ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήθηκαν το 2018 οι αμυντικές δαπάνες στις χώρες του ΝΑΤΟ

Τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ, παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΠΗΓΗ: Reuters

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν την περασμένη χρονιά τις στρατιωτικές τους δαπάνες και η Συμμαχία πλησίασε τον στόχο για το 2% του ΑΕΠ αφιερωμένο στην άμυνα. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους σε αυτό τον τομέα είναι άνισες και μεγάλες χώρες με δυναμική ανάπτυξη, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να υπολείπονται σοβαρά του μέσου όρου.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ, την οποία παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Σε μια στιγμή όπου πολλοί αμφισβητούν την ισχύ του διατλαντικού δεσμού, στην πραγματικότητα κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξία που αντιπροσωπεύει η Ατλαντική Συμμαχία για την Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί επωμίζονται δυσανάλογα βάρη για την ασφάλεια των συμμάχων τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει να διπλασιαστεί ο στόχος του 2%, ώστε να φθάσουν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών στο 4% του ΑΕΠ, κάτι που δεν πείθει, ωστόσο, τους περισσότερους εκ των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξία που αντιπροσωπεύει η Ατλαντική Συμμαχία για την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Στόλτενμπεργκ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ανέβασαν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στο 1,51% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας. Ωστόσο, η οικονομικά εύρωστη Γερμανία κράτησε σταθερό το ποσοστό της στο 1,23% (σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, έχει δεσμευθεί ότι θα το αυξήσει το 2019), ενώ Βέλγιο και Ισπανία κινούνται κάτω από το 1%. Μόνο η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Βρετανία κάλυψαν το στόχο του 2%. Τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 20%, σημείωσαν οι αμυντικές δαπάνες στη Βουλγαρία, στις Βαλτικές χώρες και στην Ολλανδία, ενώ Ιταλία και Καναδάς μείωσαν αναλογικά τις σχετικές δαπάνες.

Ενα τρισ. δολάρια πέρυσι

Στο σύνολό τους, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν το 2018 περίπου 1 τρισ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες. Από αυτές, κάτι λιγότερο από το 70% αντιστοιχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι μέρος αυτών των δαπανών αφορά την άμυνα της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X