ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Αυγουστιάτικες επιδόσεις της κτηματαγοράς

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία συναλλαγών, η μόνη που δεν έκανε βουτιά τον Αύγουστο ήταν η αγορά των ακινήτων. Και αυτό άσχετο με το αν κάποιοι είτε προέτρεξαν να πουν πως θα γίνει και αυτό ή είδαν βουτιά παρά τα στοιχεία περί του αντιθέτου. Ο Αύγουστος πάντα είναι παράξενος μήνας επειδή ιστορικά οι Κύπριοι απουσιάζουν σε άδειες και δη στο εξωτερικό – οπότε οι συναλλαγές από αυτούς είναι μειωμένες κατά τον μήνα αυτό – και στον αντίποδα έχουμε τους ξένους οι οποίοι τον Αύγουστο μας έρχονται σε αυξημένους αριθμούς – οπότε οι συναλλαγές από αυτούς είναι αυξημένες. Φέτος λόγω της γνωστής κατάστασης δεν έγινε κανένα από τα δύο.

Παρόλα αυτά η κτηματαγορά συμπεριφέρθηκε θετικά για την οικονομία.Τον Αύγουστο λοιπόν σημειώθηκαν παγκύπρια 1.116 συναλλαγές συνολικής αξίας της τάξης των €240 εκ. Ο αδαής θα συγκρίνει μήλα με αχλάδια, δηλαδή τον Αύγουστο με τον Ιούλιο. Εμείς θα συγκρίνουμε μήλα με μήλα και αχλάδια με αχλάδια. Τον Αύγουστο του 2019 σημειώθηκαν 1.027 συναλλαγές συνολικής αξίας της τάξης των €190εκ. Δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι ο φετινός Αύγουστος ήταν αυξημένος σε συναλλαγές κατά 8,7% και σε αξία συναλλαγών αυξημένος κατά 26,3%. Τονίζω όμως προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως η αύξηση στην αξία συναλλαγών δεν αποτελεί απόδειξη πως οι αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν. Απλά δείχνει πως στο σύνολο συναλλαγών τα φετινά ακίνητα ήταν πιο σημαντικής αξίας από τα περυσινά ακίνητα που πουλήθηκαν. Τον Αύγουστο του 2018 είχαμε σε ισχύ το «πιο αμαρτωλό» επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, κάτι που δεν ίσχυε τον Αύγουστο του 2019.

Σε σχέση με πέρυσι ο φετινός Αύγουστος ήταν αυξημένος σε συναλλαγές κατά 8,7% και σε αξία συναλλαγών αυξημένος κατά 26,3%.

Τι έδειξε λοιπόν ο Αύγουστος του 2018; Τον Αύγουστο του 2018 σημειώθηκαν συνολικά 1.081 συναλλαγές συνολικής αξίας της τάξης των €215εκ. Άρα ο φετινός Αύγουστος είναι επίσης αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 κατά 3,2% σε επίπεδο συναλλαγών και κατά 11,6% σε επίπεδο αξίας. Αν δεν κάθεστε κάτω, κάτσετε για να ακούσετε και το άλλο ιστορικό πλέον στοιχείο του φετινού Αυγούστου. Σε επίπεδο αυτής της σύγκρισης, είναι ο καλύτερος Αύγουστος μετά το 2007! Άρα αντί για «βουτιά» μάλλον πρέπει να μιλάμε για απογείωση. Ας δούμε τώρα τις επιμέρους επιδόσεις των επαρχιών. Η Λευκωσία σημείωσε 357 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €77εκ. Δηλαδή είχε περίπου το 32% του συνολικού όγκου των συναλλαγών τόσο του αριθμού συναλλαγών όσο και της αξίας συναλλαγών. Η Λεμεσός σημείωσε 311 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €94εκ. Δηλαδή είχε το 27,9% του συνολικού όγκου των συναλλαγών και το 39% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Η Λάρνακα σημείωσε 185 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €28εκ. Δηλαδή είχε το 16,6% του συνολικού όγκου των συναλλαγών και το 11,5% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η Αμμόχωστος σημείωσε 75 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €11,5εκ. Δηλαδή είχε το 6,7% του συνολικού όγκου των συναλλαγών και το 4,5% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η Πάφος σημείωσε 188 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €32εκ. Δηλαδή είχε το 16,8% του συνολικού όγκου των συναλλαγών και το 13% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Με καταγεγραμμένα πλέον όλα τα δεδομένα συναλλαγών από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς, λέμε απερίφραστα πως η αγορά επανήλθε πλήρως σε μια πορεία που είχε προδιαγράψει πριν το lockdown.

Και αυτό είναι σημαντικό για τη συνεισφορά του τομέα στην οικονομία γενικά ενόψει και των ιδιαίτερων συνθηκών που όλοι περνάμε λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η παρουσία του κορωνοϊού. Μπήκαμε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Το στοίχημα τώρα είναι τι θα γίνει μετά τον Νοέμβριο και προς το τέλος της χρονιάς, όταν πλέον θα επανέρχονται οι οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες τώρα είναι σε καταστολή. Είναι πολλά τα ζητούμενα και πολλοί οι άγνωστοι. Ελπίζουμε οι επιδόσεις της κτηματαγοράς του Αυγούστου να μην ήταν μια κόκκινη προειδοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση