ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα μέτρα του υπουργικού και η αυτοψία του Νίκαρου   

= ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ένα τελικό έλεγχο και έγκριση των νομοσχεδίων για τα μέτρα στήριξης κάνει σήμερα το Υπουργικό πριν τα στείλει ως «κατεπείγον» στην Ολομέλεια της Βουλής για τελική έγκριση. Και αφού βεβαίως υπάρξει άλλη μια, τελική διαβούλευση με τα κόμματα. Έργο καθόλου εύκολο...

Όπως ακούω «ήδη καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλοι αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό επετεύχθη». Κάτι που σημαίνει πως δεν είναι σίγουρο ότι αύριο τα μέτρα θα εγκριθούν όντως «εύκολα και γρήγορα» ως κατεπείγοντα. Κάποια κόμματα έχουν θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ορισμένες προϋποθέσεις για να δώσουν τη θετική τους ψήφο, κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για όλα τα σημεία-αγκάθια.

Καθοριστικός ο ρόλος του Κεντρικού Τραπεζίτη ο οποίος δεν σφυρίζει αδιάφορα...

Σήμερα αναμένονται κάποιες δηλώσεις από την πλευρά των τραπεζών και οι προσπάθειες του Κεντρικού Τραπεζίτη που δεν σφυρίζει αδιάφορα φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο. Το περιεχόμενο της δήλωσης ή των δηλώσεων από την πλευρά των τραπεζών θα κρίνει αποφασιστικά και την τοποθέτηση κάποιων κομμάτων με πρώτο και κύριο το ΑΚΕΛ. 

Όπως ακούω, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Φούλης έχουν αναλάβει σταυροφορία για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στην ψήφιση των μέτρων και αν είναι δυνατόν, ομοφωνία... 

Στο μέτωπο κατά της πανδημίας τώρα, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το πλήγμα που έχουν δεχθεί νοσοκομεία και λειτουργοί υγείας από τον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός μάχης γιατροί και νοσοκόμοι και ολόκληρα νοσοκομεία ή μεγάλα τμήματα αυτών προκαλεί σοβαρό προβληματισμό για την εξέλιξη της κατάστασης και την αντιμετώπιση της νόσου. Απ' όσα ακούω γίνεται επεξεργασία νέου πλάνου και πρωτοκόλλων για περιορισμό των κρουσμάτων ειδικά μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα. Παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες για αυστηρή τήρηση του κατ' οίκον περιορισμού, αφού θεωρείται ως η μοναδική ασπίδα για περιορισμό της πανδημίας. 

Μάλιστα ο Νίκαρος έχει όπως ακούω επικοινωνήσει ξανά με τον Αρχηγό Αστυνομίας υποδεικνύοντας πως «από τα μέτρα δεν εξαιρείται κανένας, κανένας».

Για να διαπιστώσει μάλιστα και του λόγου το αληθές έκανε και ο ίδιος χθες αυτοψία στη... νεκρή Λευκωσία. Σε μια αιφνιδιαστική του έξοδο, «χωρίς πολλή συνοδεία, χωρίς σειρήνες και χωρίς φάρους» όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος είχε «ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση» και μάλιστα αποχώρησε «πολύ ικανοποιημένος» επιστρέφοντας στο δικό του καταφύγιο. Με λίγα λόγια προς το παρόν γλυτώσαμε τα χειρότερα, τουτέστιν την προειδοποίηση- κατ' άλλους απειλή του μέσω Twitter: «Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις».

Σας είχα γράψει έγκαιρα ότι οι αντιδράσεις των μητροπολιτών Μόρφου και Λεμεσού είχαν μετατραπεί σε πολιτικά θέματα. Και ότι ενόχλησαν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Η ενέργεια του Λεμεσού Αθανάσιου να αλλάξει την ώρα του εσπερινού και να επισπεύσει τις λειτουργίες στις εκκλησίες της μητρόπολής του, ώστε να μπορέσουν να συρρεύσουν οι πιστοί προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Οι πιστοί φαίνεται πως συνέρρευσαν και μάλιστα σε μεγαλύτερους αριθμούς από τους 75 που προέβλεπαν οι οδηγίες της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο ελέγχονται και ο Μητροπολίτης και ιερείς. Το νέο στοιχείο είναι ότι ορισμένοι ασκούν πιέσεις σε δημοσιογράφους και άλλους για να αποκρύψουν στοιχεία από την αστυνομική έρευνα. Την ίδια ώρα όμως μεγάλη είναι η κατακραυγή κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού από πολίτες αλλά και πολιτικούς και ιερωμένους που ζητούν την λήψη μέτρων και κάνουν λόγο για «προβοκατόρικη» και «εγκληματική» ενέργεια από μέρους του. Το θέμα θα έχει σίγουρα συνέχεια... 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση