
ΚΥΠΕ
Νέα στοιχεία υποστηρίζουν την πιθανότητα ύπαρξης υγρού νερού βαθιά στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη έπειτα από ενδελεχή ανάλυση των σεισμικών δεδομένων του πλανήτη από το διαστημόπλοιο InSight της NASA.
Υπενθυμίζεται ότι το 2024, υπήρχε η θεωρία πως το βαθύ υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη, ιδιαίτερα μεταξύ 11,5 και 20 χιλιομέτρων, είναι εμποτισμένο με υγρό νερό, ένα συμπέρασμα που βασιζόταν στις ταχύτητες των σεισμικών κυμάτων που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια σεισμών στον Άρη.
Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα και του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Θαλάσσια Γεωδυναμική στην Ιαπωνία βρήκαν υποστηρικτικά στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό περί υγρού νερού βαθιά μέσα στον Άρη.
"Πολλές μελέτες υποδηλώνουν την παρουσία νερού στον αρχαίο Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια", είπε ένας εκ των ερευνητών, προσθέτοντας ότι " το μοντέλο μας υποδεικνύει την παρουσία υγρού νερού στον σημερινό Άρη".
Ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας άγονος και παγωμένος πλανήτης. Πιστεύεται ότι πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν γεμάτος ποτάμια που δημιούργησαν τις κοιλάδες που έχει σήμερα, γεμάτος λίμνες που όμως εξαφανίστηκαν από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη που εξασθένισε. Μέρος του νερού αυτού διέφυγε στο σύμπαν, ενώ αυτό που απέμεινε πάγωσε στους πόλους.
Τι σημαίνει η πιθανότητα ύπαρξης υγρού νερού στον πλανήτη Αρη;
Αν όντως υπάρχει υποθαλάσσιο νερό στον Άρη, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές γιατί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό για μια πιο βιώσιμη αποικία, τη δημιουργία οξυγόνου και ίσως και ατμόσφαιρας.
Επίσης είναι σημαντικό καθώς εάν υπάρχει οι πιθανότητες εξωγήινης ζωής, υπό μορφή μικροβίων, αυξάνονται.
Ωστόσο, η γεώτρηση ή η εξόρυξη νερού από τα βαθιά υπόγεια στρώματα θα απαιτούσε προηγμένη τεχνολογία και σημαντικούς ενεργειακούς πόρους που δεν υπάρχουν ακόμη.
Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Στα σχέδια της NASA αλλά και ιδιωτών όπως ο Ιλον Μασκ, είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη τη δεκαετία του 2030. Στα μακροχρόνια σχέδια είναι η δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στον κόκκινο πλανήτη, καθιστώντας έτσι τον άνθρωπο πολυπλανητικό είδος.
O κόκκινος πλανήτης είναι ο απώτερος στόχος και ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορούμε να φανταστούμε την ανθρωπότητα να δημιουργεί μια νέα κοινωνία.
Ηδη, εδώ και δεκαετίες υπάρχουν διαστημοσυσκευές στον Άρη που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση των πρώτων αστροναυτών εκεί.
Γιατί όμως ο άνθρωπος να θέλει να μετατραπεί σε πολύ-πλανητικό είδος;
Ο άνθρωπος, είναι το πρώτο είδος στον πλανήτη Γη που έχει τη δυνατότητα να αποικίσει άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.
Η εξερεύνηση, η περιέργεια και η περιπέτεια ήταν πάντα στα γονίδια του ανθρώπου.
Ενας άλλος λόγος για να καταστούμε πολυ-πλανητικό είδος, είναι οι κίνδυνοι από το σύμπαν.
Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί, όπως προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες.
Τονίζουν ότι βραχυπρόθεσμα ο αποικισμός του Άρη δεν θα φέρει οφέλη σε κανέναν, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί μια πολύ σοφή κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα εξαλειφθεί εν μια νυχτί όπως συνέβη με τους δεινόσαυρους, οι οποιοι αφανίστηκαν μετά την πτώση αστεροειδούς.
Πρέπει να κατοικήσουμε και άλλους πλανήτες, τουλάχιστον ακόμη έναν, και ο μόνος που μπορεί να προσφέρει αυτή την προοπτική είναι ο Αρης.
Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού πραγματοποιηθεί μια επανδρωμένη πτήση είναι πολλά. Αφορούν την τεχνολογία, τη βιολογία του ανθρώπου, την κοσμική ακτινοβολία, αλλά και την ψυχολογία του. Για τον λόγο αυτό, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά γύρω από τη Γη, διεξάγονται πειράματα από τους αστροναύτες, τα συμπεράσματα των οποίων είναι άκρως σημαντικά για μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.