ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΓεΣΥ να μη γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την 1η Μαρτίου 2019, η Κύπρος ανοίγει μια νέα σελίδα, στο κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας. Η έναρξη εφαρμογής ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, αναμφίβολα αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για ένα κοινωνικό αγαθό όπως η υγεία. Στις 31 Μαρτίου οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά θα καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί, προκειμένου να απολαμβάνουν δωρεάν και απρόσκοπτη παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Δεν θα σταθώ, αν και προκύπτει ζήτημα, ότι ο λογαριασμός θα προηγηθεί της παροχής υπηρεσιών για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Χρειάσθηκαν σχεδόν 60 χρόνια για να φθάσουμε στο διά ταύτα. Δαπανήθηκαν, ουδείς γνωρίζει επ’ ακριβώς, οικονομικοί πόροι για μελέτες και όλα τα συναφή προκειμένου να φθάσουμε σε ένα σημείο, που εκτός από την κυβέρνηση, ουδείς άλλος πιστεύει πραγματικά ότι η Κύπρος, επιτέλους, θα έχει ένα σχέδιο υγείας για τους πολίτες της. Ό,τι και αν λέγεται, ΓεΣΥ σε περιβάλλον όπως το τωρινό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά παρατηρούνται φαινόμενα δαιμονοποίησης, ενός σημαντικού κλάδου της ιατρικής επειδή δεν συμφωνεί με τις επιλογές που έχουν γίνει από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, για την εισαγωγή ενός γενικού σχεδίου για την υγεία. Το εύλογο ερώτημα, που προκαλείται στους πολίτες είναι τι έπεται του σεναρίου, που τα ΌΧΙ του ιδιωτικού τομέα δεν καμφθούν. Με 5 νοσοκομεία, μερικά στην ύπαιθρο και άλλα 38, περίπου, κέντρα υγείας δεν μπορεί να υπάρξει ΓεΣΥ.

Η παρτίδα βρίσκεται σε πολιτικό πεδίο και εκεί είναι που θα πρέπει να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις. Αν δεχθούμε πως η ιδιωτική ιατρική είναι το αγκάθι, η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσεγγίσει το αίτημα των ιδιωτών αφοριστικά. Τα όσα λέγονται για τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να θεωρηθούν πειστικά επιχειρήματα. Με βάση επίσημα στοιχεία του 2016, η συνολική πίττα της ιδιωτικής ασφάλισης ξεπέρασε τα 760 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν το κλάδο υγείας και ατυχημάτων, ποσοστό 16%.

Στο υποθετικό σενάριο εφαρμογής του ΓεΣΥ, με τους ιδιώτες εκτός, δεν αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις στα μερίδια που κατέχει σήμερα ο ιδιωτικός τομέας. Ένα κομμάτι πολιτών, που έχει την δυνατότητα θα παραμείνει στο χώρο την ιδιωτικής υγείας, με η χωρίς ΓεΣΥ. Και δεν θέλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό. Ένας πειστικός λόγος είναι το χάσμα που υπάρχει, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Άλλος, οι τεράστιες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα σημερινά δημόσια νοσηλευτήρια. Στις αποφάσεις που θα ληφθούν, βασικό μέλημα για την πολιτεία θα πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα να κατοχυρωθεί η υποχρεωτική ιατρική κάλυψη του πληθυσμού, να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στις ομάδες των πολιτών που χρήζουν στήριξης, παραχωρώντας συνάμα στο δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν φορείς ή οργανισμούς που θα τους παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες. Με το κράτος σε ρόλο αυστηρού επόπτη, ενδεχομένως, τα νέα δεδομένα να λειτουργούσαν ευεργετικά στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X