ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα €462 εκατ. τα έσοδα από πλοιοδιαχείριση το β' εξάμηνο του 2015

Μειώθηκε κατά δύο εκατομμύρια σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2015

ΚΥΠΕ

Στα €462 εκατομμύρια ανήλθαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το β` εξάμηνο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση 0,43% ή €2 εκατ σε σύγκριση με το α` εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία με την έρευνα Πλοιοδιαχείρησης, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα.

Η μείωση αποδίδεται στην υποχώρηση που παρουσίασαν ευρύτερα οι παγκόσμιες ναυτιλιακές αγορές. Η συνεισφορά της ναυτιλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ (κύκλος εργασιών και όχι προστιθέμενη αξία) υπολογίζεται στο 5,2%.

Με βάση τα στοιχεία, η Γερμανία παραμένει η πρώτη χώρα με διαφορά στην πλοιοδιαχείριση στην Κύπρο με το ποσοστό της να μειώνεται στο 41% από 44% το α` εξάμηνο του 2015, ενώ η Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% από 6% το α` εξάμηνο του 2015. Σε σχέση με το μερίδιο αγοράς ανά χώρα η Γερμανία παραμένει πρώτη με ποσοστό 46% από 47% το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Κουρακάο με 8% και ακολουθούν τα νησιά Μάρσαλ, οι ΗΠΑ και η Ελβετία με 5%. Η Ελλάδα, μαζί με Σιγκαπούρη και Νορβηγία ακολουθούν με μερίδιο 4% έκαστη. Να σημειωθεί ότι στην `α εξάμηνο η Ελλάδα δεν παρουσιαζόταν να έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Το 49% των εσόδων κατανέμεται σε υπηρεσίες πλήρους πλοιοδιαχείρησης (περιλαμβάνει συμβόλαια τεχνικής διαχείρισης όσο και διαχείρισης πληρωμάτων), ενώ το 38% (41% το α` εξάμηνο του 2015) προήλθαν από υπηρεσίες τεχνικής πληρωμάτων και το 13% από υπηρεσίες τεχνικής διαχείρισης.

Τα έξοδα της βιομηχανίας υποχώρησαν στα €411 εκατ, εκ των οποίων το 62% αφορούσε μισθούς πληρωμάτων, κυρίως σε ναυτικούς από τις Φιλιππίνες και την Ουκρανία. Οι δαπάνες που καταβλήθηκαν στην Κύπρο αντιστοιχούσαν στο 45% των συνολικών εξόδων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση