ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το λιμάνι Λεμεσού

Μ. Δημητριάδης: Προσελκύσαμε κορυφαίους παγκόσμιους παίχτες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι υπογραφές για το Λιμάνι της Λεμεσού "έπεσαν" σήμερα στο προεδρικό με τις εταιρείες Eurogate και DP World που ανέλαβαν το έργο. Το κράτος θα λάβει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ ως bonus μόνο από την υπογραφή των συμβολαίων.

Ο πρόεδρος της DP World Σουλτάν Αχμέτ Μπιν Σουλαγιέν, υπογράμμισε ότι έχουν 30 τοποθεσίες σε κράτη σαν εταιρεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θέλουν να βλέπουν μια "συνεχή επέκταση". Όπως δήλωσε, δραστηριοποιούνται σε 70 τερματικά και ο κύκλος εργασιών τους ανέφερε ότι είναι στα 80 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ανά το παγκόσμιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 2020 θα ανέλθουν στα 100. Σημείωσε ότι οι δραστηριότητες τους είναι από το Παρίσι έως τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά. Τόνισε ότι βλέπει ανάπτυξη στην Κύπρο και ότι αν δεν έβλεπε δεν θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σαν εταιρεία.

Ο πρόεδρος της Eurogate Europe κ. Έκερμαν, ανέφερε ότι κινούνται 5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο στην Μεσόγειο και τώρα θα κινούνται 5.5 εκατομμύρια με την εισχώρηση της εταιρείας του στην Λεμεσό. Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική και συνάμα σημαντική στιγμή . Καταληκτικά ανέφερε ότι ένα λιμάνι είναι η διεθνή διεύθυνση της κάθε χώρας και θα το εξελίξει σαν εταιρεία στην Κύπρο.

Ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι είναι μια μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και αντικατοπτρίζει την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν. Τόνισε ότι υπάρχουν θεμέλια και διαφάνεια, προσελκύοντας «κορυφαίους παγκόσμιους παίχτες». 

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία του Λιμένα. Οι διαχειριστές θα διασφαλίσουν τη μελλοντική προοπτική του. Το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο σε έσοδα και επενδύσεις κατά τη διάρκεια των συμβάσεων, ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (σε βάθος 25ετίας) βάσει των οικονομικών σχεδίων που οι ίδιοι οι διαχειριστές κατήρτισαν. Σημειωτέον ότι το ποσό υπερβαίνει τις αεχικές εκτιμήσεις της κυβέρνηση ενώ πολλαπλές θα είναι οι θετικές επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία, κατέληξε.

Ο Γενικός Διευθυντής τους Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, η διαδικασία προσφορών ήταν πολύ απαιτητική και θα είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της. Όπως τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο της Κύπρου έπειτα από αυτό της αποκρατικοποίησης των αεροδρομίων. Όπως δήωσε, θα συνεργαστούν στενά με τις ανάδοχες εταιρείες για την μεταφορά των δραστηριοτήτων τους επόμενους εννέα μήνες. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή ο λιμένας κινεί περί τα 350.000 εμπορευματοκιβώτια και θα ανέλθουν στα 500.000 έπειτα από τη συμφωνία. Τα έσοδα τώρα βρίσκονται στα 28 - 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και θα ανέλθουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα 45 - 50 εκατομμύρια.

‘Οσον αφορά τον τερματικό Σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, θα αναλάβει η Eurogate International Gmbh, Interorient Navigation Ltd, East MED Holdings S.A , αναλαμβάνοντας τον χειρισμό των εμπορευματοκιβωτίων και συναφών δραστηριοτήτων.

Για τα άλλα 2 έργα που αφορούν τις θαλάσσιες υπηρεσίες και τον τερματικό σταθμό γενικού εμπορίου και πολλαπλών χρήσεων θα την αναλάβει η DP World Limited (P&O.M) και G.A.P. Vassilopoulos Public Ltd.

Να σημειωθεί ότι λύθηκαν τα ζητήματα των συμβολαίων με τους ιδιώτες που είχε η Αρχή Λιμένων Κύπρου, τα οποία και μεταφέρθηκαν στους νέους επενδυτές Eurogate και DP World.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση