ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άνδρας προσποιήθηκε τον Ρούμπιο με AI και τηλεφωνούσε ξένους υπουργούς

Η υπόθεση έχει προκαλέσει συναγερμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μία από τις πιο ανησυχητικές επιθέσεις παραπλάνησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον, με θύμα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Washington Post, άγνωστος δράστης προσποιήθηκε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί τη φωνή και το ύφος γραφής του, και επικοινώνησε με τουλάχιστον πέντε ανώτατους αξιωματούχους — ανάμεσά τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών, έναν κυβερνήτη Πολιτείας των ΗΠΑ και ένα μέλος του Κογκρέσου.

Η υπόθεση, που έχει προκαλέσει συναγερμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλύφθηκε μέσα από εμπιστευτικό υπόμνημα της ομάδας του Ρούμπιο προς τα στελέχη του υπουργείου, με ημερομηνία 3 Ιουλίου.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ο δράστης άφησε ηχογραφημένα μηνύματα που, κατά τις Αρχές, ακούγονταν απόλυτα πειστικά

Το υπόμνημα επισημαίνει ότι ο δράστης χρησιμοποίησε την κρυπτογραφημένη εφαρμογή Signal, η οποία χρησιμοποιείται εκτενώς από την κυβέρνηση Τραμπ, και πλαστό όνομα χρήστη «Marco.Rubio@state.gov», χωρίς να πρόκειται για πραγματικό email.

Ο «μαϊμού» Ρούμπιο άφησε φωνητικά μηνύματα και έστειλε SMS σε ανυποψίαστους παραλήπτες, προσκαλώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω της εφαρμογής.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ο δράστης άφησε ηχογραφημένα μηνύματα που, κατά τις Αρχές, ακούγονταν απόλυτα πειστικά.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «διεξάγεται ενδελεχής έρευνα» και πως έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα προστασίας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων ή τα ονόματα των αξιωματούχων που στοχοποιήθηκαν.

Η υπόθεση θυμίζει παρόμοιο περιστατικό του Μαΐου, όταν χάκερς παραβίασαν το κινητό της προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς, και προσποιούμενοι την ίδια, τηλεφώνησαν σε γερουσιαστές, κυβερνήτες και επιχειρηματίες.

Τότε, παρά την εμπλοκή του FBI και του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης.

Ο ειδικός στην ψηφιακή εγκληματολογία Χάνι Φαρίτ, από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, τόνισε στη Washington Post ότι τέτοιες επιθέσεις δεν απαιτούν απαραίτητα υψηλό επίπεδο τεχνικής.

«Με 15–20 δευτερόλεπτα από τη φωνή ενός προσώπου, που είναι εύκολο να βρεθεί στην περίπτωση του Ρούμπιο, μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα πλήρως πειστικό ηχητικό αντίγραφο». Όπως πρόσθεσε, τα ηχογραφημένα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά γιατί δεν απαιτούν αλληλεπίδραση.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν κάποιος από τους αξιωματούχους ανταποκρίθηκε στα ψεύτικα μηνύματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από τους διπλωμάτες να αναφέρουν κάθε περιστατικό απόπειρας πλαστοπροσωπίας στην Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας, ενώ για τους εξωϋπηρεσιακούς προτείνεται άμεση επαφή με το FBI και το αρμόδιο Κέντρο Καταγγελιών για εγκλήματα στο διαδίκτυο.

Τον περασμένο Μάιο, το FBI είχε εκδώσει προειδοποίηση για οργανωμένη επιχείρηση πλαστοπροσωπίας κυβερνητικών αξιωματούχων μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων με φωνή παραγόμενη από AI, με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών ή χρημάτων.

Το φαινόμενο πάντως δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσποιούνταν μέλη της, στρατολογώντας πολίτες για δολιοφθορές.

Την ίδια περίοδο, οι Αρχές του Καναδά κατήγγειλαν εκστρατεία ψηφιακής παραπλάνησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την υποκλοπή δεδομένων και την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε κυβερνητικά δίκτυα.

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Πόσο αντέχει η Ουκρανία μετά τη διακοπή του αμερικανικού ανεφοδιασμού κι ενώ κλιμακώνεται η θερινή επίθεση της Ρωσίας
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ