ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:20
 

Panama Papers: Η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων για off-shore εταιρείες

Η RCB Bank υπεραμύνεται των διαδικασιών παραχώρησης δανείων στην εταιρεία Sandalwood

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ένα μεγάλο δίκτυο off-shore εταιρειών και ύποπτων επιχειρηματικών συναλλαγών που ευνοούσαν και απέφεραν περιουσίες σε στενούς συνεργάτες του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων που έγινε ποτέ από τα WikiLeaks, σε συνεργασία με δεκάδες μεγάλα μέσα ενημέρωσης, με την ονομασία «Panama Papers».

Στο επίκεντρο του σκοτεινού δικτύου βρίσκεται η ρωσική τράπεζα Bank Rossiya, η οποία ιδρύθηκε ενώ κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση και υποστηρίχθηκε από τον κ. Πούτιν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Στη Μόσχα η Bank Rossiya αποκαλείται «το πορτοφόλι του Πούτιν» και επικεφαλής της είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ρώσου προέδρου, ο Γιούρι Κόβαλτσουκ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως ο προσωπικός τραπεζίτης των ισχυρών της Ρωσίας. Το ίδρυμα βρίσκεται στη λίστα των ευρω-αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η σύνδεση

Αν και κανονικά δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στη λειτουργία off-shore εταιρειών, οι επίμαχες υπεράκτιες εταιρείες εμφανίζονται να εμπλέκονται σε πολλές ύποπτες υποθέσεις.

Αγόραζαν περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές – ακόμα και για 1 δολάριο – αλλά στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν για δεκάδες εκατομμύρια. Εμπλέκονταν σε παράξενες αγοραπωλησίες μετοχών, τους χαρίζονταν δάνεια τεράστιας αξίας και λάμβαναν υπέρογκες αμοιβές για ασαφείς συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ορισμένες από τις εν λόγω εταιρείες φαίνεται ότι λειτουργούσαν επίσης ως όργανα ξεπλύματος χρήματος, καθώς λάμβαναν μεγάλα δάνεια από κρατικές ρωσικές τράπεζες – χωρίς σοβαρές εγγυήσεις – και στη συνέχεια παραχωρήσουν οι ίδιες μεγάλα δάνεια χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας και με εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια.

Συχνοί αποδέκτες των πιστώσεων ήταν άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο του κ. Πούτιν. Δεν είναι γνωστό αν τα επίμαχα δάνεια αποπληρώθηκαν ποτέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ύποπτων δανείων είναι η παραχώρηση 11,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010 και το 2011 από την off-shore εταιρεία Sandalwood Continental – που είχε λάβει χρήματα από την Bank Rossiya – στην επίσης off-shore Ozon.

Η Ozon φέρεται να ανήκει στον Κόβαλτσουκ της Bank Rossiya και σε μία κυπριακή εταιρεία και είναι ιδιοκτήτρια του χειμερινού θέρετρου Igora, όπου ο κ. Πούτιν είναι φημισμένος πελάτης και όπου φιλοξενήθηκε ο γάμος μίας κόρης του.

Οι αναφορές στην εταιρεία Sandalwood οι οποία μεταξύ των ετών 2009-2012 είχε γραμμές πίστωσης με την RCB Bank της τάξης των$800 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιεύματα, χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα δάνεια ως μη φυσιολογικά αφού ο δανειζόμενος δεν είχε ευδιάκριτο επιχειρηματικό μοντέλο που θα του επέτρεπε να αποπληρώσει τα χρήματα. Παράλληλα, τα δάνεια δεν έφεραν κάποια εξασφάλιση ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν περιλάμβαναν τακτές ημερομηνίες αποπληρωμής αλλά στηρίζονταν σε υπόσχεση πως το συνολικό ποσό θα επιστρεφόταν μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το δημοσίευμα σχολιάζει πως τότε, η RCB ελεγχόταν πλήρως από την κρατική ρωσική τράπεζα VTB. «Το συμπέρασμα ότι η RCB Bank αποτελεί όχημα για χρήματα υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων είναι ανυπόστατο και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση των πραγμάτων», σχολίασε γραπτώς ο Μιχάλης Μαραθεύτης επικεφαλής επικοινωνίας της τράπεζας. Πρόσθεσε πως η τράπεζα δεν είχε το νομικό δικαίωμα να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τρίτους αλλά πάντα ενεργούσε με διαφανή τρόπο. Σημείωσε δε πως η τράπεζα προώθησε τα ερωτήματα στις νομικές Αρχές της Κύπρου για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. «Η τράπεζα ήταν πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», ανέφερε ο Μ. Μαραθεύτης.

Νεότερη τοποθέτηση RCB

Σε νεότερη τοοθέτησή της η τράπεζα σχολιάζει πως ως θέμα πολιτικής, δεν παραχωρούσε και ούτε παραχωρεί δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα πάντοτε ενεργεί με διαφάνεια και όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις δραστηριότητες της είναι διαθέσιμες στις αρμόδιες Κυπριακές και Ευρωπαϊκές αρχές. Η RCBBank, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουδέποτε αποκαλύπτει σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των Μ.Μ.Ε. και όχι μόνο, οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με πελάτες της, τις δραστηριότητες και τις συναλλαγές τους. 


Η RCBBank, ως μια σημαντική τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθεί αυστηρά τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και στις καθημερινές της δραστηριότητες εφαρμόζει διαδικασίες υψηλότατου επιπέδου που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες και οι διαδικασίες της Τράπεζας υπόκεινται σε συνεχή λεπτομερή έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του πλαισίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικα, έλεγχος διενεργήθηκε και από την Deloitte Ιταλίας.

 

Ο φίλος

Δύο από τις υπεράκτιες εταιρείες ελέγχονται από έναν από τους παλαιότερους και στενότερους φίλους του κ. Πούτιν, τον τσελίστα Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος γνωρίζει τον ρώσο πρόεδρο εδώ και περίπου 40 χρόνια και είναι νονός της πρώτης κόρης του.

Τα έγγραφα φαίνεται επίσης να δείχνουν ότι πολλές από τις ύποπτες συναλλαγές είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τρόπο που εγγυούνταν κέρδη για τις εταιρείες του «αφανή» Ρολντούγκιν. Κλασσικά παραδείγματα είναι διάφορες συμφωνίες για την πώληση μετοχών που ακυρώνονταν σχεδόν ταυτόχρονα με την υπογραφή τους, με τις εταιρείες του Ρολντούγκιν να λαμβάνουν αποζημιώσεις για την κάθε «ναυαγημένη» συναλλαγή.

Ο Ρολντούγκιν, αν και απλός μουσικός που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι επιχειρηματίες, φαίνεται να έχει συγκεντρώσει περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων χάρη σε διάφορες παράξενες συμφωνίες με ρωσικές εταιρείες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το όνομα του κ. Πούτιν αυτό καθ’ αυτό φαίνεται ότι δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα σχετικά έγγραφα των Panama Papers, όμως εδώ και περίπου 10 χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι κρύβει την περιουσία του χρησιμοποιώντας τους συνεργάτες του και ένα δίκτυο εταιρειών και κρατικών επιχειρήσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X