ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα επόμενα βήματα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Η τάση εξεύρεσης νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με αυξημένους αριθμούς ελέγχων είναι καθαρά πτωτική και χαρίζουν μια νότα αισιοδοξίας σε όλους μας. Αν μέχρι το τέλος Απριλίου η πτωτική τάση συνεχιστεί και φθάσουμε να βλέπουμε και μέρες με μηδενικά κρούσματα, τότε θα σημαίνει πως έσπασε η αλυσίδα μετάδοσης και θα μπορούμε να επανερχόμαστε σταδιακά σε κατάσταση επανεκκίνησης της οικονομίας.

Οι ταλαντώσεις οι οποίες όλοι βιώνουμε είναι άνευ προηγουμένου και δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό ακόμη σε κατάσταση στάσης και αναμονής.

Δεν θα γίνουν όλα διά μαγείας. Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται και πρέπει να γίνονται από όλους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό να θέσουμε την οικονομία ξανά σε εκκίνηση, επειδή οι ταλαντώσεις οι οποίες όλοι βιώνουμε είναι άνευ προηγουμένου και δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό ακόμη σε κατάσταση στάσης και αναμονής. Το στοίχημα είναι να μην καταφέρει αυτή η στάση να αποκτήσει από μόνη της μομέντουμ το οποίο θα είναι δυσανάλογα δύσκολο να ανακοπεί.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η αναδίπλωσή μας σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να ακολουθήσει την ακόλουθη πορεία: Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μάη θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα εργοτάξια κατασκευών και μαζί με αυτά, όλη η αλυσίδα προμηθευτών και υπεργολάβων. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας και προσωπικής υγιεινής τόσο στα εργοτάξια όσο και στους κατά τόπους χώρους εργασίας, όπως εργαστήρια, βιοτεχνίες, αποθήκες και εκθεσιακούς χώρους. Θα πρέπει να διενεργούνται τυχαίοι ή στοχευμένοι έλεγχοι έτσι ώστε να διαπιστώνεται η τήρηση των μέτρων και να επιβάλλονται πρόστιμα για μη τήρηση τους. Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι ένας σοβαρός πνεύμονας της οικονομίας και πρέπει να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Παράλληλα με τα εργοτάξια πρέπει να ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που εργοδοτούν μέχρι πέντε άτομα προσωπικό. Από το μέτρο της πρώτης φάσης θα εξαιρούνται οι χώροι εστίασης και οι καφετέριες εκτός αν εμπίπτουν εντός των προνοιών των υφιστάμενων διαταγμάτων, δηλαδή αν παρέχουν υπηρεσία delivery και take away από το παράθυρο. Οι μικρές αυτές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την προσέλευση πελατών τους χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.

Η πρώτη φάση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κανονική λειτουργία όλων των κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών. Κάποιες υπηρεσίες έβαλαν αδικαιολόγητα λουκέτο εδώ και μέρες παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές οδηγίες και διαβεβαιώσεις, μη απαντώντας τηλέφωνα και έχοντας πόρτες ερμητικά κλειστές. Σαν τέτοιες αναφέρω ενδεικτικά τον Έφορο Εταιρειών και τον Επίσημο Παραλήπτη.

Η δεύτερη φάση θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον δέκα μέρες μετά την πρώτη φάση δίνοντας έτσι την ευκαιρία παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης. Η δεύτερη φάση θα πρέπει να επεκτείνει το άνοιγμα επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου περιλαμβανομένων χώρων εστίασης και καφετεριών, αλλά εξαιρουμένων των Malls και των πολυκαταστημάτων. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είναι καλό να συνεχίσουν στο υφιστάμενο τους μοντέλο εργασίας από το σπίτι μέχρι και το τέλος Μαΐου.


Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φθάσουμε στην τρίτη φάση εντός του τρίτου δεκαημέρου του Μάη. Σε αυτή την φάση μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα Δικαστήρια, τα σχολεία και τα μουσεία.

Κατά την τέταρτη φάση, δηλαδή περί τα μέσα Ιουνίου, θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα Malls, τα πολυκαταστήματα, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές. Τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν περί τα τέλη Ιουνίου σε πέμπτη φάση, εξυπηρετώντας μόνο ντόπιο πληθυσμό.

Τα οδοφράγματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση ότι και στα κατεχόμενα υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εξουδετέρωσης του ιού. Τα αεροδρόμια μας αναγκαστικά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να κριθεί ότι οι συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο το επιτρέπουν για να ανοίξουν.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X