ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πατσαλίδης: «Πολιτικά λάθη πληρώνει ο Συνεργατισμός»

Στο 12,05% σήμερα τα κεφάλαια, 12,25% ο δείκτης που έθεσε ο Επόπτης

Έγιναν ακραίες προβλέψεις στην άσκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τον Συνεργατισμό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανάγκες για προβλέψεις. Ερχόμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε το κόστος πολιτικών αποφάσεων που λάβαμε στο πρόσφατο παρελθόν, σχολίασε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χριστάκης Πατσαλίδης, παραπέμποντας στους νόμους για εκποιήσεις και αφερεγγυότητα.

Όπως ειπώθηκε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Συνεργατισμός έχει σήμερα κεφάλαια 12,05% και χρειάζεται 12,25%. Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, με εσωτερικές κινήσεις θα ξεπεράσει το 12,25%, αλλά με το επιπρόσθετο μαξιλάρι στήριξης θα έχει περισσότερη άνεση.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής αναφέρθηκε στο ζήτημα των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο σχολίασε πως οι παραδοχές ήταν πολύ αυστηρές. Η απαίτηση είναι για κεφαλαιακό δείκτη 12,25%. Ο Μηχανισμός ζήτησε ένα κεφαλαιακό πλάνο στο οποίο θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και στη βάση αυτού αν είναι επαρκή τα κεφάλαιά της. Με την ενίσχυση των 200 εκατ. η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας θα υπερκαλύπτει τον δείκτη.

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, σχολίασε πως διαφωνούν έντονα με τις παραδοχές, αφού ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές των τεστ αντοχής του 2014. Έδωσε, ως παράδειγμα, τις εκποιήσεις. Κάθε έτος είναι 120-130 εκατ. επιπρόσθετες προβλέψεις. Για τις τιμές των ακινήτων ανέφερε πως υπολόγισαν ότι σε εφτά χρόνια θα είναι στο 54% των σημερινών αξιών.  Από το 2008 αντιστοιχεί σε μείωση 68%. Προσπαθήσαμε, σημείωσε, να τεκμηριώσουμε το λανθασμένο των παραδοχών, αλλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση. Φαίνεται πως τα 471 εκατ. που μας ζήτησαν ήταν για προβλέψεις και τα επιπρόσθετα 200 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια. Αν και ως Συνεργατισμός δείξαμε ότι τα μαθηματικά τους είναι λανθασμένα, ειδικά σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων, αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη. Χωρίς τα 471 εκατ. θα είχαμε 120 εκατ. κέρδος το εννιάμηνο και κεφάλαια πέραν του 16%.

Από τα 470 εκατ. μειώσαμε τη ζημιά στα 270 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια στο 12.05%. Με αυτά τα δεδομένα οι προβλέψεις ανήλθαν  στο 50% και έτσι μπορούν να χειριστούν τις αναδιαρθρώσεις με ευελιξία. Πιστεύουμε ότι προχωρώντας μπροστά χρειαζόμαστε ένα επιπλέον μαξιλάρι. Προβλέπουμε πως για την επόμενη τριετία ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανεβαίνει και θα υπάρχει οργανική κερδοφορία, ενώ καλή δουλειά γίνεται και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ήταν κάτι απρόβλεπτο, αλλά με τις ενέργειες που γίνονται βλέπουμε μία καλή πορεία για τον Συνεργατισμό ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση