ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε επιφυλακή για τρομοκρατικό χτύπημα η Γερμανία

17χρονος Αυστριακός συνελήφθη για σχεδιασμό ισλαμιστικής επίθεσης στη Βιέννη

Kathimerini.gr

Ο Αυστριακός έφηβος, που συνελήφθη για σχεδιασμό ισλαμιστικής επίθεσης στη Βιέννη, είπε στους ανακριτές του ότι κατασκεύασε «δοκιμαστική βόμβα» στη Γερμανία, όπου συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών.

Ο 17χρονος Αυστριακός, αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη την Παρασκευή χάρη σε πληροφορίες που προήλθαν από «χώρα του εξωτερικού», όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστρίας. Η Αυστρία ειδοποίησε τις γερμανικές υπηρεσίες για τη δράση 21χρονου υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη στην πόλη Νους στα δυτικά της χώρας το Σάββατο. Ενας ακόμη ύποπτος, ηλικίας 12 μόλις ετών, φέρεται να βρίσκεται υπό επιτήρηση στην Αυστρία, καθώς η νομοθεσία απαγορεύει τη σύλληψη παιδιών κάτω των 14 ετών.

Οι αυστριακές αρχές ανέφεραν ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους στη Βιέννη, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της πόλης.

«Οι ύποπτοι είχαν κατασκευάσει δοκιμαστικό εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτό μόνο μπορούμε να ανακοινώσουμε μέχρι στιγμής», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Ερωτηθείς τι εννοεί με τον όρο δοκιμαστική βόμβα, ο κ. Σομπότκα είπε: «Την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού αποτελούμενου από υλικά, τα οποία αγοράστηκαν στο εμπόριο, με οδηγίες που εξασφάλισαν μέσω του Διαδικτύου».

Ο Γερμανός ύποπτος ομολόγησε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι ο Αυστριακός συνεργός του τον είχε επισκεφθεί στα τέλη του 2016 και είχε μείνει μαζί του για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ.

Το γερμανικό περιοδικό Focus αποκάλυψε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε επιθέσεις στη Γερμανία, με στόχο στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Ο Γερμανός και ο Αυστριακός ύποπτος είχαν πειραματιστεί στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών στο διαμέρισμα του πρώτου στη Νους. Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση και μία γυναίκα, σύζυγο του Γερμανού κατοίκου της Νους, η οποία αφέθηκε αργότερα ελεύθερη.

Παρότι στο διαμέρισμα του Αυστριακού υπόπτου δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία, ο συλληφθείς φέρεται να είχε εκφράσει τον θαυμασμό και την υποστήριξή του προς το Ισλαμικό Κράτος.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής μετά την επίθεση Τυνήσιου, το αίτημα ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί, με φορτηγό εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων.

Η αστυνομία της Βιέννης βρίσκεται και αυτή σε κατάσταση επιφυλακής μετά τις συλλήψεις του Σαββατοκύριακου, ενισχύοντας τις περιπολίες σε συγκοινωνιακούς κόμβους και πολυσύχναστα σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X