ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέσσερα τα ανοιχτά ζητήματα για την ΑΤΑ

Ποσοστιαία απόδοση, σημείο επανεκκίνησης, συχνότητα απόδοσης, διατήρηση της φιλοσοφίας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε βάση τεσσάρων σημείων έγινε η συζήτηση μεταξύ Υπουργού Εργασίας, εργοδοτικών οργανώσεων και συντεχνιών, για την τελική ρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα.

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν τα εξής:

- Το πρώτο σημείο αφορούσε την ποσοστιαία απόδοση της ΑΤΑ, δηλαδή αν θα αποδοθεί στο 100%, στο 50% ή σε κάποιο άλλο ποσοστό, η οποία φυσικά δεν καθορίστηκε, παρέμειναν ως ανοιχτά σημεία προς διαπραγμάτευση.

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο σημείο επανεκκίνησης της ΑΤΑ, δηλαδή αν θα είναι στο 28% που είναι το σημείο παγοποίησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν θα είναι κάποιο άλλο ποσοστό ή αν θα γίνει ενσωμάτωση, παρόλα αυτά έμεινε και αυτό το σημείο ανοιχτό.

- Τρίτο σημείο που συζητήθηκε, είναι το ζήτημα της συχνότητας της αναπροσαρμογής των δεικτών, δηλαδή αν θα αποδίδεται μία ή δύο φορές το χρόνο.

- Το τέταρτο σημείο που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν κατά πόσο θα διατηρηθεί η φιλοσοφία της αυτόματης αναπροσαρμογής. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης μειώνεται ή αυξάνεται με βάση σε ποιο σημείο βρίσκεται ο πληθωρισμός. Στο δημόσιο τομέα, με βάση τι προνοεί ο νόμος ως αποτέλεσμα του μνημονίου, μπαίνει ως προϋπόθεση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του χρόνου να υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης. Οπότε, ανοιχτό παραμένει το γεγονός αν θα διατηρηθεί ή αν θα υιοθετηθεί εκείνη η ρύθμιση, ή αν θα διατηρηθεί το στοιχείο της αυτόματης αναπροσαρμογής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από τα στοιχεία που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, ήταν η ποσοστιαία απόδοση της ΑΤΑ, αλλά και το σημείο επανεκκίνησης.

Τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη σημερινή συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα αυτά, χωρίς όμως να υπάρχει κατάληξη ή πρόθεση για κατάληξη, με τις συζητήσεις να συνεχίζουν. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής είναι ότι η Υπουργός Εργασίας θα κάνει ξεχωριστές συναντήσεις με τις 5 οργανώσεις που συμμετείχαν στο διάλογο, για να ξεκαθαριστούν τα πλαίσια και τα όρια της κάθε πλευράς για να μπορέσει να δημιουργήσει μια καταληκτική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρώτη ξεχωριστή συνάντηση θα έχει με την ΠΕΟ.

Να μην δυναμιτίσουμε το κλίμα

Ο γ.γ. της ΣΕΚ Ιωάννης Μάτσας, μετέφερε στην «Κ» τη θέση που κατέθεσε και στο τραπέζι των συζητήσεων. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δυναμιτίσουμε το κλίμα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και προοπτικές διευθέτησης του ζητήματος. Επίσης δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί λανθασμένη εικόνα ότι το μισθολογικό κόστος ιεραρχείται ψηλά στο σύνολο του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου η διευθέτηση της ΑΤΑ δεν θα επιβαρύνει ουσιαστικά τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να διατηρηθεί η φιλοσοφία επί της αρχής του θεσμού της ΑΤΑ, η οποία δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και να απορρυθμίσει το σύστημα, ενώ θα πρέπει να ρυθμιστούν ο τρόπος καταβολής και το σημείο επανεκκίνησης».

Τέλος, ο κ. Μάτσας έστειλε το μήνυμα πως, «η θετική κατάληξη θα βοηθήσει στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και θα στηρίξει την πραγματική οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση