ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O Θανάσης Παπαγεωργίου νέος Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου

Τον διορισμό του σκηνοθέτη και ηθοποιού ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης

ΚΥΠΕ

Τον διορισμό του σκηνοθέτη και ηθοποιού Θανάση Παπαγεωργίου ως νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ. Παπαγεωργίου, που είναι ο ιδρυτής και η ψυχή του περίφημου Θεάτρου Στοά στην περιοχή του Ζωγράφου όπου και διαμένουν πολλοί Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, γεννήθηκε στην Καισαριανή, σπούδασε Θέατρο στην Δραματική Σχολή του Χρήστου Βαχλιώτη, και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το καλοκαίρι του 1962.

Τον Νοέμβριο του 2014, είχε συντάξει επιστολή «προς όλους όσους πιστεύουν στην αναγκαιότητα του πολιτισμού», να βοηθήσουν να σωθεί το Θέατρο Στοά που, λόγω της οικονομικής κρίσης, με πολύ κόπο κατάφερνε ο ίδιος να κρατήσει ανοικτό.

«Δεν ζητώ», έγραφε στην επιστολή, «να σωθούν οι κολώνες και οι τοίχοι του, αλλά η ιστορικότητα και το παρελθόν του». Στην ουσία, ο Θανάσης Παπαγεωργίου είχε απευθύνει τη «κραυγή αγωνίας» του, όπως είχε ονομάσει την επιστολή, όχι τόσο προς τους κρατούντες, όπως έλεγε, αλλά προς το θεατρόφιλο κοινό που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, «αξίζει να δώσει μερικά ευρώ για να παρακολουθήσει μία καλή παράσταση».

Αντιπρόεδρος του νέου ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου ορίστηκε ο Κυριάκος Κατζουράκης, εικαστικός, σκηνοθέτης, ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και ως μέλη του είναι πλέον η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, θεατρολόγος, και ο Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκης

Την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων θα εκπροσωπεί στο ΔΣ η Μέλπω Ζαρόκωστα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών οι Ρήγας Αξελός και Ταξιάρχης Χάνος.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Υπουργός Πολιτισμού έπαυσε τον προηγούμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, και στη θέση του διόρισε τον Στάθη Λιβαθινό.

Την ίδια στιγμή είχε ανακοινωθεί και η «πρόωρη λύση τής θητείας και τού ΔΣ τού Εθνικού Θεάτρου εξ αιτίας παραβάσεων τού ιδρυτικού νόμου τού οργανισμού».

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση