ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε περισσότερες συγκλίσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί προσβλέπει ο Άιντε

Θετικό κλίμα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών επιχειρεί να κρατήσει ο Νορβηγός

Την πρώτη από δύο συναντήσεις για τον Μάρτιο έχουν την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία και αναμένεται να τεθούν τόσο ζητήματα ουσίας στο κυπριακό, όσο και οι δυσαρέσκειες που έχουν προκαλέσει ενέργειες της μια πλευράς έναντι της άλλης στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά τα θέματα ουσίας, αν και οι δύο ηγέτες προσέρχονται στη συνάντηση χωρίς καθορισμένη ατζέντα, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συνέχιση της μεταξύ τους συζήτησης στο περιουσιακό, ενώ αναμένεται πως στη συζήτηση θα τεθούν και εκκρεμούντα ή άλλα θέματα επί των οποίων οι θέσεις των δύο πλευρών εξακολουθούν να αποκλίνουν. Στο πλαίσιο πάντως της προετοιμασίας της συνάντησης των δύο ηγετών, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είχε την Πέμπτη χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο αξιωματούχος των ΗΕ έκανε λόγο για την αίσθηση που υπάρχει ότι έχουν διαμορφωθεί κοινές αντιλήψεις, όμως, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν περισσότερο ποια είναι τα εκκρεμούντα θέματα και ποιες οι λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν. Όπως πρόσθεσε ο κ. Άιντε, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τη δουλειά που διεκπεραίωσαν οι διαπραγματευτές και οι τεχνικές επιτροπές τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις δηλώσεις του πάντως μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ανέφερε πως με τον Ακιντζί συζήτησε για τα θέματα που ηγέρθηκαν στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες και πως οι ηγέτες μπορούν να προσπαθήσουν να κλείσουν κάποια από αυτά. Σε διευκρινίσεις πάντως που έκανε μετά και από τις δύο συναντήσεις που είχε, ξεκαθάρισε δεν τίθεται θέμα συζήτησης της Μόρφου στη συνάντηση των δύο ηγετών, αφού όπως εξήγησε, οι εδαφικές αναπροσαρμογές όπως και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X