύστημα θεωρεί το νεοποτισμό ως κληρονομικό προνόμιο και όχι ως κολάσιμο αδίκημα. Την ίδια στιγμή επεσήμανε πως η πατρίδα μας χρειάζεται ηγέτες αποφασισμένους να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να κάνουν την διαφορά. Εναλλακτικά, πως η Κύπρος έχει ανάγκη από πολιτικούς που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική. Ο Αλέξης Παπαχελλάς κλείνοντας την εκδήλωση σημείωσε τη δυσκολία που υπάρχει στο να καταγραφεί μία αντικειμενική και σοβαρή βιογραφία προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορία, αφού άλλες αγιοποιούν τους πολιτικούς άνδρες και άλλες αποτελούν λίβελλο.

Έξι χρόνια «Κ»
Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα σειρά βιβλίων «Ηγέτες» συμπίπτει με τη συμπλήρωση των έξι χρόνων παρουσίας της «Καθημερινής» στον κυπριακό τύπο. Στην ομιλία του ο Αλέξης Παπαχελλάς, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά αλλά και τη συγκίνησή του για τα έξι χρόνια παρουσίας της «Καθημερινής» στην Κύπρο αλλά και τη σοβαρότητα που την διέπει. Ο Ανδρέας Παράσχος σημείωσε στον χαιρετισμό του πως από την δημιουργία της η «Κ» έθεσε εξαρχής το ζήτημα του τριπτύχου το οποίο «κατατρύχει τον τόπο από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας: την ασυδοσία, το μέγα έλλειμμα λογοδοσίας και την ατιμωρησία».  « Μιλήσαμε για τους ηγέτες που όχι μόνο επέτρεψαν να φτάσουμε εδώ αλλά που είχαν κι έχουν ευθύνες για τη σαθρότητα του σημερινού τοπίου θεωρώντας το νεποτισμό κληρονομικό προνόμιο κι όχι κολάσιμο αδίκημα. Κυρίως όμως επιμείναμε στο ότι, από τη στιγμή που μπήκε το νυστέρι στη γάγγραινα, η εξυγίανση έπρεπε να φτάσει μέχρι το τέλος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της «Κ» Ανδρέας Παράσχος. 

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση