ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mεγάλες οι διαφορές που είναι αδύνατο να βρεθεί κάποια λύση το ’16

Η επιμονή στην αποκήρυξη της ΔΔΟ, οι επαφές με το ΑΚΕΛ και οι προεδρικές του 18

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας» για τον συνασπισμό δυνάμεων με κοινές θέσεις στο Κυπριακό, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Παραδέχεται τις προσωπικές συναντήσεις του με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή Προέδρου της Βουλής, επισημαίνοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών. Σημειώνει, ωστόσο, πως το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πολιτικών κομμάτων προκάλεσε τεράστιες ανησυχίες πανταχόθεν. Σε ό,τι αφορά το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι, το αφήνει ακόμα ανοικτό επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξηγεί τη διαφωνία του στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σημειώνοντας ωστόσο ότι η αν η λύση ικανοποιεί κάποια ζητήματα, τότε δεν τον ενοχλεί η ονοματολογία.

-Το τελικό αποτέλεσμα της τριμερούς δεν ήταν τόσο κακό όσο αναμενόταν, σωστά;

-Σωστά. Αν θυμάστε την παραμονή της τριμερούς, καλούσα τον Πρόεδρο να μην υποτιμήσει τις πιέσεις που θα του ασκούντο γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα αξιοποιούσε τους συμμάχους της, τις ΗΠΑ και τους Βρετανούς για να πείσουν των γγ του ΟΗΕ να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Του πρότεινα να αξιοποιήσει τις φίλες χώρες που έχουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως Κύπρος για να επιστήσουν την προσοχή του γγ ότι δηλαδή είναι εκτός των όρων εντολής του να προχωρήσει είτε σε χρονοδιάγραμμα είτε σε επιδιαιτησία. Μπορώ να πω ότι, όπως εξελίχθηκε η τριμερής, αποφεύχθηκε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

-Ήταν επιτυχία του Προέδρου συνεπώς;
-Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος τήρησε όσα συζητήσαμε και για όσα δεσμεύτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. Και αυτό εκτιμώ πως διατηρεί κάποιες προοπτικές ανοικτές χωρίς να υποτιμούμε ωστόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ακιντζί προσήλθε στην τριμερή με συγκεκριμένες προτάσεις τη στιγμή που ήξερε ότι ο Πρόεδρος θα τις απέρριπτε. Μάλιστα, αν κάποιος δει προσεκτικά τα χρονοδιαγράμματα και τους σταθμούς που καταθέτει ο Ακιντζί, είναι ο οδικός χάρτης του Έρογλου. Αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία θα ξεκινήσει την πολιτική της επίρριψης ευθυνών. Και προειδοποιούμε και τώρα πως η επιμονή του Ακιντζί και της Τουρκίας σε χρονοδιαγράμματα και πενταμερή είναι για να δείξουν στην διεθνή κοινότητα ότι «εμείς επειγόμαστε για λύση του Κυπριακού και είναι οι κακοί οι Ε/Κ που δεν δέχονται». Χτίζουν δηλαδή επιχειρήματα για επίρριψη ευθυνών στη δική μας την πλευρά. Γι΄ αυτόν το λόγο αναμένω πως πέρα από τις θεματικές, έξω από δογματικές προσεγγίσεις, να κάτσουμε κάτω και να συζητήσουμε αντικειμενικά, ρεαλιστικά, τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού σε αυτή τη φάση και σε αυτή τη χρονική περίοδο με τις διεθνείς συγκυρίες που υπάρχουν και να σχεδιάσουμε κι εμείς επιτέλους μια στρατηγική για το πώς, αφενός, θα αποτρέψουμε τους στόχους της Τουρκίας και, αφετέρου, πώς θα οδηγήσουμε τα πράγματα στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν πρέπει ούτε να πανηγυρίζουμε ούτε να υποβαθμίζουμε την κατάσταση.

-Ο γγ του ΟΗΕ άφησε ανοικτό ένα ενδεχόμενο λύσης το 2016. Εσείς, βάσει της ενημέρωσής σας, λέτε πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

-Εμείς περιμένουμε να μας κάνει ενημέρωση ο Πρόεδρος για το τι διαμείφθηκε και πώς εξελίχθηκε η τριμερής, αλλά και για το τι διαμείφθηκε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους άλλων μεγάλων κρατών. Η δική μου ενημέρωση, μου λέει πως κάποιες που θεωρούνται φίλιες της Κύπρου xώρες ή στρατηγικοί εταίροι άσκησαν πιέσεις στον Πρόεδρο να υιοθετήσει τις τουρκικές θέσεις και στις εγγυήσεις και στην παραμονή των στρατευμάτων. Θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η αναφορά Μπαν γκι Μουν για το 2016 ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε ο ίδιος Πρόεδρος στην ομιλία του στη γενική συνέλευση αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη λύση -αν και αισιόδοξη-το ’16. Ήταν και ένας τρόπος ο Μπαν γκι Μουν να ικανοποιήσει και την τουρκική πλευρά αφού το είπε και ο Πρόεδρος, χωρίς να σημαίνει ότι είναι χρονοδιάγραμμα δεσμευτικό. Θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι δεσμευτικό. Είναι τόσες μεγάλες οι διαφορές που είναι αδύνατο να βρεθεί κάποια λύση το ’16, εκτός αν ο Πρόεδρος δεχτεί να ικανοποιήσει τους τουρκικούς όρους, κάτι που δεν θέλω να πιστέψω ότι θα γίνει. Διότι και να το κάνει, θα το απορρίψει ο λαός. Το συνειδητοποιεί και ο Ακιντζί, που σε συνέντευξή του είπε ότι μέχρι το τέλος του ’16 πρέπει να συμφωνήσουμε το πολιτικό πλαίσιο και να αφήσουμε τις λεπτομέρειες, τα πρακτικά ζητήματα, παραπέμποντας σεενδιάμεση λύση. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και είναι μία προσέγγιση που τη συζητήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα το δεχτεί. Άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο και η συγγραφέας του προσχεδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα ενσωμάτωνε στο ψήφισμα υιοθέτηση αυτής της ενδιάμεσης λύσης. Άρα και εδώ θεωρώ ότι ο Πρόεδρος θα μείνει συνεπής με όσα δεσμεύτηκε και ότι δεν πρέπει να δεχτεί ενδιάμεση λύση.

-Έχουμε πρόβλημα με τον Άιντε;

-Με βάση τα όσα γνωρίζω και τα όσα έχω ενημερωθεί ναι έχουμε πρόβλημα. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους όρους εντολής τους. Δε μπορεί ο Άιντε να εκβιάζει και να απειλεί ότι θα λογοδοτήσει ο Πρόεδρος.

-Δεν προκαλεί πρόβλημα για την πλευρά μας το ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί απεσταλμένοι χαρακτηρίζονται από την πλευρά μαςpersonanongrata;

-Βεβαίως και προκαλεί πρόβλημα αλλά γίνεται διότι αυτοί που τους προτείνουν δεν τους επιλέγουν με κλήρωση, τους επιλέγουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και ξεκινούν και είναι δεκτικοί στις πιέσεις εκείνων των χωρών που τους προτείνουν και τους επέβαλαν. Κατά συνέπεια, δεν είναι τυχαία που στρέφονται σταδιακά στο να ικανοποιήσουν τις τουρκικές απαιτήσεις. Αν σήμερα οι ΗΠΑ βρισκόντουσαν σε μια πλήρη σύγκρουση με την Τουρκία θα βλέπατε τον ειδικό απεσταλμένο να έπαιρνε διαφορετικές θέσεις. Όμως, επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπως το 2003, όπου η Αμερική κάνει το παν για να αποκαταστήσει τη σχέση της με τον Ερντογάν, μεταξύ των ανταλλαγμάτων που θα δώσει στον Ερντογάν για να τον κρατήσει, θα είναι και η Κύπρος όπως έγινε το 2003 -2004. Δυστυχώς στην κρίσιμη στιγμή οι ΗΠΑ δεν ήταν στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη και κάθε άλλο από στρατηγικός εταίρος αποδεικνύεται.

-Πλέον η διεθνής κοινότητα και τα πολιτικά κόμματα μπαίνουν στις λεπτομέρειες μίας λύσης βασισμένης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Να θεωρήσουμε ότι κι εσείς με τη σειρά σας κάνετε δεύτερες σκέψεις ως προς την αποκήρυξη της ΔΔΟ;

-Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι οι λόγοι που από την αρχή απορρίπταμε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, επιβεβαιώνονται. Είπαμε ότι για να εφαρμοστεί η ΔΔΟ είτε θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία γης και πληθυσμού στα δύο συνιστώντα κράτη, άρα να ζούμε χωριστά όπως ζούμε σήμερα άρα θα είναι διχοτόμηση νομιμοποιημένη, είτε αν επιτραπεί η ελεύθερη εγκατάσταση και το δικαίωμα ιδιοκτησίας να αφαιρεθούν οι πολιτικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Γι΄ αυτό την απορρίπτουμε. Αυτό που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος έχει και τα δύο στοιχεία μέσα. Και περιορισμούς αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν και ακρωτηριασμοί στις δημοκρατικές ελευθερίες. Μακάρι να έρθει μια λύση κι εγώ θα δεχτώ αυτό που έλεγε πάντα ο Λυσσαρίδης: Να δούμε τη λύση κι ας αφήσουμε την ονοματολογία. Αν ικανοποιεί κάποια ζητήματα, εμάς δεν μας ενοχλεί η ονοματολογία. Να βρούμε μια λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες που πραγματικά να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό μας και όπως θέλει ας ονομαστεί.

Οι λάθος εκτιμήσεις και ο αποκλεισμός

-Πέσατε έξω στις προσβλέψεις σας για τη δημιουργία ενός μετώπου στον ενδιάμεσο χώρο;

-Πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας ναι. Πιστεύαμε πως υπήρχαν οι δυνατότητες και η αναγκαιότητα στο να δημιουργείτο ένας συνασπισμός δυνάμεων με τις κοινές θέσεις στο Κυπριακό. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, απορρίφθηκε η πρότασή μας, την επαναλάβαμε για κοινά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές και απορρίφθηκε. Κάναμε ακόμα ένα βήμα και είπαμε να μην ηγείται του συνασπισμού ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Βλέποντας πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σήμερα, ρεαλιστικά δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και δεν υπάρχουν αυτές οι προοπτικές.

-Πού οφείλεται;

-Οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες.

-Στον κόσμο δίδεται η εντύπωση ότι είναι θέμα προσωπικής ατζέντας από τους αρχηγούς του εν λόγω χώρου.

-Είναι κι αυτά κριτήρια που υπάρχουν στη σκέψη κάποιων ανθρώπων. Εγώ θα έλεγα ότι μια συνεργασία κτίζεται σε γερά θεμέλια όταν κτίζεται με ειλικρίνεια, όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός και δεν επιχειρούν κάποιοι να προκαταλάβουν τους υπολοίπους ή να τους φέρουν προ τετελεσμένου. Αυτά τα δύο, η ειλικρίνεια και ο αλληλοσεβασμός μπορούν να κτίσουν την εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτή δε μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

-Σας ενοχλεί ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συμπορεύονται αποκλείοντάς σας από την αρχή;

-Δικαίωμά τους. Έχουν αποφασίσει ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν τους ενδιαφέρουν. Δικαίωμά τους. Όπως δικαίωμά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.

-Που αυτές αφορούν σύμπλευση με ΑΚΕΛ;

-Κάποιοι βιάστηκαν και ξεκίνησαν και διά του ψιθύρου και μέσω του διαδικτύου να περάσουν το μήνυμα ότι η Συμμαχία Πολιτών και ο Λιλλήκας τα βρήκε με το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές και ότι θα ξεπουλήσει το Κυπριακό. Στους ΑΚΕΛικούς έλεγαν ότι το ΑΚΕΛ ξεπούλησε το Κυπριακό στηριζόμενοι πάνω στον φόβο μπας και υπάρξει συνεργασία ή υποστήριξη ενδεχόμενης υποψηφιότητας της Συμμαχίας Πολιτών από το ΑΚΕΛ. Αν το ΑΚΕΛ συνεργαστεί με τη Συμμαχία Πολιτών είναι κακό αλλά αν το ΑΚΕΛ συνεργάζεται με το ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για τις δημοτικές δεν είναι κακό; Το ΑΚΕΛ είναι μίασμα να συνεργάζεται με τη Συμμαχία ή τους Οικολόγους αλλά αν συνεργάζεται με άλλα κόμματα δεν είναι μίασμα; Εμείς δεν λειτουργούμε με τα «αντί».Σαν Συμμαχία δεν έχουμε«αντί»αισθήματα έναντι κανενός.

-Είχατε όμως προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τον γγ του ΑΚΕΛ. Ποιοι ήταν οι λόγοι;

-Κοινωνικές επαφές είχα σχεδόν με όλους.
-Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές;

-Γιατί να μην έχω; Οποιοσδήποτε μου ζήτησε συνάντηση ή διάλογο ήμουν πάντοτε δεκτικός. Και το ίδιο ισχύει με όσους εγώ επιθυμώ να συναντήσω. Αν κάποιοι δεν θέλουν να μας συναντήσουν ή κάποιοι δεν μου απευθύνουν πρόσκληση είναι σεβαστό. Αλλά δεν θα περιορίσω ούτε τις κοινωνικές μου ούτε τις πολιτικές μου επαφές επειδή ενδεχόμενα να στεναχωριούνται κάποιοι. Και από πλευράς ΔΗΣΥ υπάρχει η ανησυχία και η στενοχώρια μπας και υπάρξει συνεργασία.

-Καλώς η κακώς υπάρχει η έντονη φημολογία ότι γίνονται συζητήσεις μαζί με το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές. Τι ισχύει;

-Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Έδειξα στην πορεία μου ότι όταν παίρνω τις αποφάσεις μου τις ανακοινώνω μόνος μου. Να σας θυμίσω το 2012 τα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν θα είμαι υποψήφιος που τους έλεγα ότι κάνω διάλογο με πολίτες και θα τους πω την τελική μου απόφαση. Όταν έκανα διάλογο με τους πολίτες υπήρξε πρόσφορο έδαφος και εξήγγειλα την υποψηφιότητά μου. Δεν θα μπω σε αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες που φθείρουν και τα κόμματα και τα πρόσωπα και τα οποία στο τέλος επικρίνει όλη η κοινωνία. Όπως και τώρα όλο αυτό το μοίρασμα των δήμων λες και είναι περιουσιακά στοιχεία, δεν τα δέχεται η κοινωνία. Όταν θα έχω πάρει τις αποφάσεις μου θα τις μάθετε με πάσα ειλικρίνεια.

-Υπάρχει και σήμερα το ίδιο πρόσφορο έδαφος που αναφέρατε για το ’18;

-Το έδαφος είναι πρόσφορο και μετά την κακή διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Όταν βγαίνω έξω και μιλώ με τον κόσμο δεν είναι λίγες οι φορές που συναντώ ανθρώπους που δηλώνουν ότι μετάνιωσαν για τη ψήφο που έδωσαν το 2013 στον Αναστασιάδη. Με αυτή την κακή διακυβέρνηση έχει αυξηθεί το αίσθημα για μία αλλαγή πολιτικής και στροφής προς την πολιτική της ανάπτυξης.

-Άρα να περιμένουμε τον Γιώργο Λιλλήκα απέναντι από τον Νίκο Αναστασιάδη το 2018…

-Θα το δούμε σύντομα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X