ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:32
 

Ωρα για διεκδίκηση εγγυήσεων ασφαλείας

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Τα διπλωματικά κλισέ δεν απηχούν συνήθως την πραγματικότητα. Στην περίπτωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όμως ισχύει η διαπίστωση πως διανύουν την καλύτερη περίοδό τους εδώ και δεκαετίες. Τον δρόμο άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι κυβερνώντες κατάλαβαν όμως γρήγορα ότι η Ουάσιγκτον δεν «έγινε ΣΥΡΙΖΑ» αλλά απλώς έκανε τη δουλειά της.

Και οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εξωτερική πολιτική, αλλά επιδιώκει κάποια απτά ανταλλάγματα, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση. Τις επόμενες εβδομάδες επίκεινται σημαντικά γεγονότα. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Θεωρείται βέβαιο ότι το βασικό όφελος θα είναι μια δήλωσή του τού τύπου «η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα για επενδύσεις, επενδύστε σε αυτήν». Οι όροι της νέας αμυντικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα ξεκαθαρίσουν. Και επίσης ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Πομπέο, θα επισκεφθεί την Αθήνα. Η επίσκεψη Πομπέο είναι κρίσιμη γιατί, μετά την απομάκρυνση του κ. Μπόλτον, δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο εξουσίας που επηρεάζει τον πρόεδρο Τραμπ.

Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν πάντοτε τους καλούς φίλους, θα ήταν χρήσιμο να μην ξεφύγουν οι προσδοκίες για το πώς θα εξελιχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οσοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα «άδειαζαν» σε μία μέρα την Τουρκία και θα έβλεπαν την Ελλάδα ως μοναδικό υποκατάστατο κάνουν λάθος. Αυτές οι τεκτονικές κινήσεις γίνονται αργά και διστακτικά. Οσοι πάλι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήθελαν μια εξαετή αμυντική συμφωνία βιάζονται.Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει εγγυήσεις ασφαλείας, με κάποια μορφή. Οπως επίσης και πολεμικό υλικό από το πλεόνασμα του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η παρουσία των Αμερικανών σε ορισμένα ευαίσθητα γεωπολιτικά σημεία έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά δεν αρκεί. Ενα αγκάθι μπορεί να ανακύψει όταν οι Αμερικανοί θα θέσουν ζήτημα για την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα. Εκεί η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η χώρα μας ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και θέλει διακαώς μεγάλες επενδύσεις. Η Κίνα επένδυσε την εποχή που το είχαμε ανάγκη και δεν έχει ποτέ θέσει πρόσθετες απαιτήσεις που να αμφισβητούν τις πάγιες στρατηγικές υποχρεώσεις της Αθήνας. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο ωρίμανσης. Το μέλλον θα είναι ευοίωνο και θετικό, εάν οι δύο πλευρές συνεχίσουν να μιλάνε με ανοιχτά χαρτιά, και εφόσον γίνει πλήρως αντιληπτό από την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά (πάνω και κάτω από τα ραντάρ), τώρα ήλθε η ώρα να εξασφαλίσει η χώρα κάποια στρατηγικά ανταλλάγματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις τα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση

X