
Οταν πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί προ εβδομάδων σε ενέδρα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το ισραηλινό κοινό σοκαρίστηκε όχι μόνο λόγω των ανθρώπινων απωλειών αλλά και εξαιτίας της τοποθεσίας όπου έλαβε χώρα αυτή η πολύνεκρη επίθεση.
Η πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, όπου πραγματοποιήθηκε αυτή η ενέδρα, ήταν μια από τις πρώτες στις οποίες εισέβαλαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) μετά τον Οκτώβριο του 2023. Η εν λόγω περιοχή έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των IDF τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, ενώ βρίσκεται επί του παρόντος εντός μιας ισραηλινής στρατιωτικής «νεκρής» ή «ουδέτερης» ζώνης (buffer zone). Με άλλα λόγια, η Χαμάς δεν θα έπρεπε -κανονικά- να είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση εκεί.
Το «άβολο» ερώτημα
Το γεγονός ότι το κατάφερε, θέτει τους Ισραηλινούς ενώπιον ενός μάλλον άβολου ερωτήματος, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στους FT ο Νέρι Ζίλμπερ από το Τελ Αβίβ: Τι ακριβώς πετυχαίνει στην πραγματικότητα ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα;
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι μόνον η στρατιωτική ισχύς μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων (σ.σ. υπολογίζεται ότι περίπου 20 από αυτούς είναι ακόμη εν ζωή) και στην πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. Ωστόσο, έπειτα από 21 μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί πλήρως. Το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας έχει πια μετατραπεί σε ερείπια, ενώ σχεδόν 60.000 Παλαιστίνιοι καταγγέλλεται πως έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, προκαλώντας την εντεινόμενη ενόχληση της διεθνούς κοινότητας (της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων) αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών αμάχων.
Οι επικριτές του Νετανιάχου καταγγέλλουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες, Ισραηλινοί όμηροι και άμαχοι Παλαιστίνιοι θυσιάζονται στον βωμό της ικανοποίησης των πολιτικών στοχεύσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των κυβερνητικών του εταίρων. Για αυτούς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει να συνεχίζει τον πόλεμο προκειμένου να διατηρήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου τα ακροδεξιά μέλη έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση εάν τερματίσει τη σύγκρουση. «Είναι ένας πόλεμος φθοράς χωρίς στρατηγικό σκοπό ή στόχο, σαν να περπατάς σε ένα βάλτο», δηλώνει ο Μάικλ Μίλσταϊν, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος είναι να καταστεί η Λωρίδα της Γάζας μη κατοικήσιμη και οι Παλαιστίνιοι να αναγκαστούν να φύγουν από εκεί οριστικά.
Βαρύ το κόστος
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, αυξήθηκαν οι απώλειες και στις τάξεις των IDF. Συνολικά 35 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, από τον Ιούνιο κι έπειτα, ενώ ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν πέσει νεκροί στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα τους τελευταίους περίπου 21 μήνες προσεγγίζει πια τους 460.
«Η Χαμάς όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι και ενεργή. Δεν έχει δημιουργηθεί καμία πραγματική εναλλακτική και κανένας όμηρος δεν έχει επιστραφεί» ζωντανός μετά τον Μάρτιο, καταγγέλλει ο Μίλσταϊν, ενώ επιφανείς Ισραηλινοί, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, έχουν κατηγορήσει την ηγεσία του Νετανιάχου ακόμη και για εγκλήματα πολέμου.
Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία του Ισραήλ
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών παρουσιάζεται να υποστηρίζει μια συμφωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου που είναι ήδη ο μεγαλύτερος από άποψη διάρκειας στην ιστορία του Ισραήλ.
Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα περίπου 3/4 της Λωρίδας της Γάζας. Επιχειρούν στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου παλαιστινιακού θύλακα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, έχει ισοπεδωθεί.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πέρυσι ότι έχει καταστρέψει περισσότερα από 20 από τα συνολικά 24 τάγματα της Χαμάς και ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των κορυφαίων ηγετικών στελεχών. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Χαμάς έχει καταφέρει να στρατολογήσει χιλιάδες νέους μαχητές και συνεχίζει να ασκεί αποτελεσματικό εσωτερικό έλεγχο σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το Ισραήλ, ενώ μεμονωμένοι πυρήνες της οργάνωσης συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις.
Παράλληλα ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, πλέον υπάρχουν σαφή σημάδια διαφωνίας μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης Νετανιάχου αναφορικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει Ισραήλ. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ παρουσιάζεται, σε αυτό το πλαίσιο, να τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, την οποία όμως επιμένουν να απορρίπτουν πολλοί υπουργοί και ο πρωθυπουργός.
Με πληροφορίες από FT