ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταξύ συνενοχής και βολέματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όσο ο Νίκος Αναστασιάδης βρισκόταν στην Αθήνα και ανέλυε τη θέση του για τη χαλαρή ομοσπονδία στον Αλέξη Τσίπρα, πρόταση που για κάποιο λόγο απέφυγε να εξηγήσει λίγες μέρες πριν στη σύσκεψη αρχηγών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε τη δική του εκστρατεία ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και για το τι είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ομιλητή τον Αλέκο Μαρκίδη. Η επιλογή ενός ομιλητή που εδώ και καιρό ψέγει τους χειρισμούς Αναστασιάδη, το αντικείμενο της συζήτησης αλλά και η χρονική συγκυρία σε μία περίοδο που η φημολογία θέλει τον Νίκο Αναστασιάδη να βάζει άλλες ιδέες στο τραπέζι, είναι αρκετή για να προκαλέσει την αίσθηση και στους πιο καλοπροαίρετους, πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάτι περισσότερο ξέρει για το πώς κινείται ο Πρόεδρός του. Και σε αυτές τις κινήσεις ο ίδιος επιλέγει να διαχωρίσει τη θέση του.

Όσο λοιπόν ο Πρόεδρος ενημέρωνε τον Αλέξη Τσίπρα για την περιβόητη χαλαρή ομοσπονδία, όσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου προετοίμαζε με τον Αλέκο Μαρκίδη την κοινωνία για τις εξελίξεις στο κυπριακό, στο κρατικό κανάλι είχαμε σημαντικές παραδοχές και αποκαλύψεις. «Ξέρουμε πως ο Πρόεδρος έχει κάνει αυτές τις συζητήσεις στο παρασκήνιο εδώ και αρκετό καιρό, περί μίας λύσης που δεν είναι αυτό που διαπραγματεύονται τα τελευταία 44 χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις αλλά κάτι διαφορετικό το οποίο έχει μέσα στοιχεία και συνομοσπονδιακά και στοιχεία δύο κρατών» ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι την Τρίτη που πέρασε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης προσθέτοντας πως αυτές οι συζητήσεις είχαν γίνει στην παρουσία αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στο Προεδρικό μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Το Προεδρικό βεβαίως, απέφυγε είτε να διαψεύσει είτε να επιβεβαιώσει τις αποκαλύψεις του Παναγιώτη Σαββίδη όπως άλλωστε έκανε όταν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα έβλεπαν φλερτ με τα δύο κράτη και έκαναν λόγο για συνομοσπονδία. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές ώρες όμως ώστε ο κ. Σαββίδης από μόνος του να ανακαλέσει και να τα ρίξει στις διαστρεβλώσεις που έκανε το ΑΚΕΛ. Διαστρεβλώσεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως είπε, ασχέτως αν το βίντεο των τοποθετήσεών του είναι εκεί και τον εκθέτει.

Για ποιο λόγο όμως η Συμμαχία Πολιτών ένιωσε την ανάγκη να καλύψει την κυβέρνηση, όταν η ίδια η κυβέρνηση προφανώς και δεν νοιάζεται ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει;

Και αν όντως τίθεται συζήτηση αλλαγής πλεύσης στο πλαίσιο λύσης από την περίοδο των εκλογών, για ποιο λόγο η Συμμαχία Πολιτών δεν προέβη σε καμία δημόσια καταγγελία μέχρι σήμερα; Να υποθέσουμε πως την βολεύει;

Από το κάδρο βεβαίως δεν λείπει ο υπόλοιπος ενδιάμεσος χώρος. Αν κρίνουμε ότι στο παρελθόν οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις των κομμάτων γίνονταν για ψύλλου πήδημα, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα.

Το κυπριακό όπως όλα δείχνουν γυρίζει σελίδα, με νέα δεδομένα να μπαίνουν στο τραπέζι. Το λυπηρό είναι ότι ενώ πολλοί ξέρουν τι γίνεται στο παρασκήνιο κανείς δεν ενημερώνει και την κοινή γνώμη. Και σε αυτό ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί που έτυχαν ευνοϊκής ενημέρωσης πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού. Γιατί όσο δεν μιλούν, γίνονται συνένοχοι των νέων εξελίξεων. Και δίνουν την εντύπωση πως όλες αυτές οι εξελίξεις τους βολεύουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X