ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «θεριό», η Κύπρος και οι εν Αθήναις φωστήρες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο διάλογος που ακολουθεί διημείφθη το Φεβρουάριο του 2020 στην Αθήνα, στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα «Ασφάλεια και Ενεργειακοί Δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο».

Γ. ΛΑΚΚΟΤΡΎΠΗΣ: Κοιτάξτε… Εγώ δεν είμαι υπέρ της πολιτικής εξευμενισμού του… «θηρίου». (Τουρκία)

Κ.ΜΑΡΔΑΣ: Όμως, το «θηρίο», με την πολιτική των γεωτρήσεων και τον αγωγό East Med, θα εμφανισθεί έξω από την Ιεράπετρα.

Γ. ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ: Μα, με στεναχωρεί αυτό το οποίο λέτε. Δηλαδή, να παγώσουμε το πρόγραμμα; Αυτό είναι που θέλει η Τουρκία.

Κ. ΜΑΡΔΑΣ: Τότε, αν συνεχίσετε το πρόγραμμα , πρέπει να ξέρετε ότι οδηγούμεθα σε επεισόδιο με την Τουρκία. Και μάλιστα, σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και εύκολη για τον Ερντογάν…

Θυμήθηκα τα όσα είπε ο κ. Μαρδάς στον τότε υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, το οποίο αναφερόταν στις παρασκηνιακές κινήσεις του Αιγύπτιου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού για αλλαγή όδευσης του αγωγού EastMed. Εάν ισχύουν τα όσα υποστηρίζονται στο δημοσίευμα, και εξ όσων γνωρίζω μέχρι σήμερα δεν υπήρξε διάψευση από την κυβέρνηση στην Αθήνα, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που αγγίζουν το διαχρονικό πλαίσιο συνεργασίας Αθηνών και Λευκωσίας, τα οποία δεν μπορούν να κρύβονται εσαεί κάτω από το χαλί. Η διαρροή του συγκεκριμένου ζητήματος δεν είναι τυχαία και πρέπει κάποια στιγμή αυτό το «κρυφτούλι» να τερματιστεί. Το βασικό ζήτημα που προκύπτει από το δημοσίευμα δεν είναι από πού θα περάσει ένας αγωγός, η υλοποίηση του οποίου αμφισβητείται από γεννήσεως της ιδέας, αλλά εάν ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο προσφέρεται για παρασκηνιακά γεωπολιτικά παιχνίδια και μάλιστα μεταξύ συμμαχικών κρατών με κοινές εθνικές καταβολές. Στη συγκεκριμένη ιστορία η Ελλάδα δεν είναι ο μοναδικός παίχτης ο οποίος θα έχει την δυνατότητα των διπλωματικών ελιγμών που κρίνονται αναγκαίοι. Υπάρχει το Ισραήλ, στον πρωθυπουργό του οποίου ανήκει το Copyright του EastMed, και όχι στη Λευκωσία, υπάρχει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι τρείς χώρες το Γενάρη του 2020 υπέγραψαν στην Αθήνα διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ο οποίος για όσους το έχουν ξεχάσει, αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εάν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα πρέπει να απαντήσουν:

-Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε κατά την εδώ παρουσία του την Κυπριακή κυβέρνηση;

-Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ;

-Η Λευκωσία πρέπει να ξεκαθαρίσει: ενημερώθηκε από την Αθήνα;

-Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Νετανιάχου;

Η διάψευση του δημοσιεύματος, από τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΚΥΠΕ, εκ των πραγμάτων δημιουργεί μέγα ζήτημα, εάν ληφθεί υπόψη πως το δημοσίευμα ανέφερε πως η Λευκωσία ενημερώθηκε. Ωστόσο το όλο θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν ακόμα και αν δοθούν πειστικές απαντήσεις. Τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του κ. Μαρδά και του κ. Λακκοτρύπη, στην ουσία είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, για όσους παρακολουθούν προσεχτικά τον άξονα Αθηνών – Λευκωσίας.

Οι απόψεις αυτές βρίσκουν θιασώτες στο πολιτικό σύστημα εξουσίας των Αθηνών, οι οποίοι θεωρούν πως η ατίθαση Κύπρος, κατά καιρούς, φέρνει σε δύσκολη θέση την Αθήνα και αγνοούν πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κρατική οντότητα και ως εκ τούτου είναι πολύ φυσικό να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ακόμα και με κράτη με κοινές εθνικές καταβολές. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως ο θόρυβος προκλήθηκε σχεδόν δυο μήνες πριν την πενταμερή της Γενεύης, στην οποία η Ελλάδα θα είναι στο τραπέζι. Έχοντας ενώπιον μας μια Τουρκία η οποία έχει βάλει μπροστά την υλοποίηση διχοτόμησης της Κύπρου σε δυο ξεχωριστά κράτη, το τελευταίο που θα επιθυμούσε κάποιος την παρούσα περίοδο, είναι να υπάρχουν σύννεφα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Η Αθήνα θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεχτική στα όσα λέει στο παρασκήνιο, ή δε Λευκωσία θα πρέπει να αντιληφθεί πως το κύριο βάρος της ευθύνης για το μέλλον αυτού του τόπου πέφτει στην ίδια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση