ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει και πάλι «ο ασθενής της Ευρώπης»

Εκτιμήσεις ότι θα επιστρέψει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες και ως ένα βαθμό ευθύνεται η μεγάλη ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία

ΓΙΑΝΑ ΡΑΝΤΟΟΥ / BLOOMBERG

Η οικονομία της Γερμανίας κινδυνεύει να γίνει ξανά «ο ασθενής της Ευρώπης», επιστρέφοντας στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες και ως ένα βαθμό ευθύνεται η μεγάλη ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία. Βασίστηκε για τη λειτουργία των βιομηχανιών της και για τη μεγάλη ανάπτυξή της στη φτηνή ρωσική ενέργεια και τώρα αναγκάζεται σε μια πολιτική στροφή που φαίνεται πως θα της κοστίσει ακριβά.

Αιτία η μεγάλη εξάρτησή της από τη φθηνή ρωσική ενέργεια – Προβλέψεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ της το β΄ τρίμηνο.

Επί χρόνια εξήγε τα βιομηχανικά της προϊόντα στην Κίνα και οικοδομούσε ένα ενεργειακό ειδύλλιο με τη Ρωσία, και σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με ένα δηλητηριώδες κοκτέιλ κινδύνων. Η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας της από τον μεταποιητικό τομέα την καθιστά πολύ πιο ευάλωτη από τους εταίρους της στην Ε.Ε. στη διακοπή της ενέργειας από τη Ρωσία και στα εμφράγματα που εμποδίζουν το διεθνές εμπόριο. Κινδυνεύει, έτσι, άμεσα από ύφεση, ενώ η άνοδος των τιμών ασκεί πιέσεις στους Γερμανούς καταναλωτές. «Η Γερμανία βρίσκεται σε μια καταστροφική οικονομική κατάσταση», σχολιάζει η Αλίν Σιούλινγκ, οικονομολόγος της ΑΒΝ Amro, που χαρακτηρίζει «απολύτως δικαιολογημένες» τις σχετικές ανησυχίες και προβλέπει πως το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το β΄ τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch και της Banco Santander συμμερίζονται την άποψή της, αν και οι οικονομολόγοι του Bloomberg επιμένουν πως και πάλι θα σημειώσει ανάπτυξη 0,4%. Η Κομισιόν, άλλωστε, προβλέπει πως φέτος από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μόνον η Εσθονία θα έχει μικρότερη οικονομική ανάπτυξη από τη Γερμανία εξαιτίας της στενής σχέσης της με τη Ρωσία.

Γίνονται ήδη ορατές οι πιέσεις στο εσωτερικό της γερμανικής οικονομίας. Το 77% των βιομηχανιών παραπονούνται ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών και εξοπλισμού έχουν πλήξει τη δραστηριότητά τους. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι βιομηχανίες που παράγουν μηχανολογικό εξοπλισμό υποβάθμισαν προσφάτως την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο πενιχρό 1% από την προηγούμενη εκτίμηση για 4%.

Τα δεινά της Γερμανίας πηγάζουν από την τάση της να αγνοήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους προκειμένου να ενισχύσει τον μεταποιητικό τομέα που, σε συνδυασμό με τη ριζική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, βοήθησε τη χώρα να βγει από την επιβράδυνση των αρχών της δεκαετίας του 2000. Τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ αναβάθμισαν την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα ενθάρρυναν τις γερμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα. Οπως επισήμανε προ ημερών στο Νταβός ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, «έτσι, η Γερμανία εξελίχθηκε στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης αλλά τώρα το τίμημα είναι βαρύ». Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δηλώνει ότι «κάποιοι ήσαν απρόσεκτοι στο παρελθόν», ενώ μιλώντας στο Νταβός τόνισε πως η Γερμανία πρέπει να διαφοροποιήσει επειγόντως τις εφοδιαστικές της αλυσίδες και τις αγορές για τις εξαγωγές της. Οπως τόνισε, «πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του λάθους που έκαναν όταν έβαλαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι». Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, οι Γερμανοί ετοιμάζονται να δαπανήσουν στις διακοπές τους στις μεσογειακές χώρες, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, μεγάλη μερίδα από όσες αποταμιεύσεις τους έχουν μείνει. Μόλις το 37% των μετακινήσεων για περισσότερο από 5 ημέρες αφορούσε ταξίδια στο εσωτερικό της Γερμανίας το περασμένο έτος. Αυτό βέβαια ενδέχεται να αλλάξει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσφέρει τώρα ένα μηνιαίο εισιτήριο για το καλοκαίρι αξίας μόλις 9 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση