ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάσχα στο Όμοδος

Ένα από τα πιο γνωστότερα και σίγουρα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της Κύπρου

must.com.cy

Του Πάρι Δημητριάδη

Ένα από τα πιο γνωστότερα και σίγουρα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της Κύπρου είναι το κρασοχώρι Όμοδος στην επαρχία Λεμεσού.

Ένα χωριό που συχνά συγκρίνεται με το αντίπαλον δέος του, τα Λεύκαρα, καθώς διαθέτει μία σαγηνευτική γοητεία σαν από ρετρό καρτ ποστάλ με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπιτάκια, τα όμορφα μαγαζάκια στην πλατεία και φυσικά τα εντυπωσιακά αμπέλια που παράγουν το πολύ γνωστό ντόπιο κρασί σε κάποιο από τα τέσσερα οινοποιεία του χωριού.

Οι ντόπιοι μπορούν να περηφανευτούν επιπροσθέτως για μια μακρά παράδοση παρασκευής εκλεκτών κρασιών, όπως μαρτυρά και η ύπαρξη ενός ληνού (πατητηριού σταφυλιών) από τη μεσαιωνική περίοδο, ο οποίος συντηρείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ένα πετρόκτιστο δωμάτιο, πίσω από το Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού, δύο αξιοθέατα του χωριού που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην εξερεύνησή σας.

Στο καφενείο της πλατείας μπορείς να απολαύσεις κυπριακό καφέ με γλυκό του κουταλιού και ταυτόχρονα να περιεργαστείς στα διάφορα μαγαζάκια παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και τη χειροποίητη πιπίλα που εκθέτουν οι χρυσοχέρες κυρίες στα κλαδιά των συκομουριών.

Highlight είναι επίσης τα παραδοσιακά αρκατένα κουλούρια Ομόδους τα οποία παρασκευάζονται με μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, δηλαδή με προζύμι από αφρό που παράγεται λόγω ζύμωσης των ρεβιθιών (“Αρκάτης”). Λέγεται ότι η συνταγή αυτή είναι φερμένη το 1880 από μια Σμυρνιά που παντρεύτηκε κάτοικο του Ομόδους.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@rubinamanu)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση