ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Black Friday και Real Estate

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Εγώ έμαθα πρώτη φορά για το φαινόμενο Black Friday πριν από έξι χρόνια από την κόρη μου, η οποία προφανώς και το γνώριζε από πριν. Δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία επειδή θεώρησα πως είναι άλλη μια τρέλα των Αμερικανών και των Άγγλων, με την οποία ο κόσμος εκδηλώνει ένα στιγμιαίο παραλήρημα. Άλλωστε, μας έχουν συνηθίσει σε πραγματικά ξεπουλήματα ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα που αυτό μου φάνταζε κάπως άοσμο.

Ο όρος Black Friday σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, προέκυψε από το γεγονός ότι μετά τη μέρα των Ευχαριστιών – η οποία είναι αργία – ξεκινά η εορταστική περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα. Η ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική γιορτάζεται πάντα την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Άρα την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου ξεκινάει η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα. Συνήθως αυτή την Παρασκευή παρατηρείται έντονη τροχαία κίνηση στους δρόμους αλλά και έντονη διέλευση πεζών. Φαίνεται να καταγράφηκε για πρώτη φορά ο όρος Black Friday στη Φιλαδέλφεια για να περιγράψει αυτό το όχι και τόσο ευχάριστο φαινόμενο της πήχτρας στους δρόμους και αλλού.

Ένα παράλληλο γεγονός που συνέβαινε και συμβαίνει είναι πως στη λογιστική, οι αρνητικοί αριθμοί (ζημιές) καταγράφονται στα βιβλία με κόκκινο μελάνι, ενώ σε αντίθεση, οι θετικοί αριθμοί (κέρδη) καταγράφονται με μαύρο μελάνι. Τότε, οι έμποροι λιανικής κατέγραφαν συνήθως ζημιές τους περισσότερους μήνες του χρόνου και περίμεναν την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων για να καταγράψουν κέρδος. Έτσι με την Παρασκευή μετά τις Ευχαριστίες άρχιζε η περίοδος που στα βιβλία τους θα καταγράφονταν νούμερα με μαύρο μελάνι αντί με κόκκινο. Γι’ αυτό επεκράτησε το BlackFriday.

Άρα με τη «Μαύρη Παρασκευή» σηματοδοτείται η έναρξη μιας περιόδου που πάει μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δεν είναι μόνο μια μέρα «μπουμ» και μετά τέλος μέχρι τα ξεπουλήματα των Χριστουγέννων. Συνεπώς εμείς που φέραμε τα τελευταία 3 – 4 χρόνια αυτό το ξένο προς εμάς «έθιμο» και κάνουμε πανηγύρι για μια μέρα συμπεριφερόμενοι ωσάν να είναι το τέλος του κόσμου, είμαστε ως συνήθως εκτός πνεύματος.

Προβληματίστηκαν διάφοροι εμπλεκόμενοι στο real estate κατά πόσο θα μπορούσαν να βγουν με κάποια καμπάνια προς τα έξω με αφορμή τη «Μαύρη Παρασκευή». Πολύ γρήγορα εγκατέλειψαν την ιδέα επειδή αντιλήφθηκαν πως σε αντίθεση με τα εσώρουχα, δεν θα ακουγόταν σωστό να μειώνουν την τιμή πώλησης για μία ημέρα και μετά να επανέρχονταν στην προηγούμενη τιμή την επομένη. Τι θα έλεγαν ότι είναι η νέα μας παραλαβή;

Από μια άποψη ευτυχώς που την εγκατέλειψαν σαν ιδέα επειδή αρκετά μας έπρηξαν το συκώτι οι υπόλοιποι. Από την άλλη, πιστεύω πως αυτή η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα προσφέρεται για έξυπνα διαφημιστικά τρικ για να δελεάσουν τον υποψήφιο αγοραστή να προβεί σε μια επενδυτική κίνηση σε κάποιο ακίνητο και δη οικιστικό.

Για παράδειγμα, μπορεί ο developer να συνάψει συμφωνίες με προμηθευτές επίπλων και οικιακών συσκευών ενόψει αυτής της περιόδου, να δημιουργήσει σχετικά πακέτα και αυτά τα πακέτα να τα προσφέρει σαν δώρο αν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής κλείσει τη συμφωνία από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Κερδίζουν και οι προμηθευτές, κερδίζουν και οι developers επειδή δίνουν ώθηση στις πωλήσεις τους σε μια περίοδο που είναι συνυφασμένη με αυξημένη κατανάλωση σε υλικά αγαθά παρά σε πιο μεγάλης κλίμακας αγορές όπως είναι οι κατοικίες και μειώνουν έτσι τη «νεκρή» περίοδο των γιορτών. Εννοείται ότι κερδίζει και ο αγοραστής επειδή αν σκόπευε να αγοράσει σπίτι κάποια στιγμή σύντομα, τότε κερδίζει το μπόνους κάποιας επίπλωσης ή εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι ιδιαίτερα για άτομα που ζουν με κάπως αυστηρούς προϋπολογισμούς. Τελικά διερωτώμαι αν από το όλο eventμας έμεινε μόνο το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X