ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απολογισμός Κτηματαγοράς Οκτωβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Οι Οκτώβρηδες ιστορικά συμπεριφέρονται λίγο νωχελικά όταν συγκριθούν με την περίοδο του αντίστοιχου καλοκαιριού ή ακόμα και του Σεπτέμβριου που προηγήθηκε αυτών. Τι συνέβη φέτος; Οι πωλήσεις και τα πωλητήρια έγγραφα φέρνουν στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ας τα δούμε.

Ο Οκτώβριος κατάφερε να μειώσει ελαφρώς το μέχρι πρότινος αρνητικό μέγεθος των αποτελεσμάτων του εννεάμηνου, βάζοντας ένα θετικό λιθαράκι: θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα.

Σε Παγκύπρια κλίμακα λοιπόν σημειώθηκαν 1.263 συναλλαγές και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής μέσης αξίας €240εκ. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο αριθμός συναλλαγών σημείωσε μια πτώση 5,8% αλλά η μέση αξία του όγκου συναλλαγών έμεινε στα ίδια επίπεδα. Η αντίστοιχη σύγκριση Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου για την περσινή χρονιά (2019) μας δείχνει πως ο Οκτώβριος ήταν μειωμένος σε συναλλαγές κατά 2,4% ενώ η μέση αξία του όγκου συναλλαγών ήταν αυξημένη κατά 1,9%.

Ο αντίστοιχος Οκτώβρης του 2019 είχε σημειώσει 1.326 συναλλαγές με συνολικό όγκο μέσης αξίας της τάξης των €270εκ. Άρα σε σχέση με πέρυσι, ο Οκτώβριος είναι κάτω σε αριθμό συναλλαγών (μείωση 4,75%) και η μείωση στη μέση συνολική αξία των συναλλαγών ήταν της τάξης του 11,1%.

Αν αναλύσουμε τα στοιχεία Οκτωβρίου ανά επαρχία, τα δεδομένα έχουν ως ακολούθως:

Η Λευκωσία οδήγησε την κούρσα πωλήσεων/ μεταβιβάσεων με 369 πωλήσεις, ακολουθούμενη από τη Λεμεσό με 334 πωλήσεις, τη Λάρνακα με 244 πωλήσεις, την Πάφο με 217 πωλήσεις και την Αμμόχωστο με 99 πωλήσεις. Σε επίπεδο μέσου όγκου αξιών, η Λεμεσός οδήγησε την κούρσα με μέση αξία της τάξης των €93εκ., ακολουθούμενη από τη Λευκωσία με €64εκ., την Πάφο με €39εκ., τη Λάρνακα με €35εκ. και την Αμμόχωστο με €12εκ.

Τα επαρχιακά δεδομένα δείχνουν πως σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, Λευκωσία, Πάφος, Αμμόχωστος και Λάρνακα φέτος κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά έως σταθεροποιητικά, ενώ η Λεμεσός σοβαρά πτωτικά – ιδιαίτερα σε επίπεδο μέσης αξίας όγκου συναλλαγών (περίπου 40% πτώση). Συνεπώς το μεγαλύτερο ποσοστό της αρνητικότερης συνολικής εικόνας του Οκτωβρίου οφείλεται κύρια στην επίδοση της Λεμεσού κατά τον μήνα αυτό.

Ας δούμε τώρα συνοπτικά τα αποτελέσματα του δεκάμηνου.

Παγκύπρια έγιναν συνολικά 9.820 συναλλαγές και αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής μέσης αξίας €2,1δις. Το αντίστοιχο περυσινό δεκάμηνο είχαν γίνει 12.398 συναλλαγές με συνολική μέση αξία €2,75δις. Δηλαδή οι συναλλαγές φέτος σημείωσαν μείωση 20,8% και η αξία του όγκου τους σημείωσε μείωση 23,6%.

Κάποιοι κοιτάνε μόνο τα πωλητήρια έγγραφα ανά μήνα σε μια προσπάθεια ανάλυσης της αγοράς. Σημειώνω πως αυτό αποτελεί λανθασμένη πρακτική, επειδή μόνο με αυτό το στοιχείο υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες και μεταβλητές, γεγονός που οδηγεί σε λάθος ή/ και ημιτελή συμπεράσματα.

Ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων από μόνος του αποτελεί ένα ξερό νούμερο το οποίο δεν μας δίνει καμία ουσιαστική πληροφόρηση και μάλλον παραπλανητικός είναι. Τα πωλητήρια έγγραφα αποτελούν μια «διαδικασία εν εξελίξει». Η πλειοψηφία τους σε κάποια στιγμή θα μετουσιωθεί από απλή κατάθεση σε μεταβίβαση, χωρίς να γνωρίζουμε πότε όμως αυτή η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί. Αν αφορά σε υπό ανέγερση ακίνητα, τότε η μεταβίβαση μπορεί να αναμένεται τουλάχιστον μετά από την έκδοση ξεχωριστών Τίτλων Ιδιοκτησίας, αλλά για χίλιους δυο λόγους μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο. Άλλα πωλητήρια έγγραφα μπορεί απλά να αποσυρθούν ή να ακυρωθούν. Μετά, τα στοιχεία όπως δημοσιεύονται δεν δίνουν ενδείξεις τιμών πώλησης. Αλλά και να δινόντουσαν τιμές, αυτές σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν περνούν από κανένα μικροσκόπιο ελέγχου – κάτι που συμβαίνει στο τελικό στάδιο της μεταβίβασης. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως το μικροσκόπιο ελέγχου είναι πανάκεια ή αλάνθαστο, αλλά καλύτερα κάποιος έλεγχος παρά καθόλου έλεγχος. Άρα, μπορεί ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων από μήνα σε μήνα να δείχνει αύξηση, αλλά η αγορά να κινείται πτωτικά, όπως και το αντίθετο. Συνεπώς, λίγη έως καθόλου πίστη σε αυτό το δείκτη από μόνο του. Τώρα αν σκοπός είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις που ως επί το πλείστο είναι κούφιες, τότε ο καθένας μπορεί να τα βλέπει από το δικό του φακό.

Συμπερασματικά θα έλεγα πως με την ανάλυση των πωλήσεων/ μεταβιβάσεων, ο Οκτώβριος αν και κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τον συνονόματο του του 2019, πρώτον συμπεριφέρθηκε γενικά στα πλαίσια συνήθους συμπεριφοράς ενός μέσου Οκτωβρίου και δεύτερον, τηρουμένων πάντα των αναλογιών της πανδημίας, πέτυχε παρόλα αυτά να μειώσει ελαφρώς το μέχρι πρότινος αρνητικό μέγεθος των αποτελεσμάτων του εννεάμηνου, βάζοντας ένα θετικό λιθαράκι: θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. Πολύ κρίσιμοι θα είναι οι δύο τελευταίοι μήνες του καθ’ όλα δίσεκτου 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση