ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τη Βουλή περνάει η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού

Τα δικαιώματα του Ελεγκτή και η πρόταση του ΑΚΕΛ για παγοποίηση της διαδικασίας

Σε μία κρίσιμη περίοδο, από πλευράς διαδικασιών, για τον Συνεργατισμό, κατά την οποία προετοιμάζει τα ενημερωτικά έγγραφα για να είναι έτοιμες οι μετοχές του να εισαχθούν στο κυπριακό χρηματιστήριο, καθοριστικό θα είναι ο ρόλος της Βουλής, τουλάχιστον σε δύο επίπεδα.

Από τη μία, είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για παγοποίηση της όποιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μέχρι το τέλος του 2018, κάτι που προέβλεπε το πρώτο διάταγμα στήριξης, όταν ο Συνεργατισμός έλαβε το 1.5 δις. Πρόνοια, η οποία βέβαια τροποποιήθηκε, όταν ο Συνεργατισμός έλαβε για δεύτερη φορά κρατική στήριξη 175 εκατ.

Την αλλαγή προσπάθησε να εξηγήσει στην Επιτροπή Οικονομικών ο εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου ενώ επιστολή του Χάρη Γεωργιάδη είναι ενδεικτική. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η αλλαγή εμπίπτει στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχετίζεται με τους κανόνες κρατικής στήριξης. Με μία τέτοια ρύθμιση, σχολάζει, είναι πολύ πιθανόν η ΕΕ να κηρύξει παράνομη την κρατική στήριξη.

Την ίδια ώρα, από τη Βουλή θα περάσει και το θέμα του ελέγχου που μπορεί να ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής στον Συνεργατισμό ύστερα και από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Για το θέμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση με την οποία μπλοκάρει τον έλεγχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από τον Γενικό Ελεγκτή ώστε να μην εποπτεύεται από δύο διαφορετικές ρυθμιστικές Αρχές. Στελέχη του Συνεργατισμού, θεωρούν πως τυχόν δικαίωμα ελέγχου στον Γενικό Ελεγκτή, θα αποτελέσει αρνητικό παράγοντα για ένα επενδυτή ενώ και στην πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζεται πως θα παραβιάζοντα πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης με βάση τις οποίες η ΣΚΤ θα πρέπει να αφεθεί να λαμβάνει μόνη τις επιχειρηματικές αποφάσεις χωρίς παρεμβάσεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο Συνεργατισμό με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε με τους διεθνείς δανειστές και την Κυβέρνηση. Επίμαχο σημείο, και της γνωμάτευσης και της πρότασης Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν είναι τόσο ο οικονομικός έλεγχος, όσο ο διαχειριστικός. Ο Γενικός Ελεγκτής, είχε εκφράσει και στο παρελθόν αρνητικές απόψεις σε σχέση με τον τρόπο που έγιναν κάποιες προσλήψεις στον Συνεργατισμό, ανάμεσα τους κι αυτή του Νικόλα Χατζηγιάννη στη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Τη Δευτέρα αναμένεται να οριστεί συνεδρία για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τον Συνεργατισμό.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση