ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Οι ανακρίσεις για την επίθεση στον εθνοφρουρό και ο αντιπρόεδρος κόμματος

= ΔΕΥΤΕΡΑ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έκπληκτοι έμειναν οι ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση του 55χρονου της Unite Cyprus Now που επιτέθηκε κατά εθνοφρουρού στο οδόφραγμα της Λήδρας όταν κάλεσαν κάποιο για ανάκριση και τους είπε «μα είμαι αντιπρόεδρος κόμματος»...  Ως γνωστόν οι ανακριτές πέραν του 55χρονου κάλεσαν για ανάκριση και άλλα άτομα που φαίνονται στα βίντεο που γυρίστηκαν να ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στο περιστατικό με τον εθνοφρουρό.  Η έκπληξή τους ήταν τεράστια, όταν ένας από αυτούς τους είπε «μα είμαι αντιπρόεδρος κόμματος»! Έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό αφού δεν γνώριζαν τον αντιπρόεδρο και χρειάστηκε να ρωτήσουν για να... μάθουν. Και όντως ο αντιπρόεδρος ήταν αυθεντικός. Κανονικού κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος πάντως δεν κατηγορήθηκε.

Η σύσκεψη της Πέμπτης στο Προεδρικό, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας , είχε, όπως έμαθα από πηγή που γνωρίζει, πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού από τα Κατεχόμενα σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των παριστάμενων έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως τα στοιχεία και τις εξηγήσεις που δόθηκαν για την κυβερνητική απόφαση να κλείσουν προσωρινά τα τέσσερα οδοφράγματα. Όπως μαθαίνω, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είχε άμεσα αποτελέσματα σε μια σειρά από θέματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν λάμβανε ικανοποιητική ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα.

Τρεις άμεσες εξελίξεις μετά το μερικό κλείσιμο φαίνεται να έπεισαν την κυβέρνηση ότι υπήρχε λόγος για το κλείσιμο αλλά και για τη συνέχισή του.  Η μία εξέλιξη αφορά τη σύλληψη του Ζαβράντωνα, η οποία έγινε για μικροπαραβίαση. Ο καταζητούμενος είχε διαφύγει στα Κατεχόμενα εδώ και μήνες και οι κατοχικές αρχές «έπαιζαν πελλόν» στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για σύλληψή του και παράδοσή του στις αρχές της Δημοκρατίας. Μετά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων η σύλληψη του έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.

Η κύρια ανησυχία του Υπουργείου Υγείας είναι η πιθανότητα μεταφοράς του κορωνοϊού στα Κατεχόμενα από ξένες χώρες λόγω των περιορισμένων ελέγχων στα σημεία εισόδου. Και κυρίως από τους Ιρανούς φοιτητές που στη χώρα τους ο κορωνοϊός σημειώνει θεαματική αύξηση. Στα Κατεχόμενα υπάρχουν γύρω στις 3.000 Ιρανοί φοιτητές και η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναγκάστηκε να δηλώσει πως δεν θα δέχεται πολίτες από χώρες με υψηλή επικινδυνότητα όπως το Ιράν, μόνο μετά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Η τρίτη εξέλιξη αφορά τις διαρροές που υπήρχαν μετά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ότι αυτό οφείλεται στο μεταναστευτικό. Τότε και μόνον ο Ακιντζί αναγκάστηκε να δηλώσει πως τα Κατεχόμενα δεν υιοθετούν την τουρκική πολιτική στο μεταναστευτικό.
Θυμίζουμε εδώ ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκοκυπριακή ηγεσία (βλέπε Όζερσαϊ) φόρτωνε σε πούλμαν Αφρικανούς μετανάστες και τους οδηγούσε στη Πράσινη Γραμμή, ωθώντας τους προς τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Ήταν μια πρακτική που αποκαλύφθηκε και που έκανε ακόμη και τον γνωστό... μετριοπαθή Κωνσταντίνο Πετρίδη να βγει από τα ρούχα του ως ΥΠΕΣ και να μετατραπεί σε υπέρμαχο της σκληρής γραμμής για τα οδοφράγματα.  Σας έγραφα στην προηγούμενη στήλη ότι ο Νίκαρος είχε θυμώσει πολύ με την Σπέχαρ για την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ της περασμένης Πέμπτης, στην οποία αφήνονταν αιχμές για το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Είχε μάλιστα μεταφέρει την ενόχλησή του στο Εθνικό Συμβούλιο όπου κάποιος τον συμβούλευσε «να μην ανοίξει μέτωπο με τα Ηνωμένα Έθνη». Ωστόσο, σας έγραψα πως ο Νίκαρος δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Λίγο μετά την ανάρτηση της στήλης ήρθε και η δήλωσή της δυσαρέσκειάς του με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις «ατυχείς» παρεμβάσεις σε πολιτικές της «κυρίαρχης χώρας της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αναγνωρισμένο κράτος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ε.Ε.

Όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει, ο θυμός του Νίκαρου δεν οφείλεται μόνο στην «ατυχή» (ήθελε να πει απαράδεκτη) παρέμβαση αλλά και σε δύο άλλους λόγους: Στο γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν ενοχλήθηκαν από τις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο και στην ΑΟΖ και στην καθυστέρησή τους να ανοίξουν άλλα οδοφράγματα αλλά και από το γεγονός ότι η Σπέχαρ είχε την προηγούμενη της ανακοίνωσης συνάντηση με τον Ακιντζί.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν Νίκαρος - Σπέχαρ, ύστερα από αίτημα της τελευταίας και όλα θα τεθούν επί τάπητος.
-Αληθεύει ότι υπήρξε και η σκέψη να αρνηθεί ο Νίκαρος τη συνάντηση; Έστω για «εύλογο» χρονικό διάστημα;

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει πως πρώην συνεργάτες του Νίκαρου και στελέχη του ΔΗΣΥ συνασπίζονται για να ζητήσουν να ανοίξουν ξανά και άμεσα τα οδοφράγματα που έκλεισαν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση