ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς «έκλεισε» η αγορά ακινήτων το καλοκαίρι;

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Αύγουστος ήταν ένας ιδιαίτερα θερμός μήνας κλιματολογικά. Ήταν όμως αρκετός λόγος να μην ασχοληθεί κανένας με επενδύσεις στο προτιμητέο επενδυτικό μέσο που είναι τα ακίνητα;

Αν πάμε στιγμιαία πίσω στην αρχή του καλοκαιριού, θα θυμηθούμε πως ο Ιούνιος επανήλθε αρκετά δυναμικά μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών και αυτό μας είχε δώσει συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Ας δούμε τι μας λένε οι αριθμοί για τις επιδόσεις του Αυγούστου.

Τον Αύγουστο λοιπόν σημειώθηκαν συνολικά 1.139 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενος με τους άλλους δύο μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιο και Ιούλιο) η πορεία είναι ελαφρώς πτωτική. Είναι ανησυχητικό; Θα υποστήριζα πως όχι, επειδή πάντα ο μήνας Αύγουστος παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα, μιας και πλείστοι Κύπριοι πάνε διακοπές και όλα υπολειτουργούν. Η κυριότερη κινητήρια δύναμη κατά τον μήνα Αύγουστο ήταν ιστορικά οι ξένοι, οι οποίοι κατάκλυζαν την χώρα μας και έσπρωχναν τις πωλήσεις. Φέτος ενόψει της μειωμένης κινητικότητας από ξένους, το κύριο προωθητικό ήταν οι Κύπριοι.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο περσινός Αύγουστος σημείωσε 1.116 πωλήσεις και ο Αύγουστος του 2019, 1.027 πωλήσεις. Άρα ενώ ο φετινός Αύγουστος συμπεριφέρθηκε όπως ένας τυπικός Αύγουστος σε σχέση με τους άλλους μήνες του καλοκαιριού, ήταν συνάμα και ο καλύτερος Αύγουστος της τριετίας.

Από πλευράς αξίας συναλλαγών, τον φετινό Αύγουστο αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €195 εκ. Αυτή είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την συνολική αξία των €263 εκ. περίπου του Ιουλίου, όπως επίσης και με τα €241εκ. του περσινού Αυγούστου. Αν πάμε όμως πίσω στον Αύγουστο του 2019 που κατέγραψε περίπου €192 εκ, ο φετινός είναι οριακά καλύτερος.

Ας κόψουμε τώρα το κέικ για να δούμε πώς μοιράζεται στην κάθε επαρχία.

Η Λευκωσία κατέγραψε 352 πωλήσεις ή το 31% των συνολικών πωλήσεων του Αυγούστου με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €54,5 εκ. ή το 28% του συνολικού τζίρου. Ο Αύγουστος ήταν για την Λευκωσία ο δεύτερος χειρότερος μήνας του έτους μέχρι σήμερα, μετά τον Ιανουάριο.

Η Λεμεσός κατέγραψε 329 πωλήσεις ή το 29% των συνολικών πωλήσεων του Αυγούστου με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €66εκ ή το 34% του συνολικού τζίρου. Ο Αύγουστος ήταν για την Λεμεσό ένας μέσης απόδοσης μήνας αφού είχε και πολύ χειρότερους όπως και πολύ καλύτερους.

Η Λάρνακα κατέγραψε 193 πωλήσεις ή το 17% των συνολικών πωλήσεων του Αυγούστου με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €25 εκ. ή το 13% του συνολικού τζίρου. Ο Αύγουστος ήταν για την Λάρνακα ο δεύτερος χειρότερος μήνας του έτους μέχρι σήμερα, μετά τον Ιανουάριο.

Η Πάφος κατέγραψε 205 πωλήσεις ή το 18% των συνολικών πωλήσεων του Αυγούστου με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €40 εκ. ή το 21% του συνολικού τζίρου.

Ο Αύγουστος ήταν για την Πάφο ο δεύτερος καλύτερος μήνας του έτους μέχρι σήμερα, μετά τον Ιούνιο.

Τέλος η Αμμόχωστος κατέγραψε 60 πωλήσεις ή το 5% των συνολικών πωλήσεων του Αυγούστου με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €8,5 εκ. ή το 4% του συνολικού τζίρου. Ο Αύγουστος ήταν για την Αμμόχωστο ο δεύτερος χειρότερος μήνας του έτους μέχρι σήμερα μετά τον Ιανουάριο, ενώ ήταν στα σημεία μόνο καλύτερος από τον Φεβρουάριο.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι τζίροι είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτή η ασθματική πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, χωρίς να βλέπουμε πρόβλημα στην ευρύτερη οικονομία. Μπορεί οι μειωμένοι τζίροι να ήταν αρκούντως ικανοποιητικοί για να διαβούμε εν μέσω των lockdown, αλλά από ένα σημείο και μετά δημιουργούν αρνητική ροπή. Ας ελπίσουμε πως ο Σεπτέμβριος και οι υπόλοιποι μήνες που θα ακολουθήσουν, θα χαρακτηρίζονται από πιο δυνατούς τζίρους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πάντως, οι ελπίδες είναι βάσιμες αν δούμε στοιχεία νέων δανειοδοτήσεων, πωλήσεων ακινήτων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και προγραμματισμούς νέων έργων ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση