ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην ΕΔΕΚ δεν περισσεύει κανένας

Τέλος αιμορραγίας στελεχών στο κίνημα προτείνει ο Διομήδης Διομήδους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Υπάρχουν στελέχη αποστασιοποιημένα που αποτελούν πλούτο και για την ΕΔΕΚ αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Αυτή η αιμορραγία στελεχών πρέπει να τερματιστεί. Πρωτοβουλία μας, είναι να επιστρέψουν όλοι πίσω» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ. της ΔΕΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ Διομήδης Διομήδους. Ο κ. Διομήδους στην εναλλακτική πρόταση που καταθέτει κάνει λόγο για μία συλλογική ηγεσία, που θα επαναφέρει στη δράση τα αποστασιοποιημένα στελέχη. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως το κόμμα θα πρέπει να αποκτήσει σχέσεις με τ/κ κόμματα, αλλά και να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της λύσης. Σημειώνει πως πέραν του Κυπριακού, το κόμμα θα πρέπει να επανασυνδεθεί με τον φυσιολογικό της χώρο διεθνώς και εντός της Ε.Ε. αλλά παράλληλα να δώσει έμφαση στην οικονομική πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών.
–Για ποιο λόγο κατέρχεστε ως υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ;
–Επειδή στην ΕΔΕΚ δεν περισσεύει κανένας. Υπάρχουν στελέχη αποστασιοποιημένα που αποτελούν πλούτο και για την ΕΔΕΚ αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Αυτή η αιμορραγία στελεχών πρέπει να τερματιστεί. Πρωτοβουλία μας είναι να επιστρέψουν όλοι πίσω, πλην των όποιων ανέντιμων και διαπλεκόμενων. Το «κυνήγι μαγισσών» πρέπει άμεσα να σταματήσει. Όπως και η δαιμονοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης.

–Να επιστρέψουν με αξιώματα; Επειδή η Κεντρική Επιτροπή ψήφισε περιορισμό θητειών.
–Να επιστρέψουν στην καθημερινή δράση, στην ΕΔΕΚ, από όπου έχουν δυνατότητα και καταστατική ευχέρεια.
–Αναφέρετε πως η ΕΔΕΚ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαίρεσης και της αποστασιοποίησης στελεχών. Πού οφείλεται;
–Έχουμε στελέχη δυνατά που είναι εκτός.
–Η νυν ηγεσία έχει οδηγήσει αυτά τα άτομα στην αποστασιοποίηση;
–Όχι κατά ανάγκη αλλά είμαι σίγουρος πως υπάρχει αδυναμία και θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η αιμορραγία. Με τη δική μας την πρόταση θα διορθωθεί.
–Ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση απέναντι σε αυτήν του Μαρίνου Σιζόπουλου;
–Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι ένας αξιότατος άνθρωπος, φίλος και συναγωνιστής. Δεν μπορεί όμως να είναι ο μαέστρος της ορχήστρας, της κοινωνικής μαχητικής ΕΔΕΚ της πρωτοπορίας και της αλληλεγγύης. Παρότι, βεβαίως, είναι αξιόλογος άνθρωπος, στέλεχος και βεβαίως κεφάλαιο για την ΕΔΕΚ.
Στην απόφασή σας συνέβαλε η φημολογία περί συμπόρευσης ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ υπό τη μορφή πλατφόρμας;
–Τέτοια μεγάλα ζητήματα λαμβάνονται μετά από συνέδριο. Θα πρέπει να μελετήσουμε τα επόμενα βήματα με πολλή σοβαρότητα, να υπάρξει πλαίσιο πολιτικής και μετά βλέπουμε.
Αναφέρετε πως θα αναλάβετε πρωτοβουλίες για επανασύνδεση της ΕΔΕΚ με τον φυσιολογικό της χώρο, διεθνώς και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΔΕΚ έχει αποπροσανατολιστεί ιδεολογικά;
–Είμαι σίγουρος ότι υστερεί. Η ΕΔΕΚ της τελευταίας δεκαπενταετίας παρέλαβε μία προίκα από τον Βάσο Λυσσαρίδη, σε ό,τι αφορά διεθνείς σχέσεις και διεθνή δράση που ήταν και σημαία για τον αντικατοχικό μας αγώνα. Σήμερα στερούμε σ’ αυτό κατά πολύ και πρέπει να το διορθώσουμε. Πρέπει να επαναφέρουμε τους ευρωπαίους σοσιαλιστές κοντά στον δίκαιο αγώνα μας, ώστε να είναι σταθερά δίπλα μας μέχρι να αποτινάξουμε την κατοχή ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Πολλοί, ακόμα και από τα αποστασιοποιημένα στελέχη κάνουν λόγο για μία ΕΔΕΚ με ακραίο ρόλο και λόγο που εκπροσωπεί περισσότερο ακροδεξιές θέσεις. Το συμμερίζεστε;
–Απορρίπτω ότι έχουμε ακραίο λόγο και ρόλο. Ενδεχόμενα αυτή όμως να είναι η εντύπωση που έχει αποτυπωθεί στην κυπριακή κοινωνία. Έχουμε την ευθύνη να το ανατρέψουμε με σκληρή δουλειά. Η ΕΔΕΚ ήταν είναι και πρέπει να το νιώθει η κοινωνία πως είναι μία νηφάλια, μελετημένη και τεκμηριωμένη πατριωτική φωνή.
–Σε ενδεχόμενο εκλογής σας θα συνεχίσετε τον δρόμο που χάραξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος για αποκήρυξη της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
–Εστιάζουμε στο περιεχόμενο της λύσης τις βασικές αξίες που απαιτούμε να πετύχουμε μέσα από τη λύση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και αυτό θα έχουμε στο μυαλό μας.
Άρα δεν είναι κόκκινο πανί για σας η ΔΔΟ.
–Η συνεδριακή απόφαση είναι σεβαστή αλλά προτεραιότητα είναι η εγγύηση απαλλαγής της κατοχής, των ξένων στρατών, μια λύσης που δεν θα έχει εγγυήσεις, λειτουργική δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού για να ζήσουμε όλοι οι Κύπριοι στον τόπο μας με ασφάλεια. Στις προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία γεφυρών και ανάπτυξη σχέσεων με τ/κ κόμματα, οργανώσεις και πολίτες που μοιράζονται το κοινό όραμά μας για ελευθερία, επανένωση και τερματισμό της κατοχής.

Δεν επιστρέφουμε στο 2015

–Είχατε στηρίξει τον Μαρίνο Σιζόπουλο το 2015. Σήμερα τι σας οδήγησε στο να είστε απέναντί του;
–Έξυπνη ερώτηση αλλά δεν επιστρέφουμε στο ’15.
Προφανώς κάποια ζητήματα σας έκαναν να αναθεωρήσετε.
–Επαναλαμβάνω δεν επιστρέφουμε στο ’15.
Ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση για την ΕΔΕΚ;
–Είναι ώρα να δώσουμε τέρμα στο αρχηγικό μοντέλο κόμματος και θα προτείνουμε συλλογική ηγεσία. Εμείς πιστεύουμε στην ενότητα, στη συλλογικότητα, στη σύνθεση ιδεών, στη συμμετοχικότητα.
–Άρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος ακολουθεί αρχηγικό μοντέλο;
–Όπως σας είπα εμείς πιστεύουμε στη συλλογικότητα ηγεσίας της και τη σύνθεσης ιδεών. Αυτό θα προτείνουμε.
–Σε ό,τι αφορά τα καίρια προβλήματα της κοινωνίας, ποια είναι η πρόταση που θα καταθέσετε;
–Το Κυπριακό είναι θέμα ύπαρξης και επιβίωσης για εμάς αλλά για να αντέξουμε μία αδιάλλακτη Τουρκία πρέπει να δούμε την κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών. Η ΕΔΕΚ θα πρέπει να αγωνίζεται στην κοινωνία, τόσο μέσα όσο και έξω από τη βουλή με στόχο την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών. Στόχος μας είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που να μην είναι μονοθεματικό και να εξαντλεί τον πολιτικό του λόγο στο Κυπριακό αλλά να αγωνίζεται για τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των μη προνομιούχων.
–Έχετε μιλήσει και με τον Γιαννάκη Ομήρου για την απόφασή σας να κατέλθετε ως υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ;
–Όπως ανέφερα και στην εξαγγελία μου η υποψηφιότητά μου κατατίθεται μετά από σοβαρό προβληματισμό και πολλές συζητήσεις με μέλη και στελέχη του κινήματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση