ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

9 λόγοι για να συμπεριλάβεις την κινόα στη διατορφή σου

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα παγκόσμια, το οποίο κατατάσσεται και στην κατηγορία των υπερ-τροφών

must.com.cy

Yπάρχουν τρία είδη κινόα, η κόκκινη, η μαύρη και η λευκή. Η κινόα για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε βάση στο καθημερινό διαιτολόγιο των Ίνκας, όπως και των απογόνων τους. Ο λόγος που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής είναι γιατί παρόλο που είναι σπόρος, χρησιμοποιείται σαν άμυλο (ψευδο – δημητριακό), που προσφέρει στο σώμα πολλά και διαφορετικά διατροφικά οφέλη. Μάθετε, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εντάξετε την κινόα στην καθημερινότητά σας!

1.Έχει σχεδόν τη διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών από τα υπόλοιπα δημητριακά. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο). Οι φυτικές ίνες επίσης κατέχουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αφού βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού και κατά συνέπεια στη μειωμένη πρόσληψη τροφής.

2.Έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φυτικές τροφές. Παρόλο που είναι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνη, μπορεί να ονομαστεί «ολοκληρωμένη πρωτεΐνη», αφού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, ένα από τα οποία η Λυσίνη (Lysine), τα οποία δεν μπορεί ο οργανισμός να συνθέσει από μόνος του και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Επομένως, είναι μια ιδανική επιλογή για βίγκαν και για χορτοφάγους!

3.Είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου. Το σίδηρο είναι ένα μέταλλο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι η βάση για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Επίσης, ο σίδηρος συμβάλλει ενεργά στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, αφού μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

4.Η κινόα είναι επίσης μια πλούσια πηγή μαγνησίου, ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις, που γίνονται στο σώμα και υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος. Βοηθά επίσης στην καλή κατάσταση των οστών, αλλά και στη μυϊκή χαλάρωση, και ονομάζεται το anti-stress μέταλλο.

5.Είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή μαγγανίου. Το μαγγάνιο είναι επίσης ένα μέταλλο το οποίο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενεργά στη σωστή δομή των οστών. Συγκεκριμένα, βάση του Nutrition Data η κινόα καλύπτει το 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA) μαγγανίου.

6.Περιέχει τα φλαβονοειδή kaempferol και quercetin, τα οποία λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες.

7.Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κιλοικοκάκη και είναι ευκολοχώνευτη.

8.Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι η μέτρηση η οποία μας υποδεικνύει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος. Κάτι που σημαίνει ότι προτιμάται να καταναλώνεται από άτομα με διαβήτη. Παρόλα αυτά λόγω του ότι θεωρείται ψευδο - δημητριακό, συγκεκριμένα τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν την ποσότητα που προσλαμβάνουν ανάλογα με τις ημερήσιες θερμιδικές τους ανάγκες και με τις διαβητικές ανταλλαγές – μερίδες που δικαιούνται ημερησίως.

9.Μπορείτε να τη συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας πολύ εύκολα και πρακτικά. Χρειάζεται μόνο 15 - 20 λεπτά για να μαγειρευτεί.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Βάλτε από το βράδυ 1 φλιτζάνι κινόα σε ένα μπολ με νερό. Την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε με καθαρό νερό την κινόα. Βράστε 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέστε το 1 φλιτζάνι κινόα και λίγο αλάτι. Αφήστε το για περίπου 15 - 20 λεπτά και μετά μπορείτε να σερβίρετε.

Μαρία Πιερίδου
Διαιτολόγος - διατροφολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση