ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν την χρυσή τομή για τους εγγυητές

Εν αναμονή του 5ου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνεχίζει η συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας στη Βουλή, μεταξύ των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ζήτημα των εγγυητών φαίνεται να παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η καθυστέρηση κατάθεσης του 5ου νομοσχεδίου εξαιτίας διαβουλεύσεων με την Τρόικα, προκαλεί τη δυσφορία μελών της Βουλής, με σοβαρό το ενδεχόμενο εκ νέου αναβολής του νομοσχεδίου των εκποιήσεων.

Εγγυητές και ενυπόθηκα δάνεια καίνε
Στη διάρκεια της Επιτροπής Οικονομικών και Εσωτερικών, κατατέθηκε ο προβληματισμός για το ζήτημα των ενυπόθηκων δανείων και των εγγυητών. Σε τοποθέτησή του ο Υπεύθυνος Κλάδου Πτωχεύσεων Γιώργος Καροτσάκης, ανέφερε πως 10.000 πτωχεύσαντες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή θα εξαιρεθούν από το νόμο που υπάρχει ενώ θα έχουν την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευθούν την ενυπόθηκη περιουσία τους με τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν 2 000 εταιρείες υπό εκκαθάριση όπου με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα προωθηθεί η διαδικασία εκκαθαρίσεών τους. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία, 4.000-4.500 εταιρείες θα μπουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης το επόμενο χρονικό διάστημα ενώ το 60% αυτών των εταιρειών ανέστειλαν τις εργασίες τους τα τελευταία χρόνια.

Πάντως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε πως πολλοί πρωτοφειλέτες, τείνουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι εξαιρούνται οι ενυπόθηκες περιουσίες από τις πτωχεύσεις, προχωρούν σε πτώχευση και επιβαρύνουν συνεπώς τους εγγυητές. Το ζήτημα των εγγυητών σημείωσε ο κ. Καροτσάκης, προβληματίζει την κυβέρνηση, ωστόσο είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό.

Χρήζουν βελτίωσης
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σημείωσαν πως υπήρξε βελτίωση σε πρόνοιες των νομοσχεδίων αλλά χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με το νομοσχέδιο περί πτωχεύσεως σημειώνοντας πως κάποια χρονικά πλαίσια που δίδονται θα πρέπει να βελτιωθούν ούτως ώστε να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης η διαδικασία πτώχευσης. Την ίδια στιγμή σημείωσε την ανάγκη χωριστών δικαστηρίων για τέτοιες υποθέσει, αφού τα υφιστάμενα δικαστήρια δεν έχουν τις ανάλογες γνώσεις χειρισμού τέτοιων υποθέσεων.

Ζήτημα εκ νέου αναβολής του ν/σ εκποιήσεων
Η καθυστέρηση κατάθεσης του 5ου νομοσχεδίου το οποίο αφορά την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων φαίνεται να προβληματίζει τα κοινοβουλευτικά μέλη με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να θέτουν εκ νέου ζήτημα αναβολής του νομοσχεδίου των εκποιήσεων για ακόμα ένα μήνα. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λαμάρης έκανε έκκληση προς την Εκτελεστική Εξουσία να ολοκληρωθεί το συντομότερο το 5ο νομοσχέδιο ούτως ώστε η Βουλή να μην καλείται σε στενά χρονικά περιθώρια να αποφασίσει για δύσκολα νομικά θέματα. 

Τόσο ο Γιώργος Λαμάρης όσο και ο Άγγελος Βότσης, στις δηλώσεις τους επεσήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης στο να καταθέσει ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο εκποιήσεων. «Μας διδάσκει συνέπεια η κυβέρνηση για να μπει στα προγράμματα αλλά η ίδια είναι ασυνεπέστατη. Δεν θα κάνουμε εμείς το 5ο νομοσχέδιο. Πρέπει να καταλάβει τη δυσκολία στην οποία φέρει τη χώρα» σημείωσε ο κ. Λαμάρης ενώ ο κ. Βότσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ψήφισης παράτασης.

Δεν προστατεύει κανέναν η αναστολή του προγράμματος
Ο Πρόδρομος Προδρόμου από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα να κατατεθεί σύντομα το τελευταίο νομοσχέδιο των εκποιήσεων αφού ο χρόνος πιέζει. Την ίδια στιγμή αναφορικά με το ενδεχόμενο εκ νέου αναβολής, επεσήμανε πως η αναστολή προγράμματος δεν προστατεύει κανέναν. «Η χώρα μας έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι τα καταφέρνει» σημείωσε προσθέτοντας την ανάγκη η Κύπρος να συμμετάσχει στη χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση