ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο τραγικός, αστικός μύθος της γνωστής-άγνωστης λίστας Γιωρκάτζη 

= ΠΕΜΠΤΗ 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με ένταση συνεχίζεται η συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης από την Βουλή της λεγόμενης λίστας Γιωρκάτζη, της γνωστής-άγνωστης λίστας με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ. Δηλαδή της λίστας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, όπου τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες και ίσως φτάνουν και τις τέσσερις. 

Πρόκειται για μια λίστα που όλοι συζητάνε αλλά κανένας σχεδόν δεν είδε, εκτός από δύο-τρία άτομα. Και ίσως γι' αυτό έχει μετατραπεί σε ένα τραγικό αστικό μύθο που μας κληροδότησε η Διοικήτρια Χρυστάλλα λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το πόστο της στην Κεντρική Τράπεζα και λίγο μετά που είχε δηλώσει το επικό «ξέρω πολλά για πολλούς».

Η λίστα ως γνωστόν παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ως το τελευταίο δώρο της Διοικήτριας Χρυστάλλας λίγο πριν από την συνταξιοδότησή της από την Κεντρική και... κλειδώθηκε στο συρτάρι του μέχρι νεωτέρας. Αργότερα ο Συλλούρης την επέστρεψε μπροστά στις κάμερες στον έκπληκτο νέο διοικητή που τον είχε επισκεφτεί για συνάντηση γνωριμίας και έκτοτε ο... μύθος συνεχίζεται. Είχε προηγηθεί μια σειρά διαρροών ή «διαρροών» με ονόματα βουλευτών που είχαν ΜΕΔ τα οποία δεν γνωστοποίησαν ως όφειλαν ενώ ψήφιζαν νόμους που καθόρισαν τη διαχείριση δανείων. Ακολούθησε μία τεράστια πίεση προς τη Βουλή από την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και μικρό αριθμό βουλευτών για δημοσιοποίηση της λίστας. 

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και με το στανιό λήφθηκε η απόφαση για δημιουργία μιας Ad hoc επιτροπής από τη Βουλή η οποία θα αποφασίσει για τον χειρισμό του όλου θέματος. Και κυρίως εάν θα δημοσιοποιηθεί η λίστα και τα ονόματα ποιων θα περιλαμβάνει. Αν δηλαδή θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια, με τις αλλαγές και την επικαιροποίηση που έκανε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα ή θα καθοριστούν άλλα κριτήρια κλπ, κλπ.

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν επανειλημμένα: κατά πόσον δηλαδή θα μπορούσαν οι βουλευτές να αποφασίσουν για θέματα που αφορούν δικές τους ευθύνες και ενδεχομένως παρατυπίες ή και παρανομίες, να διαχειριστούν δηλαδή οι ίδιοι την λίστα που τους αφορά, δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Αν και ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε την ανάθεση του έργου σε ξένο οίκο τα υπόλοιπα κόμματα δεν συναίνεσαν και κάποιοι επιμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.  

Από τη συμμετοχή στην Ad hoc επιτροπή αυτοεξαιρέθηκε η βουλεύτρια Άννα Θεολόγου ενώ το ΑΚΕΛ εξαίρεσε την  Ειρήνη Χαραλαμπίδου που φώναζε πολύ και έντονα να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια η λίστα. 

Χθες η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων για τους όρους εντολής της περιβόητης ad hoc επιτροπής για την γνωστή-άγνωστη λίστα ήταν επεισοδιακή. Σημαδεύτηκε από διαφωνίες, ένταση και μια αποχώρηση. Ο Γιώργος Λιλλήκας εγκατέλειψε τη συνεδρία εκνευρισμένος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να αποφασίζουν οι ίδιοι οι βουλευτές για τη λίστα που τους αφορά και να χάνουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας. Από την άλλη ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η Ολομέλεια θα αποφασίζει τελεσίδικα στις 17 Ιουλίου κατά πόσον θα δημοσιευτεί αυτούσια η λίστα ή όχι. Κάποιοι υποστηρίζουν πως δύο ενδεχόμενα είναι τα επικρατέστερα. Στις 17 Ιουλίου είτε θα δοθεί νέα παράταση για απόφαση είτε θα αποφασιστεί τελεσίδικα πως η λίστα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους απαισιόδοξους είναι η λίστα να καταλήξει σε ένα νέο συρτάρι. Διπλο, τριπλο κλειδωμένο. Και ο αστικός μύθος θα συνεχίσει τη δική του αένναη, τραγική ιστορία. 

Το ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται τόσο πολύ τη γνωστή-άγνωστη λίστα θα φανεί στις 17 Ιουλίου. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον θα είναι οι λέξεις που θα επιστρατεύσουν για να ντύσουν τις αιτιάσεις τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής ασχολήθηκε ξανά χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τη στήλη. Από όσα γράψαμε τον ενόχλησε η ερώτησή μας εάν ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή είναι ισότιμος με τον Γενικό Ελεγκτή και διερωτάται εάν έχουμε πρόσβαση στο cylaw. Πάντως το απόσπασμα που δημοσίευσα ήταν όντως από το cylaw. To ξαναδημοσιεύω μπας και ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις αντιληφθεί, εάν θέλει, την ουσία του ερωτήματος που ήταν και ο τίτλος της χθεσινής στήλης: 

Ποιος και γιατί μας κρύβει λοιπόν τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή; Κι αν όντως μπορεί «να ασκεί κάθε εξουσία και να εκτελεί κάθε καθήκον ή υπηρεσία τα οποία έχουν ανατεθεί στον Γενικό Ελεγκτή δυνάμει του Συντάγματος ή του Νόμου», θα έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη αφάνεια για τόσα χρόνια; Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Μήπως μια γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τις αρμοδιότητες για εμάς τους αδαείς;

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X