ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μέθοδος του «σωσία» και οι έρευνες για τζιχάντ

Μυστήριο με τη σύλληψη Ιρακινού. Ενα βουνό από διαβατήρια βρέθηκε σε διαμέρισμα Ιρακινού στα Πατήσια, ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί από τις ελληνικές Αρχές «ανεπιθύμητος».

Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης

Στη μυστική έρευνα πήραν μέρος ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και το τμήμα επιχειρήσεων του «Αλλοδαπών». Στο επίκεντρό της βρέθηκε ο 39χρονος υπήκοος Ιράκ Thakir M., που τους τελευταίους δύο μήνες ζει σε διαμέρισμα της οδού Πατησίων. Τυπικά, η έρευνα σε βάρος του ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά την πληροφορία που έφτασε στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος «δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών με την αεροπορική μέθοδο».

Από τη μελέτη των δικαστικών εγγράφων, ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι αρκετές εβδομάδες νωρίτερα ο 39χρονος Ιρακινός είχε καταχωριστεί στη λίστα των «ανεπιθύμητων» για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2021, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ειδοποιήθηκαν από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για ενδεχόμενη διασύνδεσή του με υπόπτους για τζιχάντ. Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθη και ένας 36χρονος Αιγύπτιος, τον οποίον ο Thakir M. κατονόμασε μετά τη σύλληψή του. Στα αραβικά καφενεία της οδού Αχαρνών ο Αιγύπτιος ήταν γνωστός ως «Abu George».

Πάντως, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης δεν ήταν αυτή που πολλοί στις υπηρεσίες ασφαλείας περίμεναν. Το αρχικό κατηγορητήριο με απόφαση ανακριτή άλλαξε προσωρινά προς το ηπιότερο, ενώ για το θέμα της προφυλάκισης ή μη του 39χρονου Ιρακινού κλήθηκε τελικά να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο διατάσσοντας αρχικά τον κατ’ οίκον περιορισμό του υπόπτου, πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ. Ελεύθερος αφέθηκε αμέσως μετά την απολογία του και ο Αιγύπτιος.

Χθες, σε μια νέα εξέλιξη στην υπόθεση, ο Ιρακινός συνελήφθη εκ νέου από την Αντιτρομοκρατική, αυτή τη φορά με την κατηγορία της συμμετοχής στο «Ισλαμικό Κράτος». Με βάση νεότερα στοιχεία που επικαλούνται οι αρχές, υπήρξε ενεργός μαχητής της οργάνωσης στο Ιράκ.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται αρχές Δεκεμβρίου έξω από το καφέ «Paris» της οδού Αχαρνών. Αστυνομικός του «Αλλοδαπών» που μετείχε στην επιχείρηση παρακολούθησης περιγράφει ότι «διενεργήσαμε αναζητήσεις σε στέκια που συχνάζουν αλλοδαποί καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων, όπου την 1η Δεκεμβρίου εντοπίστηκε και τέθηκε υπό επιτήρηση το αυτοκίνητο του υπόπτου».

Η παρακολούθηση κράτησε έξι ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ο ύποπτος Ιρακινός κινούνταν με ένα FIAT στους δρόμους της Αθήνας, συχνά παραβιάζοντας τα φανάρια για να ελέγχει εάν βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Στα σκοτεινά στενά του κέντρου, στις οδούς Κολοκυνθούς, Ευβοίας, Κεφαλληνίας είχε δοσοληψίες με αλλοδαπούς, όπως ο Αφρικανός «Kuta» με τα μακριά ράστα, τον οποίο συνάντησε αρχές Δεκεμβρίου στην οδό Κερκύρας.

Την 7η Δεκεμβρίου συνελήφθη στην οδό Πατησίων. Αν και αρχικά δεν αποκάλυψε την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού του, όταν κατάλαβε ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ήδη το διαμέρισμα στο οποίο έμενε, αποφάσισε να συνεργαστεί. Στο σπίτι βρέθηκαν 800 διαβατήρια και ταυτότητες Ευρωπαίων πολιτών, άδειες οδήγησης, ακόμα και μία υπηρεσιακή ταυτότητα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στην κατάθεσή του, ο αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα περιγράφει ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες κατασχέσεις πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων την τελευταία πενταετία. «Η συγκεκριμένη ποσότητα για να διακινηθεί απαιτεί τεράστια εμπειρία και αναγνωρισιμότητα στον χώρο της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαζί με δύο συνεργούς τους, που δεν συνελήφθησαν, ο Ιρακινός και ο Αιγύπτιος «Abu George» κατηγορορούνται ότι πουλούσαν στη χοντρική τα διαβατήρια, πολλά από τα οποία ήταν γνήσια και δεν είχαν καταχωριστεί ως «κλεμμένα – απολεσθέντα» στο πληροφοριακό σύστημα SIS II. Προχωρούσαν μάλιστα και σε δειγματισμό στέλνοντας φωτογραφίες των ταξιδιωτικών εγγράφων στους υποψήφιους αγοραστές.

Τη στιγμή της σύλληψής του πάνω του και μέσα στο αυτοκίνητό του ο 39χρονος Thakir M. είχε δύο αποδείξεις αποστολής δεμάτων στην Ολλανδία και δύο αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στη Γαλλία. Στην απολογία του υποστήριξε ότι την αποστολή των χρημάτων είχε κάνει κατ’ εντολήν Αλγερινού, που όπως ισχυρίστηκε είναι ο αρχηγός του κυκλώματος και τους τελευταίους μήνες ζει στη Γαλλία. «Τα διαβατήρια και τις ταυτότητες που βρήκατε μου τα έδωσε ένας Αλγερινός που βρίσκεται τώρα στη Γαλλία. Μου έδωσε 150 ευρώ για να τα φυλάω», ισχυρίστηκε στην προανακριτική του απολογία.

Το «Αλλοδαπών» περιγράφει ότι τα πλαστά διαβατήρια χρησιμοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη για ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 10.000 ευρώ με τη μέθοδο του «σωσία». Επιλέγεται, δηλαδή, από τους διακινητές το πρόσωπο στη φωτογραφία του εγγράφου να προσομοιάζει με τον αλλοδαπό που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει. Από την έρευνα που διεξήγαγε, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν διακινήσεις, μολονότι έγινε προσπάθεια να περιγραφούν στα δικαστικά έγγραφα. Οι δύο αλλοδαποί παραπέμφθηκαν στον ανακριτή διωκόμενοι για τέσσερα κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία αυτά της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ανθρώπων, της πλαστογραφίας κ.ά.

Η ανάκριση

Ο Ιρακινός Thakir M. και ο συγκατηγορούμενός του «Abu George» oδηγήθηκαν στα κρατητήρια του «Αλλοδαπών» την 7η Δεκεμβρίου και τέσσερις ημέρες αργότερα απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή. Όπως πληροφορείται η «Κ», στο μεσοδιάστημα τον Ιρακινό ανέκριναν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, παρουσία πιθανόν και στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αρχικά, ο ανακριτής έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ποινική δίωξη των δύο αλλοδαπών για τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της διακίνησης μεταναστών, ζητώντας τους να απολογηθούν μόνο για το αδίκημα της κακουργηματικής πλαστογραφίας. Με την πρωτοβουλία του ωστόσο διαφώνησε ο εισαγγελέας, με αποτέλεσμα δύο 24ωρα αργότερα οι δύο αλλοδαποί να κληθούν εκ νέου να απολογηθούν και για τα υπόλοιπα κακουργήματα. Αμέσως μετά την απολογία του ο «Abu George» αφέθηκε ελεύθερος, ενώ για την τύχη του Thakir M. ανέκυψε νέα διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.

Οπως προβλέπει ο νόμος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, όταν το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφεθεί και αυτός ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στις διωκτικές αρχές και στους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Την Πέμπτη, η Αντιτρομοκρατική με τη συνδρομή της ΕΥΠ συνέλαβαν εκ νέου τον Ιρακινό επικαλούμενη νεότερα στοιχεία από το εξωτερικό που συνιστούν «βάσιμες ενδείξεις για τη συμμετοχή του στο Ισλαμικό Κράτος» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της αστυνομίας.

Η ίδια πηγή διαψεύδει πιθανή διασύνδεση της υπόθεσης με τη σύλληψη, τον Οκτώβριο, ενός άλλου Ιρακινού στα Πατήσια, υπόπτου για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Ο τελευταίος, στο στάδιο της κύριας ανάκρισης φέρεται να κατονόμασε συνεργούς του στην Ελλάδα, με την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση να τίθεται υπό την ευθύνη ειδικού εφέτη ανακριτή. Κάτι που συμβαίνει στις «σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ