ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ώρα του 10 φθάνει όπως είχε φθάσει και του 12

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil, στο τεμάχιο 10. Μια γεώτρηση για την οποία έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Δεν θα προχωρήσω σε προβλέψεις, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις από πηγές, όχι άσχετες με τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο τεμάχιο 10. Θα δεχθώ πως τα αποτελέσματα της γεώτρησης είναι αυτά που αναμένουν αρκετοί στη Λευκωσία.

Οι πιθανότητες το τεμάχιο 10 να μη είναι τζούφιο, είναι αρκετές. Ας υποθέσουμε ότι οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν τη θετική αντίληψη των πραγμάτων και το κοίτασμα που θα εντοπισθεί θα είναι το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το ζητούμενο είναι ο εντοπισμός κοιτασμάτων; Αναμφίβολα η απάντηση είναι αρνητική. Το ζητούμενο δεν είναι η εκμετάλλευση; Η απάντηση είναι προφανής.

Η επόμενη ερώτηση που μπορεί κάποιος να διατυπώσει και είναι συνέχεια της προηγούμενης, είναι ο χρονικός προσδιορισμός. Εδώ κάποιος για να δώσει μια ασφαλή, όσο είναι δυνατόν, απάντηση θα πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια και ακόμα να δούμε κυπριακό ΦΑ να πωλείται στις αγορές. Πέρα από το χρόνο που έχει περάσει ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις.

Λέγεται ότι η συμφωνία, με ένα από τα δυο τερματικά LNG της Αιγύπτου, έχει κλείσει αλλά δεν ανακοινώνεται λόγω της εκκρεμότητας με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη μέση γραμμή των ΑΟΖ των δυο χωρών, όπου δεν υπάρχει συμφωνία. Στην πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην περιοχή του Ζόρ, χρονικά ακολούθησε της έναρξης των εργασιών στο τεμάχιο 12 το 2011. Παρά ταύτα το Σεπτέμβριο του 2017 η ιταλική ENI, διαχειριστής του κοιτάσματος, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε η παραγωγή ΦΑ.

Οι συγκρίσεις και τα ερωτήματα που τίθενται είναι προφανή. Γιατί οι αιγύπτιοι μας πρόλαβαν αφού ξεκίνησαν μετά από εμάς; Επί του προκειμένου οι απαντήσεις που μπορεί να δοθούν είναι πολλές. Θα σταθώ σε δυο που έδωσε, σε ανύποπτο χρόνο, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, που όmως η σκέψη και η κρίση του, εμπεριείχε πολιτικό ρεαλισμό. Μου την είχε θυμίσει ο Νίκος Ρολάνδης, στενός συνεργάτης του αείμνηστου Προέδρου, σε μια από τις συνεντεύξεις του στην «Κ».

Το Φεβρουάριο του 2003 όταν επέστρεψε από το Κάιρο, που είχε πάει να υπογράψει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου, ο Γλαύκος Κληρίδης του είπε. «Νίκο τη συμφωνία να της βάλεις τώρα στη θυρίδα και να την βγάλεις όταν λυθεί το Κυπριακό». Σε κάποια άλλη ανύποπτη στιγμή ο αείμνηστος Πρόεδρος φαίνεται να του είπε επίσης. «Ούτε ένα τενεκούδι πετρελαίου εν θα φκάλωμεν» χωρίς λύση του Κυπριακού». Το ζήτημα δεν είναι μόνο οι γεωτρήσεις και οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων. Το ζήτημα είναι να είσαι σε θέση να μπορείς να το βάλεις στο «τενεκούδι» που έλεγε ο βετεράνος και ρεαλιστής πολιτικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση