ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την διαφορά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αυλαία της 5ης Συνόδου των Med7 έπεσε και η Λευκωσία, όχι άδικα, αποτιμά θετικά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι 7 ηγέτες. Η στήριξη, έστω και φραστικά, στο πολιτικό πρόβλημα, τα ενεργειακά, και τις απειλές της Τουρκίας, καταδεικνύουν πως η κυπριακή διπλωματία, αργά αλλά σταθερά, αφήνει πίσω την εσωστρέφεια που την κυνηγούσε.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της Συνόδου στο Kυπριακό η Λευκωσία πέτυχε να πάρει τη στήριξη των 7 ηγετών οι οποίοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες και καλές προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Στα ενεργειακά, η Σύνοδος ήταν εντονότερη στα συμπεράσματά της και πέρα από τις τετριμμένες εκκλήσεις στην Άγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που αναδείχθηκε ήταν πως η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε ζωτικό χώρο συμφερόντων της Ε.Ε. Ωστόσο, την διαφορά στην εδώ παρουσία των 7 του ευρωπαϊκού νότου την έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Εντός και εκτός Συνόδου ο κ. Μακρόν επισφράγισε τους δεσμούς Κύπρου – Γαλλίας σε ενέργεια και άμυνα. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε αυτά τα οποία δεν λέγονται φωναχτά στη Λευκωσία. Η Κύπρος αποτελεί για τη Γαλλία «ένα στρατηγικό σημείο σε αεροναυτικό επίπεδο για την Γαλλία». Ο κ. Μακρόν ανοιχτά είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται στρατηγικός σύμμαχος για το Παρίσι και για τα γαλλικά συμφέροντά στην περιοχή. Και αυτό ήταν το ζητούμενο της συνάντησης των δυο ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι γνωστό- η «Κ» το έχει γράψει επανειλημμένα -πως η Γαλλία θέλει χώρο στην Κύπρο και η Λευκωσία είναι έτοιμη να της τον δώσει. Τον αν θα είναι στη Λάρνακα ή στο Ζύγι έχει μικρή σημασία.

Η μεγάλη εικόνα είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από 59 χρόνια ζωής αφήνει πίσω της την ουδετερότητα και τις ίσες αποστάσεις, την ποντιοπιλατική διπλωματία, όπως είχε πει παλιότερα ο Ιωάννης Κασουλίδης. Η Κύπρος είναι κομμάτι της δύσης και μάλιστα το πιο προκεχωρημένο σημείο της Ε.Ε αλλά και της Δύσης. Η Κύπρος κάνει στροφή αφήνοντας πίσω της την τακτική του αδικημένου και κυνηγημένου που τόσα χρόνια δεν απέδωσε. Γίνεται κατανοητό πως στις σύγχρονες διπλωματικές σχέσεις αυτό που μετρά είναι τα συμφέροντα και κατά πόσο αυτά συνταυτίζονται με κρατών που μπορούν να καθορίσουν καταστάσεις. Η αμυντική διπλωματία αποτελεί ένα μοχλό της νέας σκέψης που επικρατεί στα ψηλά δώματα του κυπριακού ΥΠΕΞ.

Η παρουσία των Γάλλων στις κυπριακές θάλασσες θα ενισχύσει διπλωματικά και στρατηγικά την Κύπρο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου τα συμπεράσματα των 7 αποτελούν μια κοινή βάση που μπορεί να πιέσει τις Βρυξέλλες για λήψη δραστικών μέτρων που θα δίνουν λύσεις στην καρδιά των προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση