ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επί τάπητος οι συλλογικές συμβάσεις στους ημικρατικούς

Συνάντηση συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με ΥΠΟΙΚ οι οποίες ζητούν συμφωνία πλαίσιο μέχρι το 2018

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έξοδος από το μνημόνιο αλλά και οι διεργασίες για ενδεχόμενη αύξηση του κρατικού μισθολογίου επαναφέρουν στο προσκήνιο ευρύτερα εργασιακά ζητήματα τα οποία είχαν τύχει ρύθμισης μετά την υπογραφή της μνημονιακής σύμβασης. Ένα από αυτά είναι και οι συλλογικές συμβάσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ένα θέμα για το οποίο ΣΕΚ και ΠΕΟ ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Οι δύο συντεχνίες με επιστολή τους, ημερομηνίας 15 Ιουνίου 2016, ζητούσαν συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ βάζοντας στο τραπέζι τέσσερα εργασιακά ζητήματα με πρώτο στη λίστα τη Συμφωνία Πλαίσιο για Ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς. Μια συμφωνία που έχει λήξει το 2014 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν οι δύο συντεχνίες είναι η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας στη Δημόσια Υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα την παγοποίηση θέσεων σε συνάρτηση με συμβόλαια μισθώσεων έναντι μόνιμων θέσεων εργασίας και αγορά υπηρεσιών, καθώς και τη φορολόγηση των Κοινωνικών Ταμείων. Για το πρώτο θέμα της ατζέντας οι πληροφορίες λένε ότι ΥΠΟΙΚ και συντεχνίες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων, ενώ κατανόηση από πλευράς υπουργού υπάρχει και για το τέταρτο θέμα αυτό της φορολόγησης των εισφορών που αφορούν Κοινωνικά Ταμεία.

Οι συντεχνίες θεωρούν ότι το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να συμφωνήσει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία πλαίσιο για τις συλλογικές που θα αποτελέσει ουσιαστικά οδηγός για τις συμβάσεις που θα υπογράψει με τους εργαζόμενους ο κάθε ημικρατικός οργανισμός ξεχωριστά. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό πηγές από τις δύο συντεχνίες, μας έλεγαν ότι θα απαιτηθεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά το πέρας των περικοπών που είχαν επιβληθεί.

Βάση οι αυξήσεις του Δημοσίου

Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ θα ξεκαθαρίσουν στον υπουργό Οικονομικών ότι στον διάλογο που θα διεξαχθεί δεν πρόκειται να δεχθούν η νομοθετική ρύθμιση για αυξήσεις να καλύπτει και τους ημικρατικούς οργανισμούς. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί τονίζουν θα πρέπει να κινείται στη λογική που διέπει τη συμφωνία πλαίσιο από το 1980 και εντεύθεν. Δηλαδή να βάζει τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί ο κάθε οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ως βάση για το ζητούμενο των μισθολογικών αυξήσεων έχει τεθεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ. Σε αριθμούς ως οδηγός προβάλλεται το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η αύξηση του κρατικού μισθολογίου που είναι στο 2,2%.

Για το ύψος της αύξησης λένε οι πληροφορίες ότι ΥΠΟΙΚ και συντεχνίες είναι κοντά. Προσπάθεια θα καταβληθεί από τις συντεχνίες για τόνωση των χαμηλά αμειβομένων με την επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους από τις αποκοπές. Το άλλο ζήτημα που αφορά το ευρύτερο θέμα των συμβάσεων είναι η χρονική διάρκεια. Μέχρι το 2014 οι συλλογικές συμβάσεις ήταν τριετούς διάρκειας. Νοουμένου όπως τονίζεται από τις συντεχνίες οι αυξήσεις για το 2015 και 2016 ήταν μηδενικές θα επιδιωχθεί η παρούσα συμφωνία πλαίσιο να μην είναι τριετούς διάρκειας αλλά τετραετούς καλύπτοντας έτσι την περίοδο 2014 - 2018.

Ταμεία Προνοίας


ΣΕΚ και ΠΕΟ θα βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου και ένα θέμα που έχει προκύψει τέλη του 2011 και αφορά ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για τους νεοπροσληφθέντες και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου Το Ταμείο Προνοίας. Το θέμα αυτό υπολογίζεται ότι αφορά περίπου πεντακόσιους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προσληφθεί μετά τον εντέκατο μήνα του 2011 και οι οποίοι δεν τους δίνεται το δικαίωμα του Ταμείου Προνοίας.

Οι δύο συντεχνίες κρίνουν ως πολύ σοβαρή τη ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων επηρεάζεται αρνητικά και στο ζήτημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ένα καυτό θέμα που επηρεάζει μεγάλη μάζα εργαζομένων στους ημικρατικούς είναι και αυτό με τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πριν από το καλοκαίρι σε κάποιους ημικρατικούς αλλά και δήμους εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν από τον Φόρο Εισοδήματος ότι οι συγκεκριμένες εισφορές δεν εκπίπτουν και ότι θα φορολογηθούν.

Οι συντεχνίες αντιδρούν στη λογική που αναπτύσσεται θεωρώντας ότι οι εισφορές δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο φορολογητέο εισόδημα. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά δέχθηκε το σκεπτικό που αναπτύσσουν πλην όμως το όλο θέμα συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Το τελευταίο θέμα της συνάντησης με τον Χάρη Γεωργιάδη αφορά μια πρακτική που ακολούθησαν και ημικρατικοί οργανισμοί μετά την υπογραφή του μνημονίου. Λόγω της παγοποίησης στις νέες προσλήψεις αρκετοί ημικρατικοί κάλυπταν τα κενά από αφυπηρετήσεις υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα με μισθώσεις υπηρεσιών χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλα ουσιώδη εργασιακά δικαιώματα κάτι που όπως λένε συνιστά σοβαρή παρανομία. Οι συντεχνίες απαιτούν η πρακτική αυτή να τερματιστεί. Στη συνάντηση της Τετάρτης θα τεθεί το περίγραμμα των θέσεων των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, ενώ όπως υπολογίζεται θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X