ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρέος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό τους τελευταίους οκτώ μήνες, με πολλή δυσκολία μπορεί να συγκριθεί με κάτι παρόμοιο τα τελευταία 30 χρόνια. Όχι γιατί στο παρελθόν δεν υπήρχαν φαινόμενα παρόμοια με αυτά του σήμερα, αλλά γιατί η τοξικότητα ως όρος αλλά και πρακτική ήταν ξένα στοιχεία στην πολιτική κονίστρα, όπως εύστοχα είπε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Βασίλης Πάλμας. Ένας πολιτικός ο οποίος δεν προέρχεται από τον ιδεολογικό χώρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να είναι εκ των στενότερων συνεργατών του.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες ευθύνες για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, σε μια περίοδο κρίσιμη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο φέρον την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου νομοτελειακά θα κριθεί πολιτικά και μόνο όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, κάτι που έγινε και με τους προκατόχους του. Η πρακτική του σύγχρονου πολιτικού βίου να θέτει το σκοπό υπεράνω όλων ανεξαρτήτου τιμήματος κρίνεται εξαιρετικά επιζήμια. Ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, πολιτικός που δεν ήταν αλάνθαστος μεν, αλλά που ποτέ δεν άφησε με τη δημόσια συμπεριφορά του περιθώρια στον τοξικό λόγο, θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα ως πρότυπο ως προς αυτό το ζήτημα. Ακόμα και όταν επιχειρήθηκε να χτυπηθεί ο ίδιος πολιτικά μέσω της συζύγου του, με την στωικότητα του λόγου του δεν άφησε περιθώρια παρεκτροπής. Φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου χρηστής ενάσκησης εξουσίας από πολιτικά πρόσωπα, πάντα υπήρχαν και υποθέτω πως θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και στο μέλλον, χωρίς αυτή η παραδοχή να αποτελεί προσπάθεια «νομιμοποίησης» ή δικαιολόγησης τους.

Το ζητούμενο είναι να ξεκαθαριστεί στη συνείδηση του πολίτη αν η επιμονή σε έναν πολιτικό λόγο που έχει ως σημαία τη σήψη και διαφθορά, μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο αυτού του κράτους, εξυπηρετεί τον αντικειμενικό σκοπό που είναι η εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Η επιλογή πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης να διατηρήσουν την διαφθορολογία ψηλά στη ατζέντα της δημόσια συζήτησης, στηριζόμενοι μόνο στη λογική της πολιτικής τοποθέτησης, εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνει τις απόψεις εκείνες που τους θεωρούν υπεύθυνους για τοξικότητα του δημόσιου βίου. Το ό,τι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την τροπή που πήρε το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων, δεν έχει πλέον αξία ούτε καν για επιβεβαίωση. Το να αποτελεί όμως επιχείρημα, η ενασχόληση του γραφείου που φέρει το όνομά του Προέδρου με το Πρόγραμμα Επενδύσεων, για να στηριχθεί η λογική ενός διεφθαρμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα χωρίς στοιχεία δημοσιογραφικά αλλά και πολιτικά, αυτό είναι μέγα ατόπημα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα κριθεί πολιτικά για την παράλειψή του να κρατήσει αποστάσεις από τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων στις οποίες ενεπλάκησαν επαγγελματικά στενά συγγενικά του πρόσωπα. Έως εδώ όμως. Όσοι έχουν κάνει σημαία τον «διεφθαρμένο» Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, πως η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών εξελίξεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε 48 ημέρες θα μεταβεί στη Γενεύη, σε ένα κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον του τόπου. Άσχετα με τα όσα μας ταλανίζουν τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί να πάει στη Γενεύη πολιτικά αποδυναμωμένος και απαξιωμένος από το πολιτικό δυναμικό του τόπου. Κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ, το οποίο παρά τα όσα το χωρίζουν με το Προεδρικό, έδωσε και πάλι διαπιστευτήρια πολιτικής σοβαρότητας, όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο κόμμα. Η πολιτική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ενόψει του ραντεβού της Γενεύης, αποτελεί πράξη υπευθυνότητας, όχι απέναντι στο Νίκο Αναστασιάδη αλλά απέναντι στον τόπο και το μέλλον του.

Τα όσα έχουν αποσαθρώσει το εσωτερικό μέτωπο μπορούν να περιμένουν. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν θα μπει στο αεροπλάνο, θα πρέπει να έχει προσπαθήσει να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις. Στη Γενεύη, απέναντί του δεν θα έχει τον Λεμεσιανό Ακκιντζί αλλά τα φαντάσματα του Ντενκτασικού παρελθόντος. Ένας πολιτικά αποδυναμωμένος και απαξιωμένος Πρόεδρος θα είναι ευάλωτος στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς. Τα «Χρυσά» διαβατήρια και η πολιτική καθημερινότητά μας μπορούν να περιμένουν. Η Κύπρος όχι. Και αυτά προς όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση