ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Κινέζος ακτιβιστής και καλλιτέχνης Ai Weiwei αποχωρεί από Έκθεση

Προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική ασύλου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Δανία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Κινέζος αντιφρονών καλλιτέχνης Ai Weiwei έκλεισε την Έκθεσή του "Ρήξεις" στο Ίδρυμα Faurschou στην Κοπεγχάγη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο νόμο που επιτρέπει στις δανικές αρχές να κατάσχουν τα τιμαλφή από τους αιτούντες άσυλο.

Ο 58χρονος Κινέζος, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε τη Λέσβο, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: "Οι στιγμές μου με τους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες ήταν έντονες. Βλέπω χιλιάδες να έρχονται καθημερινά, παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες, γριές, ένα νεαρό αγόρι με ένα χέρι. Έρχονται χωρίς τίποτα, ξυπόλυτοι, σε τέτοιο κρύο, θα πρέπει να περπατήσουν κατά μήκος της βραχώδους παραλίας. Και έπειτα ακούμε αυτή την είδηση, με θύμωσε πολύ".

Όπως συμπλήρωσε αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαμαρτυρηθεί, αποσύροντας τα έργα του από τη σκανδιναβική χώρα. Ο Jens Faurschou, ιδιοκτήτης του Ιδρύματος Faurschou στην Κοπεγχάγη, είπε στην εφημερίδα Guardian: «Όταν ξύπνησα σήμερα δεν περίμενα να πάρει αυτή την απόφαση, αλλά δεν εξεπλάγην από την αντίδρασή του Ai Weiwei.

Τον τελευταίο μήνα ο Ai Weiwei δουλεύει πάνω σε project σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν εξουθενωμένοι στη Λέσβο.

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε την Τρίτη μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή των μεταναστών που ζητούν άσυλο, καθυστερώντας τις επανενώσεις οικογενειών, αλλά και της κατάσχεσης τιμαλφών από τους μετανάστες.

Ο νόμος έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επικρίνουν την καθυστέρηση για επανενώσεις οικογενειών ως παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.

 Με πληροφορίες από GUARDIAN

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ