ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Explainer: Τί θα σήμαινε για τη Ρωσία η υποχώρηση από τη Χερσώνα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Χερσώνα, μια πόλη που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Kathimerini.gr

Οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Χερσώνα, μια πόλη που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Ενδεχόμενη απώλεια της Χερσώνας θα σήμαινε μία ακόμα ήττα για τη Μόσχα, η οποία έχει ήδη καταγράψει σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης, θα «στρίμωχνε» ακόμα περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα οδηγούσε σε νέα κλιμάκωση του πολέμου.

 

Γιατί η Χερσώνα θεωρείται κρίσιμης σημασίας πόλη
Η Χερσώνα, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 280.000 κατοίκων, είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που παραδόθηκε στην επίθεση της Μόσχας τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Η απώλειά της αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του ρόλου της ως μεγάλο βιομηχανικό κέντρο. Μέσω της Χερσώνας, οι Ουκρανοί μπορούν να διακόψουν ξανά την παροχή νερού προς την Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μεγάλης έκτασης επιθέσεις με στόχο να ανακτήσουν τμήματα της επαρχίας της Χερσώνας, η οποία είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προσαρτώνται στη Ρωσία.

Με εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, οι Ουκρανοί έπληξαν μια γέφυρα-κλειδί για τα ρωσικά στρατεύματα στον Δνείπερο, καθώς και ένα μεγάλο φράγμα που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις της Μόσχας. Τα πλήγματα ανάγκασαν τη Ρωσία να στραφεί σε πλοία και πορθμεία, τα οποία επίσης έχουν μπει στο στόχαστρο των Ουκρανών.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο ανεφοδιασμός προς τη Χερσώνα και τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη δυτική όχθη του Δνείπερου, οι οποίες πλέον κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από ουκρανικά στρατεύματα.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά την καταστροφή τμήματος της γέφυρας Κερτς που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, η οποία αποτελεί κρίσιμο κόμβο ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στον νότο.

 

Ποια ήταν η απάντηση της Ρωσίας
Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για την καταστροφή στη γέφυρα Κερτς και απάντησε στην επίθεση, δίνοντας εντολή για βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων. Κήρυξε επίσης στρατιωτικό νόμο στη Χερσώνα και στις τρεις άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Αλλά καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν στο νοτιοδυτικό μέτωπο, τα ρωσικά στρατεύματα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανακόψουν την προέλασή τους.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, φάνηκε να προετοιμάζει το έδαφος για μια πιθανή απόσυρση από τη Χερσώνα, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή ήταν «αρκετά δύσκολη» για τη Μόσχα.

Οι ρωσικές αρχές, οι οποίες αρχικά είχαν απορρίψει σχέδια για εκκένωση της πόλης, κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, φοβούμενοι ότι η Χερσώνα θα δεχθεί επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη μέχρι το Σάββατο. Μεταξύ αυτών, αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι της περιφερειακής διοίκησης που είχαν διοριστεί από το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επίθεση στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόκβα, η οποία θα έχει ως συνέπεια να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και η Χερσώνα.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία αρνείται τους εν λόγω ισχυρισμούς και κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να ανατινάξει η ίδια το φράγμα με στόχο να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες πριν την υποχώρηση των στρατευμάτων της.

«Η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει το φράγμα και τις μονάδες του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόκβα», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης και προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να καταστήσουν σαφές στο Κρεμλίνο ότι η ανατίναξή του θα σήμαινε ακριβώς το ίδιο με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Τι θα σήμαινε για τη Ρωσία η απώλεια της Χερσώνας
Ενδεχόμενη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα και άλλες περιοχές στη δυτική όχθη του Δνείπερου θα ελαχιστοποιούσε τις ελπίδες της Μόσχας για επίθεση δυτικά προς το Μικολάιβ και την Οδησσό με στόχο να αποκοπεί η πρόσβαση του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα. Μια τέτοια κίνηση θα επέφερε καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία της Ουκρανίας. Θα επέτρεπε επίσης στη Μόσχα να οικοδομήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία, όπου βρίσκεται μια σημαντική ρωσική στρατιωτική βάση.

«Η απώλεια της Χερσώνας θα μετέτρεπε όλα αυτά τα όνειρα του Κρεμλίνου σε σκόνη», δήλωσε ο Όλε Ζντάνοφ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο.

«Η Χερσώνα είναι “κλειδί” για ολόκληρη τη νότια περιοχή. Θα επέτρεπε στην Ουκρανία να στοχεύσει βασικούς διαδρόμους ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, η κατάληψη της Χερσώνας θα έθετε τις βάσεις για την ανάκτηση τμήματος της περιοχής Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, καθώς και άλλων περιοχών στον νότο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται απλώς να περιμένει μέχρι να πέσει η Χερσώνα στα χέρια της σαν “ώριμο φρούτο”, καθώς η κατάσταση με τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε ο Ζντάνοφ.

Η ανάκτηση του ελέγχου της Χερσώνας θα σήμαινε επίσης ότι το Κίεβο θα μπορούσε να διακόψει την παροχή νερού προς την Κριμαία. «Αν υποχωρήσουν από τη Χερσώνα, οι Ρώσοι θα έχουν ξανά προβλήματα με το νερό στην Κριμαία», τόνισε ο Ζντάνοφ.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, αν χάσει τη Χερσώνα. «Οι Ρώσοι θα προτιμούσαν να εξαφανίσουν τη Χερσώνα από προσώπου γης, αντί να τη δώσουν στην Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός αναλυτής.

Ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, επικεφαλής του think tank Penta Center με έδρα το Κίεβο, σημείωσε ότι ο έλεγχος της Χερσώνας και άλλων περιοχών στα νότια αποτελεί σημαντικό έπαθλο για τη Ρωσία και η απώλειά τους θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον Πούτιν, τόσο στο εσωτερικό και όσο στο εξωτερικό. «Εάν οι Ρώσοι εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, το Κρεμλίνο θα έρθει αντιμέτωπο με ένα ακόμα κύμα σφοδρής κριτικής», δήλωσε ο Φεσένκο.

Πρόσθεσε επίσης ότι Κίνα και Ινδία, οι οποίες παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα έβλεπαν την απώλεια της Χερσώνας ως ένδειξη αδυναμίας του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από AP News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση