ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ξεχασμένη «Χάρτα»...

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια και εφόσον προηγήθηκε το 2013, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, να λάβει μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, λες και το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε λόγος. Ακούγοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακοινώνει τις αποφάσεις του, θυμήθηκα κάτι ανάλογο που έγινε το 2013, την εποχή που η οικονομική καταστροφή είχε ρίξει στο ναδίρ της ανυποληψίας το πολιτικό σύστημα και τους θιασώτες του. Τότε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια προφανή και σωστή κίνηση, εισήγαγε στο κυπριακό πολιτικό σύστημα την «Χάρτα Δεοντολογίας», έναν κώδικα χρηστής διοίκησης που μέχρι σήμερα αποτελεί το ευαγγέλιο για τα μέλη της κυβέρνησης.

Πέρασαν οκτώ χρόνια και όπως φαίνεται, το σύνολο όσων υπηρέτησαν το κυβερνητικό σχήμα τίμησε την υπογραφή του, μιας και δεν σημειώθηκε ούτε μια παραίτηση, όπως επιτάσσει η «Χάρτα». Εντούτοις αυτά τα οκτώ χρόνια, η διαφθορά δεν φάνηκε να εξαλείφθηκε, εξ ου και η ανάγκη για τις προεδρικές ανακοινώσεις. Και αυτές οι εξαγγελίες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αν προέκυψαν, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Όπως εκ του αποτελέσματος κρίθηκε και η «Χάρτα Δεοντολογίας» Υπουργών αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο κείμενο που υπογράφεται με την ανάληψη του εκάστοτε υπουργικού χαρτοφυλακίου, υπάρχει και μια πρόνοια που αξίζει προσοχής.. «Υπηρετούν (οι υπουργοί) το γενικό συμφέρον. Οφείλουν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος…» Δεν θα ακολουθήσω την καφενόβια λογική των κοινωνικών δικτύων για να υποστηρίξω χωρίς στοιχεία πως η παρούσα κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη. Θα επικαλεστώ αυτό που η ίδια εισήγαγε στον πολιτικό βίο και που η ίδια, πάλι, δεν τήρησε. Η ανάγκη των νέων εξαγγελιών προέκυψε από το βαρύ κλίμα που είχε προκαλέσει η διαχείριση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, έτσι όπως αποκαλύπτεται από τα χείλη εκείνων πως το διαχειρίστηκαν κατά καιρούς. Το ότι έγιναν λάθη δεν αποτελεί καν γεγονός άξιο αναφοράς, είναι δεδομένο. Το ερώτημα είναι εάν καταπατήθηκε μια πρόνοια της Χάρτας: «να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος». Χωρίς την παραμικρή διάθεση αμφισβήτησης της εντιμότητας οποιουδήποτε, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, η κυβέρνηση επικρίνεται πολιτικά γιατί κατά διαστήματα κάποια μέλη της, δεν κάλυπταν τη βασική αρχή: «Η γυναίκα του Καίσαρα δε φθάνει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται».

Ένα από τα δικηγορικά γραφεία που ασχολήθηκαν με τις πολιτογραφήσεις ήταν και αυτό που φέρει την ονομασία στενού συγγενικού προσώπου του πρώην Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη. Ενός αξιόλογου Υπουργού που κατάφερε να υλοποιήσει δύσκολες και πολύπλοκες κυβερνητικές αποφάσεις και να θέσει τα θεμέλια για άλλες που υλοποιούνται σήμερα. Γιατί έπρεπε ο κ. Δημητριάδης να είναι στα Υπουργικά Συμβούλια που ενέκριναν πολιτογραφήσεις, ανάμεσα σε αυτές και του δικηγορικού γραφείου στενού συγγενικού του προσώπου; Το ίδιο ζήτημα αγγίζει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του και το οποίο έχει περάσει σε στενά συγγενικά του πρόσωπα από το 2013, χειρίστηκε υποθέσεις πολιτογραφήσεων που πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει ο κ. Αναστασιάδης. Ακόμα και αν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την ώρα που εγκρίνουν φακέλους πολιτογραφήσεων, δεν γνωρίζουν ονόματα γιατί αφέθηκε να υπάρχει σκιά; Ό, τι και να λέγεται ως αντίλογος, η κυβέρνηση ως θέμα αρχής, καταπάτησε αυτό που η ίδια υιοθέτησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις τρία τινά υπάρχουν. Ή τα συγγενικά πρόσωπα, πολιτικών που ασκούν εξουσία να απέχουν από επαγγελματικές δραστηριότητες που δυνατόν να προκαλέσουν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, ή να αλλάζουν επάγγελμα (τρόπος του λέγειν) ή τα σχετιζόμενα πολιτικά πρόσωπα να απέχουν από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το ζητούμενο δεν ήταν η πρόθεση, δηλαδή ο εκούσιος επηρεασμός μιας απόφασης, αλλά η δυνατότητα να το πράξει κάποιος που ασκεί εξουσία. Δεν υιοθετώ τη συνωμοσιολογία που υπάρχει, όσο δεν υπάρχουν στοιχεία, ούτε ενστερνίζομαι το κλίμα καχυποψίας που περιβάλλει τον πολιτικό βίο. Υιοθετώ την άποψη πως η κυβέρνηση δεν έδειξε στον πολίτη ότι εννοεί και εφαρμόζει αυτά που η ίδια επαγγέλλεται. «Οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη «Χάρτα Δεοντολογίας» οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Τόσο η «Χάρτα Δεοντολογίας» όσο και τα μέτρα κατά της διαφθοράς που θα εξαγγελθούν την Παρασκευή, θα επιβεβαιώσουν πως ο κατευνασμός της δυσαρέσκειας του λαϊκού αισθήματος υπερτερεί της ουσίας του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση