ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παγδατής: «Το Ρίο είναι πάντα στη σκέψη μου»

Ο Παγδατής ετοιμάζεται να μπει φέτος στη 14η του χρονιά στο τουρ της ATP

Πηγή: 24sports.com.cy

Συνέντευξη στον Ηρόδοτο Μιλτιάδους

Το ραντεβού με τον Μάρκο Παγδατή δόθηκε μέσω τηλεφώνου, αφού ο ίδιος βρίσκεται στη βάση του στην Κροατία, όπου προετοιμάζεται για τη νέα χρονιά. Μετά από αρκετούς μήνες χωρίς επαφή με τον Κύπριο τενίστα, η διακοπή στις υποχρεώσεις του, μας έδωσε την ευκαιρία να τα πούμε και να καταγράψουμε τις σκέψεις του ενόψει του 2015.

Ο Παγδατής ετοιμάζεται να μπει φέτος στη 14η του χρονιά στο τουρ της ATP (το 2002 έπαιξε για πρώτη φορά επαγγελματικά τουρνουά εκτός ελλαδικού χώρου), με τον ίδιο πλέον να εμφανίζεται πολύ πιο προσγειωμένος και με σαφώς χαμηλότερο τον πήχη. Αυτό όχι επειδή δεν έχει πίστη στις δυνάμεις του -άλλωστε σε μια στιγμή της συνομιλίας μας ανέφερε την επιστροφή στο top10– αλλά επειδή θέλει να παίρνει τη συνέχεια βήμα-βήμα και με χαμηλούς τους τόνους.

«Για το 2015 θέλω να μπω στο top50 του κόσμου και παράλληλα να μείνω μακριά από τραυματισμούς», μας είπε ο Παγδατής, ο οποίος ξεκινά τη σεζόν από το Νο85 του κόσμου. Η 85η θέση στην κατάταξη της ATP μπορεί να μην μας φαίνεται κάτι εντυπωσιακό για εμάς που έχουμε ζήσει τις μεγάλες επιτυχίες του Μάρκου, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Πριν από δέκα μήνες ο Κύπριος τενίστας είχε πέσει μέχρι το Νο155 του κόσμου, ενώ τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τον δυσκόλευαν πολύ στο κορτ. Όμως μέσα από σκληρή δουλειά και τέσσερις κατακτήσεις Challenge, μπόρεσε και μπήκε στο top100.

«Παλαιότερα, όταν έβαζα ψηλούς στόχους και ξεκινούσα τη χρονιά με κάποιες ήττες, απογοητευόμουν εύκολα και έχανα όλη τη χρονιά. Έχω καταλάβει ότι χρειάζομαι να βάλω χαμηλότερο στόχο τώρα. Πέρσι ήθελα να μπω στο top100, κάτι που κατάφερα σιγά-σιγά, παρά τα προβλήματα στον αστράγαλο. Φέτος στοχεύω να μπω στο top50. Μόνο αν πάρω τα πράγματα πιο προσγειωμένα, θα μπορέσω να δω την επιστροφή στο top10», εξήγησε ο Παγδατής σχετικά με τους στόχους του για το 2015.

Ξεκινά από Αυστραλία
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία, έτσι και φέτος η Πρωτοχρονιά θα βρει τον Μάρκο Παγδατή στο νότιο ημισφαίριο –συνήθως στην Αυστραλία. Στις 29 Δεκεμβρίου ο Κύπριος αναχωρεί από την Κροατία για την άλλη άκρη του κόσμου, όπου στις 5 Ιανουαρίου θα ριχτεί στη μάχη του Challenger στην Αδελαΐδα. Την ακόλουθη εβδομάδα ο Παγδατής θα αγωνιστεί σε φιλικό τουρνουά προετοιμασίας στην Αδελαΐδα, μαζί με τον Μάριν Τσίλιτς και τους θρύλους του τένις Τζον Μάκενρο και Γκόραν Ιβανίσεβιτς.

Στις 19 Ιανουαρίου αρχίζει το πρώτο Grand Slam της χρονιάς, το Αυστραλιανό Όπεν, με τον Παγδατή να συμμετέχει για 11η φορά στο τουρνουά, εκεί όπου το 2006 έφτασε στον τελικό, χάνοντας από τον Ρότζερ Φέντερερ.

«Μετά τα φιλικά παιχνίδια που έκανα στην Ινδία (σ.σ. μέχρι τις 28 Νοεμβρίου), ξεκουράστηκα για μερικές ημέρες και ακολούθως ξεκίνησα προετοιμασία για τη νέα χρονιά. Προπονητή δεν έχω, αλλά ο προπονητής του εαυτού μου είμαι εγώ. Με βοηθάει στην προπόνησή μου η σύζυγος μου Καρολίνα (σ.σ. η Σπρεμ έφτασε μέχρι το Νο17 του κόσμου στην WTA το 2004). Θα είναι μαζί μου στην Αυστραλία, όπως και η κόρη μου Ζαχάρα (σ.σ. έκλεισε τα δύο χρόνια τον Οκτώβριο) με τους οποίους ταξιδεύω, κάτι που με βοηθάει πολύ στον ψυχολογικό τομέα».

Μετά την εμφάνισή του στο Αυστραλιανό Όπεν, ο Παγδατής θα αγωνιστεί στο 250άρι του Ζάγκρεμπ στην Κροατία και ακολούθως θα συμμετάσχει σε δύο Challenger μέχρι τον Μάρτιο. «Ευχαριστιέμαι τη συμμετοχή στα Challenger», λέει ο Παγδατής, που συμπληρώνει: «Το 2014 κατέκτησα τέσσερις τίτλους Challenger, σε Νότιγχαμ, Βανκούβερ, Άπτος και Γενεύη. Μπορεί το επίπεδο των τουρνουά να είναι πιο κάτω από τα 250άρια, αλλά κέρδισα τοπ παίκτες για να φτάσω σ’ αυτούς τους τίτλους». Όντως, ανάμεσα στους τενίστες που κέρδισε πέρσι για να πάρει τίτλο, ήταν οι Βίκτορ Τροΐτσκι, Γίρι Βέσελι, Γκο Σοέντα και Μιχαήλ Κουκούσκιν. Ειδικά η πιο πρόσφατη επιτυχία, στη Γενεύη, ήρθε απέναντι σε ένα ταμπλό επιπέδου 250άρι.

Το πρόβλημα στον αστράγαλο
Τα τελευταία χρόνια ο Μάρκος Παγδατής αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών, σε διάφορα σημεία του σώματος του. Το πιο πρόσφατο ήταν στους αστραγάλους, που ταλαιπώρησαν τον Κύπριο τενίστα μέσα στο 2014, αλλά παρόλα αυτά μπόρεσε και ανέβηκε πέραν των 65 θέσεων στην ATP και πήρε τέσσερις τίτλους. Όμως χωρίς τη σωστή αγωγή, το πρόβλημα θα υφίστατο. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαι στο 100% που θέλω, αφού είχα το πρόβλημα με τους αστραγάλους. Πήγα σε πέντε γιατρούς και οι τέσσερις μου είπαν να κάνω εγχείριση. Ο ένας μου είπε ότι δεν χρειαζόταν και μου έδωσε μια εναλλακτική θεραπεία. Προς το παρόν η θεραπεία αυτή δουλεύει καλά και είδα βελτίωση».

Τα πολλά προβλήματα και οι αναποδιές των τελευταίων χρόνων, έφεραν τον Παγδατή σε χαμηλό σημείο σε ό,τι αφορά την ψυχολογία. «Πέρασα από μια περίοδο όπου σκέφτηκα να τα παρατήσω. Αλλά είμαι 29 χρονών και έχω πολύ χρόνο για να κερδίσω. Έχω μπροστά μου άλλα 4-5 χρόνια και σκοπεύω να συνεχίσω».

Οι Ολυμπιακοί του 2016
Ο Μάρκος Παγδατής συμμετείχε το 2004, σε ηλικία 19 ετών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στον α΄ γύρο απέκλεισε τον Γάλλο Γκρεγκορί Καράζ, για να χάσει στο β΄ γύρο από τον Νίκολα Κίφερ σε ένα σκληρό ματς που έληξε 2-1 σετ. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον Παγδατή και το μέλλον του.

Το 2008 στο Πεκίνο ο Παγδατής ήταν στο top30 του κόσμου, έχοντας πολύ καλές προοπτικές για την Ολυμπιάδα. Όμως ένας τραυματισμός λίγο πριν από τους Αγώνες τον έθεσε νοκ-άουτ. Το 2012 στο Λονδίνο, στο αγαπημένο του γρασίδι στο Γουίμπλεντον, πήγε με βλέψεις για μετάλλιο. Στους πρώτους δύο γύρους απέκλεισε τους Σοέντα και Γκασκέ, φτάνοντας στους «16» με αντίπαλο τον ντόπιο Άντι Μάρεϊ. Ο Κύπριος πήρε το πρώτο σετ (το μοναδικό σετ που έχασε σε όλη την Ολυμπιάδα ο Βρετανός, που εν τέλει κατέκτησε το χρυσό), όμως έχασε τελικά με 2-1.

Ρωτήσαμε τον Μάρκο αν νιώθει ότι έχει απωθημένο από την Ολυμπιάδα και αν σκέφτεται καθόλου το Ρίο του 2016. «Ναι, το Ρίο είναι πάντα στη σκέψη μου. Όμως στο τένις συνεχώς υπάρχουν σημαντικά τουρνουά και δεν μπορώ να σκέφτομαι ένα πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί σε ενάμιση χρόνο. Πάντως κάνω και προπόνηση με την Καρολίνα, είναι σε καλή κατάσταση και θα ήταν ωραίο να μας δώσει wild card η ITF (σ.σ. για το μικτό διπλό)».

Το σχόλιο για τον Χρυσοχό
Ο 18χρονος Πέτρος Χρυσοχός από τη Λάρνακα κατέκτησε μέσα στο 2014 δύο επαγγελματικούς τίτλους Future, ένα στην Αίγυπτο και ένα στη Λάρνακα. Μαζί με τον τελικό στο Future στη Λευκωσία, μάζεψε 55 πόντους, που τον φέρνει στο Νο561 του κόσμου. Πέρα από τον Παγδατή και τον Καλλία, ουδείς άλλος Κύπριος πλησίασε το top 500 του κόσμου.

Ζητήσαμε από τον Παγδατή να μας πει τη γνώμη του για την πορεία του Χρυσοχού. «Είναι καταπληκτικό αυτό που κάνει», τόνισε ο Μάρκος και συμπλήρωσε: «Έχει περίπου ενάμιση χρόνο να του μιλήσω, έτσι δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του. Όμως τον παρακολουθώ και χαίρομαι για την εξέλιξή του».

ΒΙΟ
Μάρκος Παγδατής
Ηλικία 29 (17/06/1985)
Καταγωγή Λεμεσός, Κύπρος
Ύψος 1,78 μ.
Θέση ATP 85
Ψηλότερη θέση 8 (Αύγουστος 2006)

Τίτλοι
(μονό)
250 Σίδνεϊ (2010), Στοκχόλμη (2009), Ζάγκρεμπ (2007), Πεκίνο (2006)
Challenger Νότιγχαμ, Βανκούβερ, Άπτος, Γενεύη (2014), Βανκούβερ, Σεντ Ρεμί, Τασκένδη (2009), Κόρντομπα (2005), Μπόλτον, Μπρατισλάβα (2004)
Future  Ελλάδα F1, Ουζμπεκιστάν F4, Ολλανδία F2, Κύπρος F1 (2003)

(διπλό)
250 Ζάγκρεμπ με Γιούζνι (2012)

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση