ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5+1 ν/σ για Δημόσιο και Cyta στη Βουλή

Διαβάστε τα πέντε νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έξι νομοσχέδια που αφορούν την μεταρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και τη σύσταση εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για την Cyta πέρασαν από το υπουργικό συμβούλιο και αποστέλλονται στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Τα νομοσχέδια – πέντε τον αριθμό - που αφορούν τις αλλαγές που επιχειρούνται σε όλο το εύρος της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να έχουν γίνει νόμος του κράτους λίαν συντόμως μιας και η μεταρύθμιση του δημόσιου τομέα αποτελεί προαπαιτούμενο της μνημονιακής σύμβασης.

Την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το νομοθετικό σκέλος των αλλαγών που προωθούνται στην Cyta προκειμένου στο πρώτο τρίμηνο του 2016 το αργότερο να συσταθεί η νέα εταιρεία στην οποία το κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος.

Με την συναίνεση της ΠΑΣΥΔΥ τα νομοσχέδια στην Βουλή
Σημαντικές τομές θα επιφέρουν τα πέντε νομοσχέδια που θα αποσταλούν στην Βουλή σε όλο το εύρος της δημόσιας υπηρεσίας. Ο υφυπουργός παρά τω προέδρο Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγο για νομοθετήματα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του δημοσίου.

Εν αντιθέσει με το νομοσχέδιο για την Cyta η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές που προτείνει δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην Βουλή μιας και όπως είπε ο κ. Πετρίδης υπάρχει συμφωνία με το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων. Από τα βασικά σημεία των αλλαγών είναι πρώτον ο τρόπος εισδοχής στην δημόσια υπηρεσία αλλά και τα κριτήρια των μισθολογικών αναπροσαρμογών.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις αυτές συνδέονται άμεσα με τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Για τις προσλήψεις η κάθε ενδιαφερόμενη υπηρεσία θα έχει αυξημένο λόγο στην διαδικασία επιλογής. Με βάση τα νομοσχέδια η διαδικασία πρόσληψης θα αφορά.

- Τις εξετάσεις των υποψηφίων κατά πάσα πιθανότητα από το Πανεπιστήμιο Κύθπρου
- Θα λαμβάνονται υπόψη τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προσόντα του υποψηφίου.
- Η επαγγελματική του πείρα και προϋπηρεσία.
- Συνέντευξη από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.
- Εισήγηση προϊσταμένου της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας του δημοσίου.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Α.Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροπ.)(Αρ2) Νόμος 2015
Β.Ο περί Αξιολ. Υποψ.για Προαγωγή, Διατμ. Προαγ. Πρ.ΔΠ Νόμος 2015
Δ.Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμοί του 2015
Γ.Ο περί Αξιολ. Υποψ. για διορισμό (τροπ.) Νόμος 2015
Ε.Νομοσχέδιο για Μισθολόγιο

Μέχρι το Δεκέμβριο η ψήφιση από την Βουλή των αλλαγών στην cyta
Στον απόηχο της σύσκεψης στο Προεδρικό το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για το βασικό νομοσχέδιο που αφορά τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τη Cyta και θα της  επιτρέψει να λειτουργήσει με όρους ευελιξίας και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει καλύτερα  στον ανταγωνισμό, να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε ένα ιδιαίτερα εξεζητημένο τομέα, όπως αυτός των τηλεπικοινωνιών.

Ο ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς από την «Κ» τι σημαίνει πρακτικά ενδεχόμενη απόρριψή του από την Βουλή έκανε λόγω για μια χαμένη ευκαιρία για τον ημικρατικό οργανισμό αλλά και για την οικονομία. Σε κατηγορηματικό ύφος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που θα ετοιμασθούν και θα αφορούν τα εργασιακά θέματα διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των 1650 υπαλλήλων του οργανισμού.

Η νέα εταιρεία εάν και εφόσον τα νομοσχέδια περάσουν από την Βουλή θα πάρει σάρκα και οστά τρείς μήνες μετά. Η είσοδος ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή στην νέα εταιρεία θα μπορεί να γίνει εφικτή δέκα μήνες μετά και με τη προϋπόθεση ότι η Βουλή θα εγκρίνει τη πώληση μετοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ιδιωτικοποιήσεις… περνά στην αντεπίθεση το ΑΚΕΛ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση