ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καμία ψήφος δεν χάνεται

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου τείνει να είναι και η πιο πρόστυχη (με την κακή έννοια), η στιγμή κατά την οποία οι μηχανισμοί και οι ηγεσίες των κομμάτων αφήνουν στο πλάι την ειλικρινή ή - σε πολλές περιπτώσεις - την επίφαση παράθεσης ιδεών και προτάσεων, και ξεκινούν τον ανελέητο πόλεμο για επαναπατρισμό των ψηφοφόρων.

Το είδαμε στο συλλεκτικής αξίας πάνελ κομματικών στελεχών στο Sigma την περασμένη Πέμπτη, το είδαμε και στο ντιμπέιτ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων (βάσει των ποσοστών του 2016) κομμάτων στον Alpha την Δευτέρα.

Δεν υπάρχει λόγος να αναπαράγει κανείς τα όσα ειπώθηκαν και τα όσα ξέθαψαν τα κόμματα (και ντροπή τους) για να χτυπήσουν τον απέναντι και για να πείσουν τους κοτσιανιασμένους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στην ζεστή αγκάλη του κόμματος για να πικκάρουν τον απέναντι καφενέ.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε πως η συμπεριφορά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι νέα - την βλέπουμε σε κάθε εκλογές, και την βλέπουμε ενισχυμένη ειδικά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου σε προεδρικές εκλογές. Ο πήχης δεν χαμήλωσε μόλις τώρα - ήταν εξ αρχής χαμηλός.

Τις τελευταίες εβδομάδες χρειάστηκε να φορέσω τις ποδίνες μου και να μπω βαθιά στον βάλτο των προεκλογικών προγραμμάτων και δηλώσεων των κομμάτων, ψάχνοντας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την κάλυψη των κυπριακών εκλογών στην ιστοσελίδα Europe Elects.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες και τις δηλώσεις των κομμάτων είναι λίγες, γενικές και πολλές φορές σχεδόν πανομοιότυπες. Δεν υπάρχει άλλωστε κόμμα που να μην καταφέρεται κατά της διαφθοράς, να μην αγωνίζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ή να μην θέλει ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος. Εσχάτως τα πλείστα κόμματα έχουν και πράσινο προσανατολισμό, ας είναι καλά η Πράσινη Συμφωνία της Ούρσουλα.

Κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις που υπάρχουν δεν καταγράφονται με σαφήνεια, δεν προωθούνται με επιμονή. Ακόμα και τα μικρά κόμματα πέφτουν στην παγίδα των μεγάλων και προτιμούν να χτίζουν αφηγήματα. Ακόμα και οι ηλικιακά νέοι υποψήφιοι καταλήγουν να τρέχουν από καφενέ σε καφενέ για να παίξουν τα σχολικά θεατρικά έργα «ας μας πουν οι απέναντι» και «εσείς δεν είσαστε πού;».

Αυτοί ήταν από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας οι μηχανισμοί των κομμάτων. Με την εκπνοή της προεκλογικής, η τελευταία προσπάθεια άντλησης ψήφων σταματά να είναι στρατηγική προσπάθεια, και παραδίδεται στα μικροκομματικά ένστικτα.

Αποφεύγω να γίνω πιο συγκεκριμένος για να τονίσω ότι στην ουσία της η τακτική κυρίως του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ (και της ΕΔΕΚ) είναι πανομοιότυπη, και πως χαρακτηριστικά της υιοθετούν (κακώς) και αρκετοί μικροί.

Ταπεινή μου άποψη είναι πως η ψήφος μας την Κυριακή, εφόσον δεν μας επιτρέπεται η οριζόντια ψηφοφορία, θα πρέπει να επιβραβεύει τις συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες συμφωνούμε και να τιμωρεί τον λαϊκισμό. Άτομα υπάρχουν σε όλα τα μικρά κόμματα, και καμία ψήφος δεν χάνεται ακόμα και αν το κόμμα ή σχηματισμός δεν εκλέξει βουλευτή ή δεν εκλεγεί το άτομο που επιλέγουμε.

Ο μόνος τρόπος να καταγραφεί η κάθε ψήφος και να πάρει ο κάθε σχηματισμός τα μηνύματα του, είναι να μην πέσει στη χοάνη όσων μας θεωρούν σίγουρους πελάτες ή/ και θύματα. Από εμάς εξαρτάται αν τα μικρά και νέα κόμματα θα πάρουν το μήνυμα πως η συμπερίληψη σοβαρών ανθρώπων στα ψηφοδέλτια τους επιβραβεύεται και πως η συμπερίληψη γραφικών καραγκιόζηδων τιμωρείται.

Όπως πάντα, σοβαρές επιλογές ατόμων υπάρχουν. Από τους Οικολόγους και την Αμμόχωστο για την Κύπρο μέχρι την Αλλαγή Γενιάς και ακόμα και την Αλληλεγγύη (όχι φυσικά στο ΕΛΑΜ) - αναλόγως των πεποιθήσεων του κάθε ψηφοφόρου.

Κι ας φωνάζουν κάποιοι πως μια βουλή με πολλά κόμματα είναι Βαβέλ. Το αν μια πολυκομματική βουλή θα είναι χώρος πολλαπλών ιδεών και διεργασιών, ή Βαβέλ λαϊκιστών και γελοίων εξαρτάται αποκλειστικά από το ποια πρόσωπα θα επιλέξουμε. Αυτό που σίγουρα θα είναι μια πολυκομματική Βουλή ωστόσο, θα είναι μια βουλή που δεν θα ελέγχεται τόσο εύκολα από τα μεγάλα κόμματα.

Αν αυτό δεν αρέσει στα μεγάλα κόμματα, ξέρουν ποιος είναι ο μονόδρομος για να το αποτρέψουν. Να σοβαρευτούν, και όχι μόνο να μας λεν πως σοβαρεύτηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση