ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς κινήθηκε ο κουτσοφλέβαρος

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο αρχίσαμε να χορεύουμε αυτό το «slow dance» που μας επέβαλε η πανδημία. Ο περσινός Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος που ζήσαμε υπό ένα καθεστώς πολύ διαφορετικό. Πώς συγκρίνεται λοιπόν αυτός ο Φλεβάρης με τον φετινό σε επίπεδο συναλλαγών ακινήτων; Η λογικά αναμενόμενη απάντηση είναι πως ο φετινός είναι χειρότερος από τον περσινό. Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ενόψει των περιοριστικών μέτρων και της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών με ραντεβού, οι συναλλαγές ολοκληρώνονται με αρκετή χρονική υστέρηση. Άρα, μια συναλλαγή που έγινε τον Ιανουάριο μπορεί να μεταβιβάστηκε τον Φεβρουάριο και να μην αποτυπώνεται έτσι σωστή πίστωση στον μήνα που πραγματικά έγινε. Παρόλο που υπάρχει λογική σε αυτό το επιχείρημα, επιλέγουμε να υιοθετούμε τα στοιχεία όπως καταγράφονται, επειδή στο τέλος της ημέρας μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι τάσεις παρά τα απόλυτα νούμερα κάθε μηνός.

Ο δεύτερος μήνας του 2021 ολοκληρώθηκε με 1.155 συναλλαγές. Τον αντίστοιχο περσινό μήνα σημειώθηκαν 1.216 συναλλαγές. Άρα, ο φετινός είναι πίσω από τον περσινό κατά 5%. Αν με ρωτάτε, αυτό δεν είναι καθόλου άσχημο δεδομένης της κατάστασης. Σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις κατά 52,8%, ενώ η αντίστοιχη περσινή σχέση Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου ήταν 39,6%. Άρα και σε αυτή τη σύγκριση ο φετινός Φλεβάρης κινήθηκε καλύτερα από τον περσινό. Βάσει αυτών των 1.155 συναλλαγών, αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας περίπου €165 εκ. σε αντίθεση με τον περσινό που αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας €250 εκ. επομένως, εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το κτύπημα από την πανδημία αφού η μείωση στον «τζίρο» των ακινήτων μειώθηκε κατά 34% και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα που φιλτράρεται στην υπόλοιπη οικονομία.

Τι έγινε όμως σε επαρχιακό επίπεδο Συμπεριφέρθηκαν όλες οι επαρχίες με παρόμοιο τρόπο;

Η Λευκωσία φέτος συνεισέφερε με 426 συναλλαγές (ή 36,9% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €63 εκ. (ή 38,2% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 363 συναλλαγές (ή 29,9% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €86 εκ. (ή 34,4% της συνολικής αξίας). Η πτώση στον τζίρο ήταν 26,7%, αλλά οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 17,3%.

Η Λεμεσός φέτος συνεισέφερε με 255 συναλλαγές (ή 22,1% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €49,5 εκ. (ή 30% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 343 συναλλαγές (ή 28,2% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €87,2 εκ. (ή 34,9% της συνολικής αξίας). Η πτώση στον τζίρο της Λεμεσού ήταν 43,2% και αυτή είναι που τραβά περισσότερο τους γενικούς δείκτες προς τα κάτω.

Η Λάρνακα φέτος συνεισέφερε με 205 συναλλαγές (ή 17,7% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €24,8 εκ. (ή 15% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 209 συναλλαγές (ή 17,2% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €27,9 εκ. (ή 28,9% της συνολικής αξίας). Η Λάρνακα συρρικνώθηκε κατά μόλις 2% στον αριθμό συναλλαγών και 11,1% σε επίπεδο τζίρου. Ως παραλιακή πόλη, η εικόνα της είναι σαφώς καλύτερη από αυτή της Λεμεσού.

Η Αμμόχωστος το φετινό Φλεβάρη συνεισέφερε με 69 συναλλαγές (ή 6% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €8 εκ. (ή 4,8% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 59 συναλλαγές (ή 4,9% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €6,4 εκ. (ή 2,6% της συνολικής αξίας). Η Αμμόχωστος σημείωσε αύξηση σχεδόν 17% στον αριθμό συναλλαγών και αύξηση 25% στον τοπικό τζίρο. Άρα η Αμμόχωστος συνέχισε μια προ κορωνοϊού εικόνα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του Φεβρουαρίου.

Η Πάφος φέτος συνεισέφερε με 200 συναλλαγές (ή 17,3% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €39,7 εκ. (ή 24% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 242 συναλλαγές (ή 20% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €41,5 εκ. (ή 16,6% της συνολικής αξίας). Η Πάφος συρρικνώθηκε κατά 17,4% στον αριθμό συναλλαγών και κατά 4,3% στον τοπικό της τζίρο. Με αυτές τις επιδόσεις και η Πάφος θεωρείται ικανοποιητική αναλογικά.

Αυτές οι κουραστικές συγκριτικές μετρήσεις σκιαγραφούν μια πτωτική τάση στην κτηματαγορά. Οι δύο επαρχίες με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (Λευκωσία και Λεμεσός) συνεισφέρουν σοβαρά αρνητικά στους τζίρους, με την Λεμεσό να φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι υπόλοιπες τρεις επαρχίες είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμες να συγκρατήσουν ή να αναστρέψουν την αρνητική τάση και στην χειρότερη την ενισχύουν. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κομβικοί για τη μετέπειτα πορεία. Αν επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας η τάση είναι σχεδόν πλήρως αναστρέψιμη εντός του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του έτους. Και λέω «σχεδόν πλήρως», επειδή η Λεμεσός θα εξακολουθήσει να είναι προβληματική στο high-end κομμάτι της αγοράς της που εσχάτως όμως επηρεάζει σχεδόν όλα τα υπόλοιπά της. Αν δεν επανέλθουμε σύντομα σε συνθήκες κανονικότητας, τότε θα κτιστεί αρνητικό μομέντουμ, που θα οδηγήσει σε ύφεση τον τομέα που θα επεκταθεί στην οικονομία η οποία ήδη δοκιμάζεται σε όλους τους τομείς πλην της βιοιατρικής...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση