ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνα: Οι διαδηλωτές καλούνται διά υπόθεσίν τους

Δέχονται τηλεφωνήματα από τις κινεζικές αρχές όσοι συμμετείχαν σε κάποια πορεία διαμαρτυρίας κατά των μέτρων

FAZ, LE MONDE, WASHINGHTON POST, REUTERS

Τηλεφωνήματα από τις Αρχές δέχονται τις τελευταίες ημέρες όσοι παρευρέθησαν στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στην Κίνα, παρότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεν τους είχε γίνει εξακρίβωση στοιχείων. Το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές έχουν τον τρόπο να ταυτοποιούν όσους μετέχουν σε κινητοποιήσεις δεν αποτέλεσε έκπληξη, όπως επίσης αναμενόμενο ήταν το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις, οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, έχουν αποσιωπηθεί πλήρως από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν αποκλείεται μερική χαλάρωση των περιορισμών –παρά τα αυξημένα κρούσματα– καθώς κοινωνία και οικονομία έχουν φτάσει στα όριά τους.

Χθες, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στα σημεία των πόλεων όπου είχαν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές το Σάββατο, εμποδίζοντας κάθε σκέψη επανάληψης των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, οι πανεπιστημιακές σχολές στις οποίες είχαν ξεσηκωθεί οι φοιτητές έκλεισαν προσωρινά, με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν διαδικτυακά.

Κύριο άρθρο στο πρακτορείο Σινχουά αναγνώρισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού «είχε κάποιες επιπτώσεις στην κοινωνική παραγωγή και ζωή». «Ενώπιον των περίπλοκων προκλήσεων της πανδημίας, οι Αρχές σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι πιο υπομονετικές και να ανακουφίζουν τα συναισθήματα του λαού», προσέθεσε το άρθρο. Οι διαδηλώσεις εναντίον των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων, που έχουν φέρει τον κινεζικό πληθυσμό στα όριά του, έρχονται καθώς οι λοιμώξεις συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά. Χθες, καταγράφηκαν 38.500 θετικά κρούσματα, εξαιρετικά υψηλός αριθμός με βάση τα στάνταρντ της χώρας. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από κορωνοϊό, προξενώντας ταυτόχρονα άλλου είδους παρενέργειες, στέρηση φροντίδας σε ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα, καθώς και έξαρση κοινωνικών προβλημάτων και ψυχικών ασθενειών.

Το κινεζικό σύστημα βασίζεται στην εξαιρετικά στενή επιτήρηση, με βάση την οποία αν, π.χ., εμφανίσει θετικό τεστ άτομο που είχε χρησιμοποιήσει το μετρό, εντοπίζονται όσοι είχαν βρεθεί στον ίδιο συρμό και υποχρεούνται να κλειστούν στα σπίτια τους και να βγουν μόνο ύστερα από σειρά θετικών τεστ. Βασίζεται επίσης σε στρατιές υπαλλήλων με άσπρες ολόσωμες στολές που εξυπηρετούν τους εγκλείστους, παραδίδοντας τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη στην πόρτα τους. Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας FAZ στο Πεκίνο αναφέρει ότι, χθες, κάτοικοι κτιρίων που βρίσκονταν σε καραντίνα διαμαρτυρήθηκαν, ενώ μαζί διαμαρτυρήθηκαν και οι υπάλληλοι με τις λευκές φόρμες – αν και με διαφορετικό αίτημα, την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Οι Αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων μέτρων. Στο Πεκίνο, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τα κτίρια κατοικίας δεν θα κλείνουν για παραπάνω από 24 ώρες, ενώ στην Τσεγκντού, στα νότια της χώρας, η κατασκευή γιγάντιου κέντρου που προοριζόταν για την καραντίνα 10.000 ανθρώπων ανεστάλη. Πρόκειται ενδεχομένως για σημάδι ότι η πολιτική της μαζικής καραντίνας επανεξετάζεται. Επίσης, οι Αρχές θύμισαν ότι το κλείδωμα εξόδων κινδύνου αποτελεί ποινικό αδίκημα, σε μια έμμεση αναγνώριση των διαμαρτυριών για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη Ουρούμκι του Σινγιάνγκ και στέρησε τη ζωή 10 ανθρώπων. Το περιστατικό αποτέλεσε θρυαλλίδα για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, αφού κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι εγκλωβισμένοι θα είχαν σωθεί εάν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα. «Πάντα μελετάμε και κάνουμε προσαρμογές για να προστατεύσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα συμφέροντα των ανθρώπων και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής, Μι Φενγκ.

Οι φιλοκυβερνητικοί

Ελλείψει επίσημου σχολιασμού για τις διαδηλώσεις, το έργο ανέλαβαν φιλοκυβερνητικοί μπλόγκερ. «Βλέπουμε το ίδιο δηλητήριο όπως και στο Χονγκ Κονγκ», ισχυρίστηκε μπλόγκερ από το Πανεπιστήμιο Φουντάν. «Νέοι που δεν έχουν ντόπια χαρακτηριστικά, αλλά μιλούν με προφορά Χονγκ Κονγκ ή Ταϊβάν και έχουν δυτική εμφάνιση. Κλασική περίπτωση “έγχρωμης επανάστασης”», υποστήριξε ο σχολιαστής, όπως μεταφέρει η γαλλική εφημερίδα Monde. Οσο για τον κινεζικό Τύπο, τις τελευταίες ημέρες βρίθει σχολίων για τη διαφθορά και τη φιλαργυρία των εργαστηρίων που διενεργούν τα τεστ COVID, προκειμένου να κατευθύνει την αγανάκτηση σε λιγότερο ευαίσθητους, πολιτικά, στόχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση