ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ιταλία μπλοκάρει μέχρι νεωτέρας το ChatGPT

Η ιταλική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υπογραμμίζει την «απουσία νομικής βάσης»

Kathimerini.gr

Η ιταλική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε η πρώτη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο η οποία μπλοκάρει το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα που είχε συλλέξει η OpenAI, μετά από περιστατικό παραβίασης της κυβερνοασφάλειας το οποίο σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να «εκτεθούν» οι συνομιλίες μεταξύ χρηστών της αμερικανικής υπηρεσίας και ορισμένα από τα οικονομικά τους στοιχεία.

Στις πληροφορίες που «εκτέθηκαν» περιλαμβάνονται ονόματα και επίθετα χρηστών, διευθύνσεις, ημερομηνίες λήξης πιστωτικών καρτών και τα τέσσερα τελευταία ψηφία των πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με ένα email που εστάλη από την OpenAI σε πελάτη, το περιεχόμενο του οποίου είδαν οι Financial Times.

Ο ιταλικός φορέας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα έχει 20 ημέρες περιθώριο για να απαντήσει στις ανησυχίες που της κοινοποιήθηκαν και να δείξει ποιες ενέργειες έχει λάβει σχετικά. Εάν η OpenAI δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Το OpenAI θα αποκλειστεί από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών μέσω του ChatGPT όσο η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ιταλική ρυθμιστική Αρχή υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, την «απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, με σκοπό την “εκπαίδευση” των αλγορίθμων» στους οποίους βασίζεται το ChatGPT.

Πηγή: FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση