ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2015

Για «την πολυφωνική της γραφή, μνημείο για τα δεινά και το κουράγιο στην εποχή μας»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το έτος 2015 απονέμεται στη Λευκορωσίδα συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς για «την πολυφωνική της γραφή, μνημείο για τα δεινά και το κουράγιο στην εποχή μας».

Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, στη Στοκχόλμη, η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στο Ivano-Frankovsk της Ουκρανίας και μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. Θεωρείται η σημαντικότερη ίσως συγγραφέας βιβλίων μαρτυριών, δίνοντας νέα διάσταση στη λεγόμενη τεκμηριωτική πεζογραφία.

Έργα της «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» (1985), με μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το «Τελευταίοι Μάρτυρες», στο οποίο ενήλικοι ανακαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Μολυβένιοι Στρατιώτες» (1989), με τη σκληρή αλήθεια για τον δεκαετή πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Η έκδοση του βιβλίου αυτού προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις τόσο από στρατιωτικούς κύκλους όσο και από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε δικαστική δίωξη της συγγραφέως.

Το 1993 εκδόθηκε το «Γοητευμένοι από τον θάνατο», με θέμα τις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ μετά την πτώση του κομμουνισμού. Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τσερνόμπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος», με μαρτυρίες για το πυρηνικό ατύχημα του 1986, τις οποίες συνέλεξε περιπλανώμενη επί δύο χρόνια στην Απαγορευμένη Ζώνη.

Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Σουηδίας, το βραβείο Αντρέι Σινιάφσκι, το ρωσικό βραβείο Θριάμβου, το Βραβείο Λειψίας «για αμοιβαία κατανόηση στην Ευρώπη -1998», το γαλλικό Βραβείο «Μάρτυρας του Κόσμου – 1999», το Βραβείο Χέρντερ και το Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Βιβλίου της Γερμανίας. Και το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί οι «Οι μολυβένιοι στρατιώτες»  (Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2002) και το «Τσέρνομπιλ» (Περίπλους, 2001).

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ