ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Η κ. Μέρκελ στην Αθήνα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η αναμενόμενη για τη 10η Ιανουαρίου επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα –η πρώτη από την άνοιξη του 2014– έχει δημιουργήσει ερεθισμό στο πολιτικό σύστημα, καθώς συνδέεται με ένα πιθανολογούμενο «μήνυμα» προς τα Σκόπια, αλλά και προς τους εν Αθήναις αντιτιθέμενους στη συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο να υπερψηφισθεί η «ρύθμιση» του «μακεδονικού ζητήματος» στη νέα του μορφή.

Βεβαίως, η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να επηρεάσει κατ’ ελάχιστον τις θέσεις των κομμάτων, και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψε τη συμφωνία, δίχως ωστόσο να αναλάβει δέσμευση καταγγελίας της, όταν, ως εκτιμάται ευρέως, θα κατισχύσει των εθνικών εκλογών. Κάποιοι ομιλούν περί ψηφοθηρικών τεχνασμάτων, αλλά αυτά απορρίπτονται ως «κακοήθειες πολιτικές», και κάποιοι άλλοι στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για «real Politik».

Κατά παγία πρακτική λοιπόν –ισχύουσα διαχρονικώς–, θέμα εθνικό υψίστης σημασίας θα χρησιμεύσει ως αφορμή προκειμένου να κριθεί η παραμονή της κυβερνήσεως στην εξουσία. Εν πρώτοις, μία καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν συνεπάγεται κυβερνητική ανατροπή και προκήρυξη εκλογών. Θα μεταθέσει απλώς το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ηγηθεί κυβερνήσεως μειοψηφίας. Στην Ελλάδα αυτό συνέβη τελευταία φορά το 1963, όταν ο βασιλεύς Παύλος έδωσε στον Γεώργιο Παπανδρέου εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως με δικαίωμα διαλύσεως της Βουλής, δίχως το κόμμα της Ενώσεως Κέντρου να έχει εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βεβαίως, υπάρχουν χώρες όπου η πρακτική της «κυλιόμενης πλειοψηφίας» δίδει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις μειοψηφίας να λειτουργούν κανονικά. Με δεδομένο όμως ότι εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι διόλου βέβαιο πως τα εν Ευρώπη θα ισχύσουν παρ’ ημίν.

Η τετραετία διακυβερνήσεως του κ. Τσίπρα κατέδειξε ότι ο πρωθυπουργός επιδεικνύει μοναδική διάθεση συνεργασίας με τους ηγέτες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, αλλά είναι αδύνατο να ανεχθεί διάλογο με την αντιπολίτευση. Ετσι, λοιπόν, μετά τις ευχές των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους, η επίσκεψη της κ. Μέρκελ και η όλη αναταραχή περί τη συμφωνία των Πρεσπών απλώς θα αναζωπυρώσουν την όλη αντιπαράθεση. Καλή αρχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X