

Του Ονασαγόρα
Στο κρανίο τα πήρε ο Νίκαρος και οι υπουργοί του όταν είδαν τις εικόνες του Σαββατοκύριακου με κάποιους Κύπριους να βιώνουν το «Μένουμε Σπίτι» με διάθεση διακοπών.
Άλλοι έτρεξαν για σούβλες, άλλοι για εκδρομές σε βουνά και παραλίες, άλλοι στα χωριά και άλλοι για... παγωτά. Και όχι κατά μόνας ή έστω με το ταίρι τους αλλά σε παρέες και μπουλούκια. Λες και η ζωή συνεχίζεται κανονικά και οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν αφορούσαν όλους τους άλλους και όχι αυτούς...
Η αντίληψη ότι «θα πρέπει να λάβουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως ο Κυριάκος» κυκλοφορούσε μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης μόλις έγιναν γνωστές οι εικόνες ανεμελιάς που είναι αλήθεια θύμιζαν εικόνες Ιταλίας πριν αρχίσουν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό.
Κάποιοι υπουργοί μάλιστα είχαν τοποθετηθεί πολύ προηγουμένως πως έπρεπε να ληφθούν εξαρχής ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και να τεθεί κατ' οίκον περιορισμός και κλείσιμο και των εκκλησιών και έξτρα περιορισμοί των εισόδων σε υπεραγορές και καταστήματα.
Όπως μαθαίνω είχαν ενώπιόν τους και τις προτάσεις των επιδημιολόγων και άλλων ειδικών και υποδείκνυαν την απειθαρχία που επικράτησε και αλλού και «κόπηκε μαχαίρι» με τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις. Ήρθε καπάκι και το διάγγελμα του Μητσοτάκη...
Στη σύσκεψη της Δευτέρας στο Προεδρικό, η επιβολή νέων πολύ πιο αυστηρών μέτρων φάνταζε μονόδρομος. Υπήρχε μάλιστα και «ξεκάθαρη ανάλυση των επιπτώσεων από την ελεύθερη διακίνηση ανεγκέφαλων» αλλά και της υπονόμευσης των αυστηρών μέτρων που είχαν ήδη ληφθεί με την αποκοπή της Κύπρου από τον υπόλοιπο κόσμο.
Κομβικό σημείο ήταν, όπως μαθαίνω, ο συντονισμός με την Αστυνομία αλλά και την Εθνική Φρουρά για τον επιπλέον φόρτο εργασίας που θα απαιτούσαν τα νέα μέτρα αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο για την επέκτασή τους στις εκκλησίες και με τις τοπικές αρχές.
Και δεν άργησε να έρθει το νέο «βαρβάτο» διάγγελμα που μιλούσε για «συμπεριφορές απειθαρχίας, έλλειψης αυτοσεβασμού, ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας» από μερίδα πολιτών που «εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού».
Σημείωνε μάλιστα με δραματικό τόνο: «Δεν θα ήθελα κανένας πολίτης να νιώσει πως η ζωή των παιδιών, του πατέρα ή της μάνας του, του παππού ή της γιαγιάς θα εξαρτάται από γεγονότα που διαμορφώθηκαν, ως αποτέλεσμα της ανυπακοής και απειθαρχίας μιας ασυνείδητης μειοψηφίας».
Και έτσι κήρυξε ολομέτωπη αντεπίθεση στον κορωνοϊό. Μας κάλεσε να ταμπουρωθούμε στα καταφύγια μας, στα σπίτια μας, μέχρι νεωτέρας και ετοιμάστηκε να βγάλει στους δρόμους αστυνομία και στρατό για να επιβάλει την υπακοή στα μέτρα και επέβαλε και το πρόστιμο των 150 ευρώ.
Και όλα αυτά χωρίς να ακούσει την παραμικρή αρνητική αντίδραση από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αντιθέτως ακούει από χθες βράδυ μόνο θετικά σχόλια για το θάρρος και την αποφασιστικότητά του.
Όπως υποστηρίζει άτομο που γνωρίζει: «Ο Νίκαρος μετά το restart που έκανε από το πρώτο αδιάφορο διάγγελμά του προχωρεί ακάθεκτος, λαμβάνοντας συγχαρητήρια ακόμα και από ΑΚΕΛιστές. Ιδιαίτερα για την τόλμη του να κλείσει ακόμα και τις εκκλησίες, κάτι που από την αριστερά εκτιμήθηκε ιδιαίτερα».
Και πρόσθεσε: «Ωστόσο το μεγαλύτερο του στοίχημα τώρα θα το βάλει. Και θα αφορά τα μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει για εργαζόμενους, αυτοεργοδοτούμενους, εταιρείες και λαό. Ένα στοίχημα που θα παιχτεί σε τρεις πράξεις: Στη συγκρότηση των μέτρων που έχει προχωρήσει αρκετά, την ετοιμασία των νομοσχεδίων και την έγκρισή τους από τη Βουλή και την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή τους».
Και κατέληξε: «Αυτό το στοίχημα είναι που θα κρίνει αν τελικά όντως η νέα κρίση βρήκε τον ηγέτη της».
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.