ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλικό σκάνδαλο πλήττει τη βρετανική BT

Μεγάλες απώλειες από τις λογιστικές αλχημείες της θυγατρικής της στην Ιταλία

Kathimerini.gr

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της BT Ηπειρωτικής Ευρώπης, Κοράντο Σκιόλα, επειδή η εταιρεία υποχρεώθηκε να απομειώσει κατά 530 εκατ. στερλίνες (617,8 εκατ. ευρώ) την αξία της ιταλικής της θυγατρικής. Είχαν προηγηθεί παράτυπες τακτικές, οι οποίες οδήγησαν και σε στρέβλωση των οικονομικών αποτελεσμάτων με διόγκωση εσόδων. Μετά την αποκάλυψη των συμβάντων, χθες η τιμή της μετοχής της ΒΤ υποχώρησε στο Λονδίνο δραστικά κατά 18%. Η προαναφερθείσα ανάρμοστη και αντιδεοντολική συμπεριφορά υπολογίζεται πως θα κοστίσει 145 εκατ. στερλίνες (169 εκατ. ευρώ) στον όμιλο τηλεπικοινωνών, ο οποίος επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον αντίκτυπο στα μελλοντικά του κέρδη σε ορίζοντα διετίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, διεξήχθη ανεξάρτητη έρευνα στην ιταλική θυγατρική της βρετανικής εταιρείας από τον όμιλο συμβούλων επιχειρήσεων της KPMG και διαπιστώθηκαν «παράτυπες λογιστικές πρακτικές, καθώς και ένα περίπλοκο σύστημα παράνομων πωλήσεων, αγορών και συναλλαγών, που σχετίζονταν με εκμίσθωση και προεξόφληση απαιτήσεων», όπως αναφέρεται στα πορίσματα. Επιπλέον, η ΚΡΜG τόνισε ότι αυτές οι δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα να διογκωθούν τα κέρδη της ιταλικής εταιρείας επί σειρά ετών. Υπενθυμίζεται πως ο Κοράντο Σκιόλα διατελούσε διευθύνων σύμβουλος της ΒΤ Ιταλίας από το 2006, και το 2011 οι αρμοδιότητές του επεκτάθηκαν, συμπεριλαμβάνοντας και τις δραστηριότητες της Γαλλίας. Το δε 2013 ο κ. Σκιόλα τοποθετήθηκε πρόεδρος της ΒΤ Ηπειρωτικής Ευρώπης και αναφερόταν στον Λουίς Αλβάρεθ, διευθύνοντα σύμβουλο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων στην εξυπηρέτηση πελατών.

Εκτός των προβλημάτων στην Ιταλία, η ΒΤ έχει αρκετούς λόγους να προβληματίζεται και με όσα συμβαίνουν εντός Βρετανίας. Τα λειτουργικά της κέρδη κατά το τρέχον οικονομικό έτος αναμένεται να ανέλθουν σε 7,6 δισ. στερλίνες (8,85 δισ. ευρώ), έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 7,9 δισ. στερλίνες (9,2 δισ. ευρώ). Επιπροσθέτως, προβλέπει ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη θα παραμείνουν στάσιμα το οικονομικό έτος 2017 - 2018 με λήξη στις 31 Μαρτίου 2018. Προβλέπει πως το βραχυπρόθεσμο μέλλον για τη Βρετανία και τις διεθνείς αγορές έχει επιδεινωθεί. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ΒT έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο μικρομετόχους, αφότου επί κυβερνήσεως Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια από τις πρώτες δημόσιες εταιρείες που ιδιωτικοποιήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση